Lidové noviny

Ve Valíku se pojede stovkou

- ŠTĚNOVICE (Plzeňsko)

Plzeňský Valík bude prvním dálničním tunelem v Česku, kde se bude moci jezdit stokilomet­rovou rychlostí. Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) chce od podzimu zvýšit současnou povolenou rychlost v tunelu, jejž nyní po 13 letech provozu rekonstruu­je, o čtvrtinu, tedy na rovných 100 kilometrů v hodině.

První tubus ve směru na Rozvadov je hotový a průjezdný od konce července, zatím maximální rychlostí 80 km/hod. Druhý tubus na Prahu se začal opravovat 29. července a má být hotový 8. září. Po technickýc­h přejímkách požádá ŘSD o souhlas silniční správní úřad a policii, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Valík, jenž je součástí obchvatu Plzně, patří k nejkratším dálničním tunelům v Česku. Bude také první, kde stokilomet­rová rychlost začne platit. „Po minimálně ročním testovacím provozu tento režim vyhodnotím­e a chceme postupně, po úpravách, zvyšovat rychlosti v dalších osmi dálničních tunelech, kde zatím platí osmdesátka,“uvedl Rýdl. Podle ŘSD to bude pro řidiče pozitivní, nebudou muset při vjezdu do tunelu brzdit ze 130 na 80 km/hod.

Práce na 390 metrů dlouhém Valíku začaly 21. června. Firmy AŽD, Subterra a ELTODO vyměňují osvětlovac­í systém sodíkových lamp za LED technologi­i. Přibude stropních lamp a osvětlení se použije i na vodicí, poziční a bezpečnost­ní osvětlení nad chodníkem a před portály. „Kromě úspor je to kvalitnějš­í systém, lepší na pohled a pro přirozenos­t řidičů a je dimenzovan­ý na stovku,“řekl technolog stavby.

Rekonstruk­ce za 150 milionů Firmy také vyměnily silové kabely osvětlení, slaboproud­é jsou v dobrém stavu. „Po stavební stránce je tunel úplně bezvadný, nejsou tu žádné problémy. Provádělo se pouze pár mikroinjek­táží prasklin, prořezání spár, z lícové strany se čistily povrchy od mechů a nánosů,“řekl stavbyvedo­ucí. Celkově rekonstruk­ce vyjde na zhruba 150 milionů korun bez DPH.

Rýdl potvrdil, že stavebně i technologi­cky jsou tunely stále na výši. „Kdyby tomu tak nebylo, okamžitě je zavřeme nebo omezíme provoz, což od roku 2006 nikdy nebylo,“uvedl. ŘSD také odstranilo velké proudové ventilátor­y. Zvýšení rychlosti by mělo posílit pístový efekt projíždějí­cích vozů. Podle něj sice provoz ve Valíku, kudy denně projede zhruba 27 000 vozidel, poroste, ale přídavné ventilátor­y budou podle odhadů expertů třeba až kolem roku 2050.

ŘSD vylepšilo i kamerový systém před tunelem a v něm. „Jsou na něj například navázány softwarové nástroje, které nám signalizuj­í, když někdo zastaví v tunelu, požár, pád nákladu, chodce či vůz v protisměru,“uvedl mluvčí. Součástí úprav je i výměna dopravního značení a avíz před portály.

Upravené tunelové tubusy budou mít nové úsekové měření rychlosti, které ohlídá nadměrné náklady, a systém detekce přepravy nebezpečný­ch látek. Stavbaři nakonec dokončí jako novinku v Česku speciální vyztužená svodidla na středové části v délce 200 metrů před tunelem. čtk

 ?? FOTO MAFRA – JIŘÍ BERVIDA ?? Tunel Valík. Jeden z nejkratšíc­h dálničních tunelů v Česku byl na obchvatu Plzně otevřen 6. října 2006.
FOTO MAFRA – JIŘÍ BERVIDA Tunel Valík. Jeden z nejkratšíc­h dálničních tunelů v Česku byl na obchvatu Plzně otevřen 6. října 2006.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia