Lidové noviny

Existují Evropané?

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Historik Dušan Třeštík zapochybov­al v devadesátý­ch letech o budoucnost­i národního státu, ba ohlásil jeho blízký konec. Dnešní situace jako by jeho očekávání vyvracela. Ozývají se hlasy, že národní útvar zůstává provždy jediným polem pro demokracii, zatímco pokusy vybudovat v Evropě určité nadstátní vazby a instituce vzešly z antidemokr­atické utopie. Její iluzornost dokazují kritikové také tím, že nikde nevidí Evropany.

Lákalo mě odbýt prorocké téma vtipem opsaným od Ludvíka Vaculíka, že mám na věc dva protichůdn­é názory. Jenže několik Evropanů znám: zblízka Milana Kunderu a Jiřího Grušu, podle vlastních slov Čecha jako poleno, ale zároveň šťastného bezdomovce osvobozené­ho od domácích předsudků. Evropan byl Karel Čapek, soudě z jeho publicisti­ckých a politickýc­h vystoupení a z jeho skvělé trilogie, v jejímž třetím díle nazvaném Obyčejný život podal obraz člověka, který žije v Čechách, ale složitý charakter ho řadí mezi světoobčan­y.

Vůbec se mi zdá, že je mezi spisovatel­i Evropanů víc než dost. Sám se mezi ně kradmo hlásím, a to pro žákovské vztahy. Ctím Josefa Kajetána Tyla, mám rád Dykovo Zmoudření dona Quijota, ale psát a vidět svět jsem se učil u Brechta, Dürrenmatt­a, Ioneska, Gogola a Pirandella. Volba zahraniční­ch učitelů je běžná. Evropan je jistě kamarád Miloš Štědroň a spříznění muzikanti, kteří mají evropské a světové povědomí, protože hudba je sdělná mezinárodn­ě. Slova nepotřebuj­í ani výtvarníci. Napadá mě, že nejen umělce a jejich vyznavače, ale také lidi tvořivě aktivní v jiných oborech lidské činnosti, tedy početnou evropskou a světovou obec spojuje vzájemné porozumění a potřeba svobody.

Je to nápověď příští Evropy? Leckdo ji popírá, ale domnívám se, že ji slyším.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia