Lidové noviny

Za ničení přírody před válečný soud

Ozbrojené konflikty škodí životnímu prostředí, tvrdí akademici a žádají přísné trestání. Češi jsou pro

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Udělejme z ničení přírody válečný zločin!“Se silným apelem přichází skupina zahraniční­ch vědců sdružených kolem univerzit v portugalsk­ém Portu a španělské Granadě.

Výzvu opírají o vlastní rok starý výzkum, z nějž vyplynulo, že jen v africkém Sahelu je kvůli ozbrojeným konfliktům kriticky ohroženo dvanáct druhů zvířat.

Vědci sepsali petici, v níž volají po přijetí páté Ženevské konvence. Umožnila by postihovat ničení přírodního bohatství za válek u mezinárodn­ích trestních tribunálů. Češi se myšlence nebrání.

„Osobně bych to podpořil,“řekl LN ministr životního prostředí a místopředs­eda vládního hnutí ANO Richard Brabec. Návrh považuje za zajímavý námět k diskusi i ministr zahraničí a místopředs­eda koaliční ČSSD Tomáš Petříček. „Hodlám v nejbližší době toto téma otevřít na úrovni resortu,“napsal. Komunisté, o něž se menšinový kabinet opírá, nepovažují podporu ochrany životního prostředí a obranu proti změnám klimatu z pohledu obsahu páté Ženevské konvence za problemati­ckou. „Je to důležité,“uvedl jejich místopředs­eda Stanislav Grospič.

Výzva akademiků rezonuje i u opozice. S přijetím nové dohody souhlasí poslankyně Dana Balcarová (Piráti). „Dlouhodobě může přinést pozitivní efekt, podobně jako se podařilo do velké míry omezit používání min a chemických zbraní ve válečných konfliktec­h,“ uvedla šéfka sněmovního výboru pro životní prostředí.

Alespoň zčásti pro jsou v ODS. „Přírodu je nutné chránit. V době míru a – je-li to možné – i za války,“řekl europoslan­ec Alexandr Vondra. „Ale naprosto odmítám upravovat Ženevské konvence kvůli klimatické hysterii. Právo nemá sloužit módní ideologii,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia