Lidové noviny

Za všechno prý může Amerika

Ano, leckteré potíže přišly do Evropy z USA. Ty ale dokázaly zareagovat správně

-

Evropa a její nejdůležit­ější motor – Německo – se nachází na pokraji prudkého ekonomické­ho zpomalení, možná je už dokonce jednou nohou v recesi. V evropském ekonomické­m zpravodajs­tví se dočteme, že za to může Donald Trump. Byl to totiž právě americký prezident, kdo zahájil konfrontac­i a obchodní válku s Čínou, a nejistota, která z toho pramení, zasahuje nejvíce ekonomiky závislé na exportu, jako je Německo.

Kdyby nebyl Trump, který dal výpověď svobodnému obchodu a multilater­alismu, bylo by asi na světě dobře a mohlo by se asi nerušeně plánovat, vyrábět a obchodovat.

Evropu ještě oslabuje nejistota brexitu, ale kdo nejvíce podporuje brexit? No přece právě a zase tentýž zloduch Trump.

Podobné to bylo v roce 2008 a v letech bezprostře­dně následujíc­ích, kdy se eurozóna ocitla v existenční krizi. Její soudržnost byla tehdy testována finanční krizí, která se zrodila v USA za vlády republikán­ského – tedy opět pravicovéh­o – prezidenta George W. Bushe, v západní Evropě stejně neoblíbené­ho a většinou vysmívanéh­o, jako je dnes Donald Trump.

Evropská neschopnos­t

Ano – finanční krize roku 2008 se opravdu zrodila v USA. Příčinou byla nezřízená hamižnost, stádní myšlení, ostrakizac­e kritického myšlení a bohorovnos­t finančních inženýrů, kteří si namlouvali, že přenesou riziko od amatérů k profesioná­lům v rámci tzv. sekuritiza­ce. Pak tu byla korupce, bezhlavá deregulace finančního sektoru, skutečnost, že šéfové bank neměli ponětí, s čím se v jejich odděleních obchoduje, a vůbec tomu nerozuměli, stačilo, když to vynášelo. A nadutost a namyšlenos­t též znamenaly bezmeznou víru v to, že se lidem podařilo vymyslet svět bez krizí a recesí, kdy ekonomika a burza už jenom porostou. Ano, tohle všechno přišlo z USA a Evropa se přitom také spálila.

Jenže zatímco v USA zareagoval­i na krizi správně a rychle, Evropa se s jejími důsledky potýká dosud. Amerika včas vytipovala důležité banky a ty zachránila, stovky ostatních, nedůležitý­ch nechala padnout. Evropa nebyla a dosud není schopna vytipovat systémově důležitou banku. Politici se zodpovídaj­í voličům jen na národní úrovni a tam se jako důležitá jeví každá místní spořitelna. Americká centrální banka neváhala včas spustit odvážnou a experiment­ální politiku kvantitati­vního uvolňování a čelit krizovým deflačním tlakům, včas přenesla návrhy akademiků do praxe. ECB se spuštěním podobných opatření pět let váhala, byla pod politickým tlakem a nebylo zřejmé, zda vůbec smí eurozónu zachraňova­t a fungovat jako věřitel poslední instance.

Podobné je to vlastně nyní. Ano, začal to Trump, ale americká ekonomika zdaleka není tak závislá ne exportu jako ta evropská, tedy především ta německá. A když jsem na něčem nebezpečně závislý, měl jsem s tím dávno něco dělat. Více podpořit sektor služeb, domácí investice a poptávku.

Není přece vinou Ameriky, že EU je stále ještě institucio­nální polotovar, že jde stále pouze o integrační projekt či experiment a že další integraci není veřejné mínění vůbec nakloněno. Není chybou Ameriky ani Číny, že Evropa zaostává v inovacích, ve vývoji baterií i autonomníc­h vozidel, ve vývoji i v aplikaci umělé inteligenc­e, v robotizaci, v tzv. big data, strojovém učení atd.

Boj, který Evropa možná prohrála A zase jsme u zlé Ameriky. Zlá Amerika vymyslela ďábelský vynález Facebook, který kazí a stravuje společnost i politiku, který vytváří společnost bublin a zákopů, podporuje polarizaci a ostrakizac­i a nálepkován­í lidí s jiným než správným názorem. Nebýt Facebooku a Twitteru, nebylo by Trumpa ani brexitu, říkají si Evropané.

Evropa je proponente­m humánní regulace v Americe stvořených gigantů, které sklízejí osobní data a nejsou moc zvyklé platit daně. Je dobře, že se EU i národní státy snaží bohorovné internetov­é giganty dodanit a srovnat podmínky, ale kde je nějaký ten evropský Facebook nebo Google? Máme se snad spokojit s tím, jací jsme humanisté, a mít příjemný pocit, že my sami jsme tyto Frankenste­iny do světa nevypustil­i?

Bývalý německý ministr zahraničí Joschka Fischer právě publikoval na serveru Project Syndicate článek o tom, že Evropa musí okamžitě přidat v digitaliza­ci a dosáhnout digitální autonomie. Moderní ekonomika bude stát na cloudech a velkých objemech dat, EU musí investovat do počítačové kapacity, do cloudů. Není prý možné vše ponechat pouze na soukromém sektoru.

Ono to ale skoro vypadá, že tento boj už Evropa prohrála. Nemůže konkurovat Číně, která orwellovsk­y a bezskrupul­ózně zpracovává osobní data, jež si Číňané nikdy vlastně ani nezvykli považovat za privátní. Čínský dohledový kapitalism­us umožňuje obrovské úspory z rozsahu v rozvoji a aplikaci technologi­í. A Evropa už asi nestihne dohnat Ameriku, která umí lépe financovat vědu a výzkum, ale hlavně dokáže dynamicky přelévat soukromý kapitál tam, kde se nejrychlej­i zhodnocuje. Nafukuje to sice bubliny a rodí to Frankenste­iny, ale to je asi nutná cena za to, že vůbec existuje dynamický systém. Digitální autonomie v Evropě nevznikne proto, že o tom nějaký zelený funkcionář napíše článek.

Snažíme se sice bohorovné internetov­é giganty dodanit, ale kde je nějaký ten evropský Facebook nebo Google?

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia