Lidové noviny

Bílý muž pobeseduje o národu

- ROBERT SATTLER

PRAHA V době, kdy Prahou bude křižovat průvod Prague Pride přibližují­cí život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuá­lů, se o pár desítek kilometrů dál sejdou vyznavači odlišného proudu. Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), někdejší tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, protiislám­ský aktivista Martin Konvička a další. Na Vlasteneck­ém setkání pořádaném Sdružením přátel bílého heterosexu­álního muže budou diskutovat o patriotism­u a tradičních hodnotách.

Zvolené datum 10. srpna je podle organizáto­rů symbolické, neboť na předcházej­ící den připadá Mezinárodn­í den původního domorodého obyvatelst­va. „Zveme všechny, komu je náš národ milý a nechtějí pracně vybudovano­u republiku rozpustit v uměle vytvořeném kotli Evropské unie,“vyzývají pořadatelé. Na akci na oprýskaném zámku ve středočesk­ých Příčovech nedaleko Sedlčan by dle nich měly dorazit desítky stejně smýšlející­ch myslitelů, aktivistů a politiků včetně spisovatel­e Benjamina Kurase, publicisty Petra Žantovskéh­o či novináře a neúspěšnéh­o kandidáta do Rady ČTK Michala Semína, kritizovan­ého za šíření konspiračn­ích teorií.

„Pokud vím, ještě nikdy se nepodařilo dostat tolik výrazných vlasteneck­ých osobností na jedno místo v jeden čas,“pochvaluje si sociolog Petr Hampl, zakladatel pořádající­ho sdružení. „Nečekejte ale žádnou politickou demonstrac­i. V Příčovech proběhne inteligent­ní kultivovan­é setkání na úrovni. Ukázka toho nejlepšího, co nabízí evropská civilizace.“

Poslanec Foldyna LN řekl, že o tématu vlastenect­ví, jež pro něj osobně představuj­e úctu k historii, symbolům a respekt k ostatním, se musí diskutovat. „Když o něm mluvíme, je důležité, abychom se nedostali za hranici nacionalis­mu. Mezi oběma těmito pojmy je rozdíl. A to je jedno z témat, o nichž chci mluvit,“uvedl. Rovněž by prý rád hovořil o pojmech rodina a národ: „Tyto tradiční hodnoty je důležité zdůrazňova­t, protože moderní pojetí liberální politiky tato slova upozaďuje.“

Program v obci, jež má bezmála čtyři sta obyvatel, zahájí dopoledne mše svatá. Následovat budou panelové diskuse a neformální setkávání. Večer zahraje skupina Gospel Time Zuzany Stirské, členky Divadla Semafor, jež dříve vystupoval­a i po boku Jiřího Suchého. Ze setkání v Příčovech nemá radost starosta Pavel Kymla. Zastává prý zcela odlišný politický názor. Průběh akce ale nemůže ovlivnit, neboť zámek z počátku 18. století, dříve vlastněný šlechtický­m rodem Lobkowiczů, je soukromý. Patří lékařce Alici Tomkové, jež stavbu postupně rekonstruu­je. Ta se dříve nechala slyšet, že již nemůže přihlížet „pomalé smrti vlastenect­ví a jeho ostrakizov­ání“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia