Lidové noviny

Kurdové usmiřují USA a Turecko

Projekt turecko-americké bezpečnost­ní zóny v Sýrii má i přes odpor režimu v Damašku naději.

- TOMÁŠ VLACH ISTANBUL (od našeho zpravodaje)

Vjezd na nedávno dobudované obří letiště v Istanbulu hlídají ozbrojenci v kuklách. Vstupní kontrola je zevrubnějš­í než obvykle. Jestli mimořádná opatření souvisí s napětím kolem kurdské enklávy v Sýrii, není jasné, načasování tomu ale víc než napovídá.

Budoucnost východního cípu Sýrie se v Turecku vrátila mezi ústřední témata dění po nedělním prohlášení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na konferenci velvyslanc­ů v Ankaře: „Už co nevidět se pohneme dál v úsilí, které jsme započali operacemi Štít Eufratu a Olivová ratolest, a přikročíme k dalším akcím,“řekl turecký prezident.

První z operací měla oficiálně vyčistit v srpnu 2016 syrské oblasti u hranic s Tureckem od takzvaného Islámského státu (IS), ve skutečnost­i ale bylo jejím cílem oddělit dvě kurdské enklávy, Rojavu a Afrín. Účelem druhé akce pak už bylo zcela nepokrytě vyčistit region Afrín od kurdských milicí YPG, které Ankara považuje za teroristy spojené s marxistick­ou Stranou kurdských pracujícíc­h (PKK), ilegálně působící v Turecku.

Třetí vojenská operace ohlášená Erdoganem pak měla fakticky zlikvidova­t zbývající enklávu známou pod neoficiáln­ím názvem Rojava, kde si kurdské síly YPG udržují autonomii. Ta má mnohé atributy samostatné­ho státu a zdejší samospráva skutečně s PKK víc než sympatizuj­e. „YPG nejsou ničím jiným než sekulární verzí Islámského státu, obě organizace přitom mají na svědomí řadu útoků na tureckém území,“píše v provládním tureckém listu Daily Sabah komentátor Melih Altinok.

Usmíření navzdory Damašku Na druhou stranu to byli právě rojavští Kurdové, kdo spolu s místními křesťany, některými arabskými kmeny a za pomoci spojenců z USA a NATO porazili za cenu vlastních obětí Islámský stát.

Američtí partneři Kurdů proto tureckému záměru vyčistit severových­od Sýrie vytrvale vzdorují a po třech dnech vyčerpávaj­ících rozhovorů se nakonec dohodli s Tureckem na zřízení příhraničn­í bezpečnost­ní zóny.

Ta je zhruba polovičním kompromise­m. Dosáhne do třicetiaž čtyřicetik­ilometrové hloubky syrského území (USA původně chtěly 14 kilometrů), jednotky YPG v tomto pásmu odevzdají těžké zbraně, zboří opevnění včetně podzemních chodeb a nebudou vyvíjet žádnou činnost (Turecko původně chtělo „vyčistit“od kurdských bojovníků celou enklávu).

„Jako první krok zřídíme v Turecku společné operační centrum s cílem kontrolova­t dění v bezpečnost­ní zóně společně se Spojenými státy,“konstatuje v prohlášení turecké ministerst­vo obrany. Proti vzniku operačního centra a plánům na zřízení bezpečnost­ní zóny ale protestuje vláda v Damašku. „Jde o nebezpečno­u eskalaci ohrožující mír a stabilitu v oblasti,“uvedla státní agentura SANA s tím, že dohoda je „agresí ze strany Turecka a USA“.

Islamisté na vzestupu

Sýrie se stala arénou, kde si velmoci vyřizují své účty, a tak tomu je i v případě kurdské autonomie. Vzhledem ke spojenectv­í YPG s Američany lze jen těžko čekat, že by se do věci vložilo Rusko, a jihovýchod Sýrie není prioritou ani pro dalšího spojence syrského režimu Baššára Asada, Írán. Projekt společné bezpečnost­ní zóny má tak značné naděje, že se ho podaří dotáhnout do konce a zlepšit tak poslední dobou ne právě dobré turecko-americké vztahy.

Nadějnou zprávou je příslib turecko-amerického partnerstv­í i z dalšího důvodu. Podle zprávy nezávislé kontrolní agentury Pentagonu totiž IS využívá mocenského vakua, způsobenéh­o mimo jiné i stahováním amerických vojáků ze Sýrie, a obnovuje své síly.

Zvláštní riziko v tomto směru představuj­í i uprchlické tábory, kde mohou extremisté snadno verbovat své sympatizan­ty. Podle izraelskéh­o deníku The Jerusalem Post, který ze zprávy cituje, mohou být jen v jednom z největších táborů na severových­odě Sýrie, al-Húlu, až desetitisí­ce příznivců islamistů.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? je stále horkou půdou (na snímku děti u citadely v Aleppu)
FOTO ČTK/AP je stále horkou půdou (na snímku děti u citadely v Aleppu)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia