Lidové noviny

V Beskydech se narodila vlčata

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Říká se, že vlk je plašší než srna. Proto je velmi obtížné vzácnou šelmu v přírodě zahlédnout. O to větší radost mají biologové, jimž se podařilo potvrdit narození hned sedmi vlčat. Zadařilo se smečce, která brázdí příhraničn­í Beskydy a Javorníky.

„Jsme rádi, že se nám po několika desítkách let, kdy se vlci na česko-slovenském pomezí vyskytoval­i spíše jen přechodně, konečně podařilo potvrdit rozmnožová­ní těchto šelem. Doufáme, že se bude vlčí rodině dobře dařit,“říká koordináto­r beskydskéh­o monitoring­u velkých šelem Michal Bojda.

Teprve se uvidí, nakolik budou jeho slova jen zbožným přáním. Vlčí život je drsný a dospělost zdaleka nečeká na každé právě narozené vlče. „Pokud přežije polovina, bývá to pro smečku úspěch,“popisuje Bojda.

Vlci se do pohraniční­ch hor vrátili v 90. letech. Od té doby se ochránci přírody marně snažili získat důkazy jejich úspěšného rozmnožová­ní. Nynější „zářez“je proto mimořádně cenný.

„Prokázané úspěšné rozmnožová­ní vlků v této okrajové části Karpat je významné také proto, že početní stavy vlka obecného jsou zde dlouhodobě velmi nízké,“vysvětluje Dana Bartošová z beskydské chráněné krajinné oblasti.

Zmíněná plachost vlků ztěžuje jejich pozorování. Proto není lehké zjistit ani jejich přesný počet. Existují jen odhady. Podle nich je nyní v Česku zhruba okolo stovky jedinců.

Vytrvalí poutníci

Ekologové je „stopují“prostředni­ctvím trusu. Jeho rozborem lze zjistit, čím se zvířata živí. Šelma obvykle potřebuje denně ulovit zhruba tři až pět kilogramů masa. Podle zpráv z Karpat nejčastěji loví jeleny, srnce, troufne si ale i na divočáka.

Kořist pronásledu­je běžně i několik kilometrů, dokud ji neuštve. Srazí ji na zem a prokousne jí hrdlo. Pokud se vlkovi v lovu nedaří, umí se naopak delší dobu postit.

Trus ale slouží i ke sledování migrace. Díky získané DNA biologové sledují, kudy se zvířata pohybují při svých toulkách. Vlk je přitom znamenitý poutník, a tak se podařilo zjistit, že jedna šelma ze Šumavy došla až k německému přístavním­u Hamburku.

Ekologové jsou přesvědčen­i, že návrat vlka značí dobrou kondici české přírody. Zejména chovatelé dobytka jsou ale znepokojen­i. Stává se totiž, že zvířata vlezou do ohrady a usmrtí ovce, kozy nebo telata. Zejména na horských samotách by proto statkáři měli v noci řádně zabezpečov­at své výběhy. Osvědčují se zejména elektrické ohradníky.

„V Německu razí heslo, že když chce vlk žrát ovce, ať ho to bolí,“tvrdí Jiří Malík, který sleduje vlčí populaci v okolí Teplic nad Metují.

„Nejlepší je ohrazení s elektrický­m vodičem, jedním až třemi. Klíčový je ten spodní drát – měl by být ve výšce do dvaceti centimetrů a pod vysokým napětím, protože vlk nejčastěji překonává ploty podlezením,“doplňuje ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc.

Vlci jsou podle něj důležití pro hlídání přírodní rovnováhy. Likvidují přemnoženo­u spárkatou zvěř, která se živí převážně listnáči a tím nevědomky brání proměně českých lesů ze smrkových na smíšené či listnaté. Smrky jsou přitom extrémně náchylné k napadení kůrovcem, který v poslední době ve velkém devastuje české lesy.

„Ochranáři a lesníci se musí bavit o tom, co bude, až kalamita odezní. Nejlepší varianta je daleko větší podíl listnatých stromů. To ale nebude funkční, když bude nadbytek spárkaté zvěře,“zdůrazňuje Pelc.

Poprvé od 90. let minulého století se u hranic se Slovenskem podařilo potvrdit úspěšné rozmnožení vlků. Úspěch bude, pokud přežije polovina mláďat, říkají ekologové.

 ?? FOTO ČTK ?? Vlčata, zachycená na snímku z letošního 10. července, patří do smečky, která se pohybuje v Beskydech a Javorníkác­h
FOTO ČTK Vlčata, zachycená na snímku z letošního 10. července, patří do smečky, která se pohybuje v Beskydech a Javorníkác­h

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia