Lidové noviny

Historický Graz se nebojí novot

-

Graz, v češtině Štýrský Hradec, je město, které zná většina českých turistů jen podle názvu, protože kousek od něj každoročně projedou po dálnici směr chorvatské pobřeží. Důvodů, proč se tady zastavit, je přitom řada. Přímo ve městě i v jeho bezprostře­dním okolí.

A začneme jídlem. Už jen proto, že Graz má před sebou jeden z vrcholů kulinářské sezony. Je jím akce nazvaná Dlouhý stůl. Představte si, že by se vpodvečer na pomalu se rozsvěcují­cím náměstí, například v Telči, prostřel stůl pro víc než sedm set slavnostně oblečených strávníků, kteří by večeřeli a bavili se až do pozdního večera. Přesně to se děje v Grazu.

„Je to velká sláva, které se na hlavní náměstí před budovou radnice účastní místní i turisté ze zahraničí a jiných částí Rakouska. Šéfkuchaři z místních restaurací jim připravují pětichodov­é menu. Bohužel místa ke stolu jsou vyprodaná už několik měsíců předem,“

popisuje jednu z místních letních atrakcí Jitka Matušková, která v Grazu žije.

Letošní Dlouhý stůl se uskuteční v sobotu 24. srpna. „Je to večerní akce v krásném prostředí, navíc doprovázen­á hudbou, takže je zábava ji sledovat, i když nemáte místo u stolu. Navíc pořád je tu spousta jiných restaurací, kam se dá zajít,“láká Matušková, která přidává i konkrétní tip. „Návštěvy beru do podniku, který se jmenuje Der Steirer. Najdete ho na adrese Belgiergas­se 1. Staví na místních surovinách i receptech. Přes poledne se tu najíte do deseti eur, večeře vyjde na patnáct až dvacet eur,“popisuje Jitka Matušková.

Experiment­y s moderní architektu­rou

Ačkoliv je Graz od roku 1999 na seznamu historický­ch památek UNESCO, nebojí se experiment­ovat s moderní architektu­rou. Zatímco u nás se politici zalekli extravagan­tní knihovny Jana Kaplického, v Grazu měli odvahy mnohem víc. Důkazem je obrovská modravá třpytící se „vzducholoď“usazená v původní městské zástavbě. Ve skutečnost­i to je moderní budova Kunsthausu, domu umění z roku 2003, který se stal novým symbolem města.

„Místní ho překřtili a říkají mu kamarádský mimozemšťa­n,“říká Matušková. Návštěva muzea stojí v přepočtu 250 korun.

Ve stejné době vznikla i další architekto­nická moderna, kterou je škoda minout. Je jí ostrov Murinsel na řece Mur. Má podobu lastury dlouhé 50 a široké 20 metrů. Ostrov slouží jako kavárna a někdy i otevřené divadlo s kapacitou až 350 diváků. Stavba kromě toho funguje jako pěší most spojující břehy řeky.

Kdo chce uniknout ruchu města, ale přitom vyhledává tradiční dominanty, nesmí vynechat 473 metrů vysoký kopec Schlossber­g. Na jeho vrchol se dá dostat příjemnou procházkou, která mezi stromy nabízí měnící se výhledy na město, ale dá se zvolit i jízda výtahem.

Výtahová šachta není jediná, kterou je kopec provrtaný. „Uvnitř je řada chodeb, které za války sloužily jako úkryt pro obyvatele města,“vysvětluje Jitka Matušková. Na vrcholu Schlossber­gu pak stojí dominanta v podobě hodinové věže, která je dalším ze symbolů města.

Kdo už bude mít Graz projitý, pro toho má Jitka Matušková ještě jeden tip v okolí města. Jsou jím 45 minut jízdy autem vzdálené termální lázně Bad Blumau. Navrhl je architekt Friedensre­ich Hundertwas­ser, jehož dům patří k povinné zastávce návštěvy Vídně. Bad Blumau tvoří komplex několika budov v otevřené krajině, kde Hundertwas­serova rozvernost mohla propuknout naplno.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Kunsthaus, dům umění, se stal novým symbolem města
FOTO SHUTTERSTO­CK Kunsthaus, dům umění, se stal novým symbolem města

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia