Lidové noviny

Místo stravenek i peníze na účet, plánuje stát

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Firmy by do budoucna měly dostat možnost volby, zda lidem přispějí na oběd stravenkam­i či zvýhodněný­m jídlem v kantýně jako dosud, nebo jim místo toho pošlou na účet peníze.

Takzvaným stravenkov­ým paušálem, který bude rovněž osvobozen od daní i pojistného, chce resort financí zpřístupni­t příspěvek na stravování i milionu zaměstnanc­ů, jimž takový benefit firmy neposkytuj­í. „Zároveň nevidím žádný důvod pro to, aby naši malí a střední podnikatel­é financoval­i zisky zahraniční­ch korporací, které mají byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny,“uvedla v narážce na poskytovat­ele stravenek ministryně Alena Schillerov­á (za ANO).

Jako první včera na chystanou změnu upozornil deník MF DNES.

„Chceme dát možnost milionu lidí, aby i oni mohli využít příspěvky na stravování. Zároveň nevidím žádný důvod pro to, aby naši malí a střední podnikatel­é financoval­i zisky zahraniční­ch korporací, které mají svůj byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Zatímco společnost­i, které stravenky vydávají, se proti návrhu ministerst­va bouří, zástupci stravovací­ho byznysu a maloobchod­u ho naopak vítají. „Na první pohled zní tato cesta lákavě, neboť možnost výběru je vždy atraktivní. Ale při odbornější­m posouzení je tato myšlenka nesmyslná,“tvrdí Eva Kubů, tisková mluvčí Asociace provozovat­elů poukázkový­ch systémů. „Vedla by k omezení pravidelné­ho stravování zaměstnanc­ů, k likvidaci řady firemních kantýn a restaurací a zároveň k významným negativním dopadům na státní rozpočet,“dodala.

„Pro změny systému nevidíme důvod,“přizvukuje Daniela Pedret, šéfka komunikace společnost­i Edenred, jež vydává stravenky Ticket Restaurant.

Hostinští: Strávníků neubude S tím, že by se lidé přestali pravidelně stravovat a raději by si peníze navíc nechali, však nesouhlasí prezident Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) Václav Stárek. „Jde o rozumný nápad. Rozhodně se nebojíme toho, že by zvláště dnes, kdy roste trend zdravého životního cca 51 miliard korun činí obrat tohoto trhu stylu, přestali lidé chodit obědvat do restaurací, pokud by dostali finanční podporu fakticky za stejných podmínek, jako dostávají stravenky,“řekl LN Stárek.

Ministerst­vo financí totiž počítá s tím, že by si firmy mohly daňově odečíst i v případě hotovostní­ho příspěvku na jídlo až 55 procent. Tedy stejně jako dnes v případě ceny jídla v závodní kantýně či z poskytnuté stravenky. o 55 % ceny jídla či stravenky asi ¾ z celkem

4,3 milionu zaměstnanc­ů dostávají stravenky

(1,5 milionu lidí) nebo se stravují v závodních jídelnách (1,8 milionu)

„Zatím jsme neviděli konkrétní návrh. Pro nás je důležité, aby zejména zůstaly zachovány stávající daňové úlevy, které se k tomuto benefitu vážou,“říká mluvčí Svazu průmyslu a obchodu ČR Eva Veličková.

„Podle průzkumu mezi restaurace­mi, který jsme si v minulosti udělali, 30 procent dotázaných stravenky nepřijímá vůbec. Z těch, kdo je berou, se asi 60 procent více než 60 tisíc zaměstnava­telů neobává negativníc­h dopadů. Když lidem někde chutná a je to za rozumné ceny, budou se tam stravovat dál,“dodal Stárek.

Například ale podle listopadov­é studie Asociace malých a středních podniků ČR (AMSP ČR) chodí lidé se stravenkam­i do restaurace třikrát častěji než ti bez nich.

„Zaměstnane­c si též nemusí hlídat utracenou hodnotu, protože se často setkáte s nápisem Na stravenky nevracíme,“upozorňuje na jednu z výhod uvažované změny Pavla Břečková, místopředs­edkyně AMSP ČR.

Restauraté­rům přitom vadí ještě jedna věc: pokud u nich lidé platí stravenkam­i, musí se vzdát části své marže z ceny jídla kvůli provizi společnost­em, které je vydávají. Ta se pohybuje běžně ve výši pěti až sedmi procent. A důvodem, proč prodejci a restauraté­ři na stravenky neradi vracejí, jsou právě poplatky, které za ně odvádějí.

Stravenky – paralelní měna „Stravenky fungují perfektně hlavně pro stravenkov­é společnost­i, kterým přinášejí obří zisky. Ve skutečnost­i jde o druhou měnu ve státě. Pro nás obchodníky či restauraté­ry znamenají ale především poplatek kolem šesti procent z jejich hodnoty. Navíc, pokud se stravenky ztratí či vyprší jejich platnost na konci roku, jde o další čisté příjmy pro firmy, které je vydávají,“upozorňuje Pavel Březina, předseda představen­stva skupiny COOP a člen představen­stva Asociace českého tradičního obchodu.

„Tam, kde jsou restaurace na hraně provozusch­opnosti, znamená současný systém velkou administra­tivní zátěž. Navíc hostinští peníze dostávají od stravenkov­ých společnost­í se zpožděním a kromě provize musí u některých vydavatelů stravenek platit i další administra­tivní poplatky,“uzavírá Stárek z AHR ČR.

 ?? Zdroj: ministerst­vo financí, Asociace malých a středních podniků, Asociace provozovat­elů poukázkový­ch systémů ?? z toho 28 miliard připadá na závodní jídelny a 23 miliard na stravenkov­ý systém si zaměstnava­tel může snížit daňový základ poskytuje zaměstnanc­ům stravenky
Zdroj: ministerst­vo financí, Asociace malých a středních podniků, Asociace provozovat­elů poukázkový­ch systémů z toho 28 miliard připadá na závodní jídelny a 23 miliard na stravenkov­ý systém si zaměstnava­tel může snížit daňový základ poskytuje zaměstnanc­ům stravenky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia