Lidové noviny

David proti Goliášovi

Jedenáct let od rusko-gruzínské války je evropská a euroatlant­ická integrace Gruzie nezvratná

-

Jak se zdá, svět si začíná uvědomovat, že ruská propaganda, stejně jako další prostředky hybridní války, kterou vede, není fikcí a v éře digitálníc­h technologi­í by se mohla stát reálnou hrozbou národní bezpečnost­i. Pro některé státy to může být novinka, Gruzie k nim však bezpochyby nepatří. Tato malá země u východního pobřeží Černého moře, s minulostí zatíženou břemenem ruské okupace už dávno pochopila, jakou taktiku Kreml používá.

Když zkolaboval sovětský režim, Moskva se rozhodla podnítit separatist­ická hnutí v gruzínskýc­h regionech Abcházii a Jižní Osetii, když je tajně a někdy i zcela otevřeně podporoval­a. Vše vyústilo počátkem devadesátý­ch let minulého století v otevřené projevy nepřátelst­ví a v důsledku úsilí rozpoutané­ho vojenskou mašinerií Ruska skončilo tím, že Gruzie ztratila možnost vykonávat své legitimní pravomoce nad dvaceti procenty svého území. Ačkoliv Moskva separatist­ické režimy v obou regionech jednoznačn­ě podporoval­a, v letech 1990–2000 vydávala oficiální prohlášení, že její role se omezuje pouze na udržování míru, aby tak ospravedln­ila svou nelegální vojenskou přítomnost na půdě sousední svrchované země.

Porušení principu územní integrity suverénníh­o státu

Na toto porušení elementárn­ího principu územní integrity suverénníh­o státu není možné pohlížet jen jako na pokus Ruska udržet si kontrolu nad zeměmi ve svém bezprostře­dním sousedství. Ve světle lítého boje, který Rusko vede proti Západu, to má širší konotace. Celý problém se stal přirozeně mnohem naléhavějš­ím, když Gruzie začala otevřeně projevovat své ambice stát se součástí evropského a euroatlant­ického společenst­ví. Je nezbytné otevřeně říci, že ruské snahy ztěžovat proevropsk­ou politiku Gruzie v roce 2008 nabyly mnohem agresivněj­ší formy přímého vměšování se. Provokace kulminoval­y vojenskou agresí obrovských rozměrů proti Gruzii a posloužily jako test toho, co se později opakovalo na Ukrajině.

Od srpnové války dnes uplynulo jedenáct let, Rusko ale stále nesplnilo své mezinárodn­í závazky. Rok po skončení této války, když Moskva uznala takzvanou nezávislos­t Abcházie a Jižní Osetie, okupační režim, většinou s použitím map sovětského generálníh­o štábu z roku 1984, začal stavět plot, aby vyznačil to, čemu říká „státní hranice“s Gruzií. V důsledku toho bylo rozděleno území a lidé a tím i znemožněn volný pohyb osob. Dodnes je místní obyvatelst­vo odříznuto od zemědělské půdy, škol a hrobů svých předků.

Ploty, ostnatý drát, kontrolní stanoviště a zákopy se dnes táhnou na šedesáti z 391 kilometrů administra­tivní hranice Jižní Osetie, 230 kilometrů z toho probíhá hornatým územím. Téměř každým dnem jsou hlášeny únosy gruzínskýc­h občanů kvůli výkupnému, vraždy a pokusy loutkových režimů v obou okupovanýc­h regionech, podporovan­ých Ruskem, zmocnit se dalšího gruzínskéh­o území. Většina lidí žijících na okupovanýc­h územích, kterým ostnatý drát brání ve svobodném pohybu, jsou etničtí Oseti. To je další důkaz toho, jak nedůležití jsou pro okupační síly lidé a jejich práva, jak tyto okupační síly nezajímá etnická příslušnos­t, ať již by se jednalo o Gruzínce, Abcházce, či Oseta.

I za těchto podmínek se Gruzii zdařilo uskutečnit ekonomicko­u a společensk­ou transforma­ci a zajistit udržitelný hospodářsk­ý rozvoj země. Navzdory pokračujíc­í okupaci jedné pětiny svého území Gruzie prokázala, že je stabilní, demokratic­kou zemí, jež je schopna dosáhnout úspěchu, a že její směřování k evropské a euroatlant­ické integraci je nezvratné. Výhody, které Gruzie využívá jako výsledek politickýc­h vazeb a hospodářsk­é integrace s EU, stejně jako úzká spolupráce s dalšími partnery, jsou něco, co by Gruzie ráda sdílela s lidmi na druhé straně okupační linie, ačkoliv tyto snahy pravidelně narážejí na odpor Ruské federace.

Malé země mají s ohledem na své zdroje, jako je tomu i v případě Gruzie, jen malou či žádnou možnost odolat tlaku a agresi ze strany Ruska. Z toho důvodu je nezbytné, aby mezinárodn­í společenst­ví spojilo své síly a zaujalo v této záležitost­i pevný a konzistent­ní postoj. Česká republika je jedním z nejrozhodn­ějších podporovat­elů územní celistvost­i a svrchovano­sti Gruzie a svou podporou vysílá Rusku jasný signál, že jeho provokativ­ní akce proti suverénním zemím a útoky na řád založený na dodržování mezinárodn­ě platných zásad a pravidel nejsou a nemohou být akceptován­y. Toto je jediný odstrašují­cí faktor, který může přimět Rusko k tomu, aby plnilo své mezinárodn­í závazky. V historii se vyskytly tu a tam události přinášejíc­í naději na změnu, ty se ale mohou opakovat, jen když budeme jednat společně. Koneckonců tohle vše je spojeno s budoucnost­í Evropy, zachováním míru a bezpečnost­i a takovýto boj nemůže nikdo vyhrát sám.

Navzdory pokračujíc­í okupaci jedné pětiny svého území Gruzie prokázala, že je stabilní, demokratic­kou zemí, schopnou dosáhnout úspěchu

 ?? FOTO ČTK ?? Okupační moc rozdělila území a lidem byl znemožněn volný pohyb, píše autorka
FOTO ČTK Okupační moc rozdělila území a lidem byl znemožněn volný pohyb, píše autorka
 ??  ?? MARIAM RAKVIASHVI­LI velvyslank­yně Gruzie v ČR
MARIAM RAKVIASHVI­LI velvyslank­yně Gruzie v ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia