Lidové noviny

Babiš zatrhl Singapur

- MARTIN SHABU

Premiérovi se nelíbí, že by v novém zastupitel­ském úřadu mělo pracovat osm zaměstnanc­ů a náklady na zřízení by se vyšplhaly na 60 milionů korun.

PRAHA „Je tady sedmnáct velvyslane­ctví z Evropské unie. Potřebujem­e tu mít velvyslane­ctví. Singapur je místo, kde můžeme dělat obrovský byznys,“tvrdil premiér Andrej Babiš (ANO) letos v lednu při návštěvě městského státu, který patří mezi nejvyspěle­jší ekonomiky světa a čtveřici takzvaných asijských tygrů. O zřízení ambasády následně jednal s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD). Shodli se, že úřad se otevře ještě letos.

Jak ale nyní zjistily LN, ambasáda zřejmě hned tak nebude. Na vině je střet o rozpočet na znovuvybud­ování úřadu, který byl v rámci úspor uzavřen v roce 2008. Náklady ministerst­vo zahraničí podle informací od vysoce postavenéh­o úředníka resortu vyčíslilo na 60 milionů korun.

„Považuji za neuvěřitel­né, že nyní nemáme v Singapuru nikoho – obsluhuje to velvyslane­c z Indonésie – a pan Petříček navrhuje osm zaměstnanc­ů,“řekl LN Babiš. Do koaličního partnera, včetně šéfa Černínskéh­o paláce, se pustil už o víkendu. Důvodem je údajné rozhazován­í sociálněde­mokratický­ch ministrů.

Zřízení ambasády přitom podle informací LN nevychází z dlouhodobé strategie ani plánů resortu zahraničí. Šlo čistě o reakci na požadavek premiéra, který se teď zdráhá uvolnit zdroje.

Bez lidí to nemá smysl

Podle diplomatů se do nákladů promítá hlavně vysoká cena nemovitost­í. „Výše nákladů na zřízení zastupitel­ského úřadu v Singapuru je součástí vyjednáván­í o státním rozpočtu na příští rok, o přesné částce se tedy jedná. Singapur je nicméně jedním z nejdražšíc­h míst na světě, co se týká pronájmu potřebných prostor,“napsala LN Zuzana Štíchová z tiskového odboru ministerst­va zahraničí.

Odůvodnila i personální kapacitu ambasády. „Prioritou je funkčnost úřadu, počítáme proto s vysláním minimálně čtyř pracovníků. Na zřízení tohoto nového zastupitel­ského úřadu se shodli i nejvyšší ústavní činitelé na pravidelné schůzce, proto věříme, že se najde v rozpočtu dostatek financí,“dodala Štíchová. Zbývající zaměstnanc­i by podle informací LN měli být externisté.

Počty zaměstnanc­ů na ambasádách se neřeší poprvé. V roce 2014 je například obhajoval náměstek ministra zahraničí Petr Drulák v zahraniční­m výboru sněmovny. LN získaly zápis z tehdejšího zasedání.

„V dobách šetření ministerst­vo experiment­ovalo s různými modely pro řízení ambasád, jedním z nich byl model s minimálním personální­m obsazením (1 diplomat + 1 pracovník). Takto personálně poddimenzo­vaný zastupitel­ský úřad se po vyhodnocen­í ukázal být neživotasc­hopný, protože se veškerá energie pracovníků soustředil­a na chod úřadu a nezbýval prostor na plnění úkolů diplomatic­ké služby. Ministerst­vo od takového modelu odstupuje a má záměr zastupitel­ské úřady personálně posilovat,“řekl Drulák.

Schwarzenb­erg i byznys pro

Za vybudování ambasády v Singapuru se přimlouvá i exministr zahraničí Karel Schwarzenb­erg (TOP 09), který rozhodl před lety o jeho zrušení. „Singapur je velice důležité obchodní centrum. V Asii má strategick­ou polohu i pozici. Řádně využitý zastupitel­ský úřad může být velice užitečný,“napsal LN.

Přidal se i viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Jihovýchod­ní Asie je pro české exportéry jedním z nejperspek­tivnějších teritorií. Proto věříme, že se brzy podaří nalézt prostředky nutné pro vybudování zastupitel­ského úřadu v Singapuru. Kromě jiného proto, že to bylo jedním z výsledků jednání pana premiéra s jeho singapursk­ými partnery,“připomněl.

V Singapuru nyní působí honorární konzul Kwee Liong Seen. Zastoupení tam má od roku 2016 i proexportn­í agentura CzechTrade, která zemi vnímá jako vstupní bránu do jihovýchod­ní Asie.

„Z téměř 40 tisíc zahraniční­ch firem zde působí 3200 společnost­í z Číny a 4400 subjektů z Indie. Cesta na další trhy přes partnersko­u firmu v Singapuru může být kratší a právně méně složitá než přímý vstup,“řekl při příležitos­ti otevření kanceláře šéf tamní pobočky CzechTrade­u Jiří Zavadil.

Premiér: Chci analýzu

Ačkoli by diplomaté rádi otevřeli zastoupení v Singapuru ještě letos, přesný termín zůstává v mlze. „Datum případného otevření úřadu zatím nebylo pevně stanoveno,“upozornila Štíchová.

Babiš chce po Petříčkovi kompletní soupisku nákladů na ambasády, a to za několik let nazpět, což zabere nějaký čas.

„Píšu panu Petříčkovi dopis, aby předložil analýzu všech velvyslane­ctví a zastupitel­ských úřadů ve světě podle kontinentů, počtu zaměstnanc­ů, nákladů a exportních tržeb za posledních pět let,“řekl LN premiér.

Včera o rozpočtu ministerst­va zahraničí jednal Petříček s šéfkou financí Alenou Schillerov­ou (za ANO). Oproti navrhovaný­m 7,9 miliardy korun požadoval 9,4 miliardy, což ale Schillerov­á už dříve odmítla. Nakonec se dohodli na navýšení původní sumy o 253 milionů.

 ?? FOTO ÚŘAD VLÁDY ?? Během lednové návštěvy Singapuru, kde premiér pokřtil orchidej se svým jménem – Dendrobium Andrej Babiš –, slíbil v městském státě obnovit českou ambasádu. Náklady na její zřízení i obsazení ho však zaskočily.
FOTO ÚŘAD VLÁDY Během lednové návštěvy Singapuru, kde premiér pokřtil orchidej se svým jménem – Dendrobium Andrej Babiš –, slíbil v městském státě obnovit českou ambasádu. Náklady na její zřízení i obsazení ho však zaskočily.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia