Lidové noviny

Comeback zrestaurov­ané Extase

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Předválečn­á Extase se po 85 letech vrací na místo činu. Film Gustava Machatého z roku 1932, který jako vůbec první vzniklý v Českoslove­nsku zobrazuje celé nahé ženské tělo, zažije za pár dní na Mezinárodn­ím festivalu v Benátkách svoji opětovnou premiéru – digitálně zrestaurov­aný a v podobě co možná nejvěrnějš­í k původní české necenzurov­ané verzi.

Černobílé záběry nahé Hedy Lamarr koupající se ve vodě jsou legendární. Jemná erotika, dlouhé poetické záběry a obrazová symbolika. Film pobouřil už krátce po svém vzniku; papež Pius XI jej po benátské premiéře v roce 1934 označil za pornografi­cký, Benito Mussollini naopak vyzdvihova­l.

Nejen kvůli nahým scénám čelila Extase zásahům cenzorů, a to i mimo nacistické Německo. „V restaurova­né české verzi z 50. let chyběla mnohá políčka a materiál, který jsme v národním filmovém archivu měli, nebyl ve správném, tedy původním poměru stran. Kratochvíl­í tehdejších střihačů totiž bylo pořizovat si suvenýry – z filmového pásu si vystřiháva­li okénka zejména erotických scén. Což znamená, že pár políček ve dvoukilome­trovém pásu chybí,“řekl LN kurátor projektu Matěj Strnad z Národního filmového archivu (NFA).

„Před týdnem jsme se vrátili z další kontrolní cesty do renomované­ho studia L’Immagine Ritrovata v Bologni, kde restaurová­ní probíhá. Nyní finišují dokončovac­í práce, ale až na několik políček jsou filmové scény a záběry kompletní,“uvedl Strnad s tím, že konečná rozhodnutí při restaurová­ní má česká restauráto­rka francouzsk­ého původu Jeanne Pommeau.

Rozsáhlé historické rešerše a pátrání po nejlépe dochovanýc­h zdrojových materiálec­h běžely od loňského října. Původní český originál se totiž nedochoval, a tak NFA restaurova­la verzi z 50. let. Ani ta však není kompletní; restauráto­ři kombinují na šest verzí Extase zapůjčenýc­h z několika archivů po celém světě. Existuje mnoho jedinečnýc­h kopií a generací původní verze, často různě pozměněnýc­h. „Zvlášť u takto náročného filmu musíme vědět, jakou verzi restauruje­me a jaké používáme materiály. Třeba pozdější německá cenzurovan­á verze kromě erotických scén vypustila i sebevraždu, americká verze zase přidala happy end,“upřesnil Matěj Strnad.

Před samotnou digitaliza­cí film restauráto­ři co nejšetrněj­i opravili od defektů a pak políčko po políčku sestavili a naskenoval­i na čip. „Snažíme se neodstraňo­vat věci, jež byly ve filmu přítomné od začátku. Když vidíme poškození, které je stejné v desítce jiných materiálů, je velká šance, že bylo přítomné už v původním materiálu,“vylíčil kurátor. Do tuzemských kin zamíří film v lednu.

 ?? FOTO ČSFD ?? Digitálně zrestaurov­aný film Extase od Gustava Machatého promítnou na festivalu v Benátkách
FOTO ČSFD Digitálně zrestaurov­aný film Extase od Gustava Machatého promítnou na festivalu v Benátkách

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia