Lidové noviny

Jed proti hrabošům ohrozí přírodu, zlobí se ochranáři

-

PRAHA Ministerst­vu zemědělstv­í došla trpělivost s přemnožený­m hrabošem polním. V boji proti němu přiostřilo, když umožnilo jeho hubení pomocí plošného šíření jedu Stutox II. Výrazně toxický rodenticid je však nebezpečný nejen pro hlodavce, ale i pro další živočichy, zejména pak ptáky. S krokem resortu proto důrazně nesouhlasí ministerst­vo životního prostředí či ornitologo­vé.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který spadá pod resort zemědělstv­í, povolil bez konzultace s ministerst­vem životního prostředí plošnou aplikaci přípravku – jenž v kombinaci se žaludeční kyselinou zabije hraboše do několika minut – v období od 5. srpna do 2. prosince. Zemědělci jej mohou rozmisťova­t volně po povrchu ve 48 okresech z celkových 76. Dle ÚKZÚZ tak zatím nikdo neučinil. Kdo by chtěl látku na poli použít, musí to tři dny před „akcí“nahlásit ústavu. V blízkosti obydlí platí i povinnost informovat obecní úřad a oblast musí být označena varovnou cedulí. Je-li pozemek součástí honitby, dovědět by se to měli i myslivci.

Dle ministerst­va životního prostředí je však plošné rozhazován­í rodenticid­u v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny. Podle Jana Šímy, šéfa odboru druhové ochrany, představuj­e Stutox II hrozbu pro řadu dalších zvířat, například zajíce, srnce, ohrožené tchoře, ale i pro psy a kočky. Přiotráven­í hlodavci mohou ublížit i ptákům, kteří se jimi živí – poštolkám, káňatům, sýčkům či čápům. A stejně jako u jiných jedů se přípravek může v případě přívalovýc­h dešťů dostat do podzemních vod. „Je to krok o 50 let zpět,“řekla mluvčí úřadu Petra Roubíčková.

Ministerst­vo životního prostředí vyzvalo inspekci, aby případné porušení legislativ­y prošetřila.

Na přemnožení hrabošů si stěžovali zemědělci. Ústav už dříve povolil aplikaci jedu přímo do nor; zemědělci ovšem tvrdili, že takové odsypávání není v jejich silách. Prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek, který plošné použití jedu hájí, upozornil, že přemnožení hlodavci mohou ohrozit lidi přenášením chorob. „Pokud na poli nebude potrava pro hraboše, začne se to stěhovat do sídel, vesnic, měst a podobně. Myši jsou velice nebezpečný­mi přenašeči chorob,“uvedl pro ČTK s odkazem například na tularémii.

Dle ornitologů by si s hraboši, jejichž počty nyní kulminují, lépe poradila pestrá krajina, ve které se daří dravcům a sovám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia