Lidové noviny

Čaputová je oblíbenkyn­í Čechů

-

PRAHA Největší sympatie si ze zahraniční­ch osobností veřejného života získala u Čechů slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová, pozitivně ji hodnotí 71 procent lidí. Následuje papež František s 63 procenty kladných hlasů. Naopak nejméně populární je mezi veřejností čínský prezident Si Ťin-pching a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Vyplynulo to z červnového průzkumu agentury STEM.

Nízká je i popularita německé kancléřky Angely Merkelové a amerického prezidenta Donalda Trumpa. V porovnání s předchozím­i průzkumy se názory občanů Česka na většinu zahraniční­ch státníků nemění. Například papeže Františka ale vnímají Češi lépe než jeho předchůdce papeže Benedikta, kterého před deseti lety kladně hodnotilo 52 procent dotázaných.

Vedle Čaputové a papeže pozitivní hodnocení převažoval­a už jen u maďarského premiéra Viktora Orbána a Theresy Mayové, která v době průzkumu byla ještě britskou premiérkou. Pozitivní názor na oba politiky měla téměř polovina lidí.

Na pátém místě skončil francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron se 40 procenty příznivých hodnocení a na šestém ruský prezident Vladimír Putin se stabilními 36 procenty.

Na Merkelovou má pozitivní názor zhruba čtvrtina lidí. „Merkelová se těšila vysoké popularitě do roku 2013, poté její oblíbenost mezi Čechy prudce klesla vlivem migrační krize. Poslední rok ukazuje na mírný nárůst pozitivníc­h postojů, přesto patří mezi nejméně oblíbené politiky ze sledovanéh­o výběru,“uvedli autoři průzkumu.

O něco menší sympatie než k Merkelové mají lidé k Trumpovi, kterému navíc proti předchozím­u roku sympatizan­tů ještě ubylo. Podle STEM také popularita jeho předchůdce Baracka Obamy v čase klesala, ze 71 procent se dostala na 54 procent v roce 2016, přesto byla výrazně vyšší než oblíbenost současného prezidenta USA.

Na posledních místech mezi vybranými zahraniční­mi politiky skončili Juncker, na kterého se pozitivně dívá čtvrtina populace a jen třetina z těch, kdo ho znají, a prezident Číny Si Ťin-pching. Na něj má pozitivní názor 18 procent lidí.

Když si mají Češi vybrat ze zahraniční­ch osobností, nechodí pro svého favorita daleko. Slovenskou prezidentk­u mají v oblibě téměř tři čtvrtiny dotázaných.

 ?? FOTO REUTERS ?? Zuzana Čaputová byla v březnu na Slovensku zvolena jako první žena do prezidents­ké funkce
FOTO REUTERS Zuzana Čaputová byla v březnu na Slovensku zvolena jako první žena do prezidents­ké funkce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia