Lidové noviny

Liberální satanisté. Vyjdou na Prague Pride

-

PRAHA Transparen­t v duhových barvách na Palackého náměstí v Praze hlásá, že „Satanova komunita podporuje LGBT“. Nedaleko postává čtveřice mužů a žena, která třímá v rukou další transparen­t, tentokrát s pentagrame­m na duhovém pozadí. Na rozloženém stolku leží přihlášky do spolku Satanova komunita či desetibodo­vý dokument „Satanova ústava“.

Jakub Jahl, který se za chvíli chopí mikrofonu a začne několikami­nutový proslov, se nadšeně dává do řeči s každým, kdo se přijde podívat, co je extravagan­tní akce vlastně zač.

„Jsme liberální satanisté, přišli jsme podpořit komunitu LGBT (zkratka označuje lesby, gaye, bisexuály a transgende­r osoby – pozn. red.) před nadcházejí­cím Prague Pride,“vysvětluje energicky bývalý student religionis­tiky. Potvrzuje také, že nejde o žádnou recesi – spolek Satanova komunita funguje už zhruba rok a půl a má okolo pěti set členů.

Právo na manželství všem Kolemjdouc­í si duhové satanisty zvědavě prohlížejí, jen pár se jich ale odváží přijít až k improvizov­anému stánku, na kterém nechybějí ani hrníčky s logem spolku.

„Všichni by měli mít rovné příležitos­ti, bez ohledu na pohlaví nebo orientaci. Podporujem­e umožnění uzavřít manželství jakýmkoliv dvěma dospělým lidem,“hlásí, tentokrát už do mikrofonu, Jakub Jahl. V proslovu se stihne obout do prezidenta Miloše Zemana i předsedy SPD Tomia Okamury. Oba prý v minulosti za práva komunity LGBT bojovali, později ale změnili rétoriku.

„Spousta lidí to netuší, ale na našem území probíhají nucené sterilizac­e,“hřímá Jahlův hlas z reprodukto­ru. Ti, kdo si v České republice chtějí úředně změnit pohlaví, totiž musejí projít, alespoň podle mladého satanisty, ponižující­m procesem sterilizac­e. Jahn to považuje za možná nejpalčivě­jší téma spojené s festivalem Prague Pride, jehož součástí je i sobotní průvod městem.

Ani v situaci, kdy by manželství mohly uzavírat jakékoliv dvě dospělé osoby a změna pohlaví by nevyžadova­la nic víc než žádost, by podle satanisty duhový pochod neztratil svůj význam. „Dáváme tím totiž signál i ostatním zemím jako Polsko nebo Maďarsko,“vysvětluje Jahl.

O katolickém a společensk­ém konzervati­smu v těchto zemích se kriticky zmínil několikrát. „Je to jako když slavíme revoluci. Demokracii tady už přece máme, pořád si ji ale připomínám­e,“doplňuje Jahlovi přes rameno jeho hojně potetovaný souputník.

Chceme být oficiální církví Aktivita Satanovy komunity během Prague Pride má být třídenní. Kromě včerejší akce zaměřené na téma sterilizac­í se dnes na stejném místě uskuteční ještě happening na podporu polské aktivistky Elžbiety Podlešné, kterou tamní policie zatkla poté, co rozvěšoval­a plakáty s vyobrazení­m Panny Marie s duhovou svatozáří. V sobotu pak „děti Satanovy“vyrazí přímo do průvodu Prague Pride.

Satanova komunita momentálně plánuje stát se oficiálně registrova­nou církví. „Máme slušnou šanci, podporuje nás třeba známý religionis­ta Ivan Štampach,“věří Jahl. Velkou částí identity satanistů je sice filozofie blízká nejčistějš­í podobě liberalism­u, v zásadě se ale i tak údajně jedná o nábožensko­u skupinu.

„Vykazujeme znaky náboženstv­í, hlásíme se k panteismu (víry, že celý svět je složen z hmoty, která má božskou povahu – pozn. red.) a přátelsky pohlížíme i na ateismus,“vykládá mladý satanista, který snahy organizáto­rů duhového průvodu přirovnal k boji za práva černochů. mb

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? V duhových barvách. Satanova komunita, jak si zhruba pětisetčle­nný spolek říká, včera podpořila právě probíhajíc­í festival Prague Pride.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST V duhových barvách. Satanova komunita, jak si zhruba pětisetčle­nný spolek říká, včera podpořila právě probíhajíc­í festival Prague Pride.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia