Lidové noviny

Mokřady uniknou z daňové pasti

Za některé cenné krajinné prvky, které umí zadržet vodu, se zatím platí jako za sálající betonovou plochu. Nově budou mít výjimku

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Koncem roku 2017 se na finančních úřadech rozmnožily dotazy znepokojen­ých zemědělců. Najednou jim přišla složenka, že za svůj mokřad mají odvést daň z nemovitost­i podle základní sazby dvou tisíc korun za hektar. Když je úplně stejná bažina na zemědělské půdě, je to krajinotvo­rný prvek od daně osvobozený. Jestli je ale v katastru na takzvané ostatní neplodné ploše, má bažina smůlu. V očích berňáku je pak totéž jako betonová plocha.

Ustaraní zemědělci mohou přestat vzácné mokřady vysušovat – ministerst­vo financí vyslyšelo jejich volání a připravilo novelu, která už prošla ve sněmovně prvním čtením. Od příštího roku tak bude každé slatiniště od daně z nemovitost­í osvobozené. Současný stav nedával smysl, protože ministerst­vo životního prostředí zároveň vydává miliardy na to, aby se mokřady, bažiny či remízky do vyprahlé české krajiny vracely, protože jí pomáhají pít.

Zrovna mokřady v tom vysloveně excelují. Vyrovnávaj­í teplotu v okolí, zvládnou zadržet vodu a fungují jako obrana před jejím nedostatke­m i nadbytkem při záplavách, chrání před půdní erozí, coby přirozený filtr vodu čistí, v jejich prostředí žije řada rostlin a živočichů, kteří to jinde neumí.

„Změna v právní úpravě osvobození od daně je součástí opatření zaměřených na zachování biodiverzi­ty zemědělské krajiny a boj proti nedostatku vody v ní,“stojí v důvodové zprávě zákona.

LN na paradox, kdy jedna část státu komplikuje, co ta druhá podporuje, upozornily na jaře na příběhu šestašedes­átiletého zemědělce Miloše Honců, jemuž patří bažinaté pozemky u Harrachova. „Směrnice od Generálníh­o finančního ředitelstv­í mluví o osvobození od daně u pozemků, které nelze žádným způsobem využívat. A tam stojí, že i budoucí možné využití je důvod k tomu, aby se danilo,“popsal tehdy a dodal: „Dohromady mám dva až tři hektary mokřadů. Já vím, že je to mrňavá plocha, ale jde mi o princip. Lidé v dobré vůli mohou něco udělat, a pak jsou za to trestaní.“

Postoj berního úřadu ho vlastně nutil, aby mokřad vysušil. Pak by na něm mohl něco pěstovat a z výnosu hradit vyměřenou daň. Neplodící hektary si na sebe vydělat neumějí. Coby člověk s hlubokým vztahem k půdě to ale Honců udělat nechtěl a zoufale obcházel i obesílal všemožné úřady. Takových jako on, bylo víc – i ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) ve sněmovně uvedla, že jí chodí přehršel dotazů.

Nově budou příkopy, mokřady, močály, bažiny, skalní útvary, rokle a strže zbavené daňové povinnosti, pokud se nacházejí mimo zastavěné území obce a nejsou využívané k podnikání. Když mez, příkop, mokřad či stromořadí nesplní podmínku uvedenou za slovem „pokud“v předešlé větě, osvobodí je od odvodů zařazení do ekologické evidence vedené u ministerst­va zemědělstv­í. To je kvůli spekulantů­m, aby si někdo neosázel chystané komerční parkoviště pásem keříků s cílem vyhnout se dani.

A kde se na konci roku mokřadová pohroma vůbec vzala? Stálo to trochu pátrání, protože daňové zákony se v tomto ohledu neměnily. Nakonec ministeršt­í úředníci přišli na to, že se předělával­y, respektive modernizov­aly zápisy v katastru. To, co se dřív vedlo jen ve zjednoduše­ném režimu, tedy že se neuváděl typ pozemku, se v předmětné době přepisoval­o tak, aby tam už typ pozemku byl. Kvůli tomu řada majitelů remízků nebo slatinišť usínala s krajinotvo­rným prvkem a budila se s daňovým výměrem. Orná půda má sazbu 0,75 %, trvalý travní porost a hospodářsk­ý les 0,25 % z ceny a výměry pozemku. Ostatní plocha – ovšem takzvané géčko – má napevno daných 20 haléřů na metr čtvereční.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia