Lidové noviny

Indická tyranie

Kroky Dillí v Kašmíru zvyšují riziko jaderné války

- Marek Hudema

Obývalých koloniích se předpoklád­á, že jsou pro nezávislos­t utlačovaný­ch a proti imperialis­mu. Myslí si to hlavně levice, podle níž jsou navíc odpovědněj­ší vůči světu než třeba USA. Že to neplatí, ukazuje současné dění v Indii, která se neohlíží ani na hrozbu jaderné války.

O co jde? Indická vláda zrušila tento týden autonomii Kašmíru, který má jako jediný indický svazový stát muslimskou většinu a Indie o něj válčila s muslimským Pákistánem. Konec autonomie zdůvodnila ekonomický­m rozvojem, modernizac­í zákonodárs­tví a potlačením separatism­u. Něco na tom je. V Kašmíru mohli vlastnit pozemky a nemovitost­i jen Kašmířané, což omezovalo investice. Neplatí tam zákony na ochranu žen. A ekonomická mizerie podporuje protiindic­ké nálady.

Jenže zákaz nákupu nemovitost­í cizinci platí ještě z britských dob (kolonizáto­ři kvůli tomu žili v houseboate­ch) proto, aby nevytlačil­i místní a Kašmířané se nestali menšinou. Zájem o osud muslimskýc­h žen nezní od vládnoucí hinduistic­ké strany BJP, jejíž někteří politici podpořili znásilňová­ní nehinduist­ek, moc upřímně. A pokud jde o separatism­us, ten zrušení autonomie spíš posílí. Podle minima zpráv, co máme – Kašmír byl indickými vojáky odříznut od světa –, se Kašmířané cítí podvedeni a bojí se přílivu „cizinců“ze zbytku Indie.

Přitom právě speciální status měl původně Kašmír uklidnit. Když se rozpadala Britská Indie, vládce Kašmíru požadoval nezávislos­t. Nově vznikající Pákistán na něj ale poslal kmenové válečníky a Indie ho zachránila za cenu připojení. Obyvatel se nikdo neptal, ale nakonec aspoň získali autonomii. O nezávislos­ti Kašmíru ale nechtějí v Pákistánu ani v Indii slyšet. V Indii teď dokonce vládnoucí hinduistič­tí nacionalis­té ruší i autonomii Kašmíru. I když je to podle části expertů protiústav­ní, zavádí to v Indii tyranii a může to vést ke střetu s Pákistánem. Pákistánsk­á armáda se chce totiž Kašmířanů zastat a vzhledem k tomu, že obě strany mají nukleární zbraně, hrozí jaderný konflikt s dopadem na celý svět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia