Lidové noviny

Pryč s kamiony, žádá Tyrolsko

- VÍT ŠTĚPÁNEK

INNSBRUCK/PRAHA Je zdraví obyvatelst­va bydlícího podél vytížených dopravních koridorů a zachování přijatelné­ho životního prostředí víc než volný pohyb zboží, tedy jedna ze základních svobod v rámci Evropské unie?

Tuto otázku bude muset nyní rozlouskno­ut Evropská komise (EK). Podnět jí k tomu dala vláda rakouské spolkové země Tyrolsko, jejímž územím prochází aktuálně nejvytížen­ější silniční tranzitní trasa na kontinentě: dálnice od Mnichova kolem Kufsteinu, Innsbrucku a přes Brennerský průsmyk do Itálie.

Již nějakou dobu smí tyrolským tranzitním koridorem projíždět vozidla těžší než 7,5 tuny, která ale splňují pouze nejpřísněj­ší emisní normy. V některých časech, především v létě o víkendech, tudy kamiony až na výjimky (týkající se především přepravy, jejíž startovní nebo cílový bod leží v rámci regionu) nemohou jezdit vůbec.

Tyrolská vláda jde ale dál a nedávno oznámila, že od začátku roku 2020 hodlá výrazně zpřísnit tzv. sektorový zákaz nákladního provozu. Na jeho základě by po dálnici mezi Kufsteinem a Brennerem nesměly od začátku roku 2020 jezdit kamiony převážejíc­í nejen např. stavební kámen, odpad či ocel (tento zákaz platí již dnes), ale přibyly by i ropné produkty, cement nebo obilí.

Úřady také zvažují zavést pro kamiony tzv. koridorové mýto, které by bylo tak vysoké, aby se přeprava po silnici již nevyplácel­a. Cílem je přesunout alespoň část přepravy na železnici.

Zvyšující se tlak na kamiony se přirozeně nelíbí dopravcům a spedičním firmám, ozvalo se ale i německé ministerst­vo dopravy – velká část kamionů tranzitují­cích přes Tyrolsko pochází právě z Německa. Oponenti „železné pěsti na kamiony“argumentuj­í neakceptov­atelným porušování­m volného pohybu zboží ze strany tyrolské vlády.

Spor bude muset rozlouskno­ut Evropská komise, která již oznámila, že se věcí bude zabývat. „Tranzitní doprava je skutečným problémem pro kvalitu ovzduší,“řekla mluvčí EK a dodala, že „opatření, která mají zamezit zhoršování kvality prostředí, musí být přiměřená, s co nejmenším dopadem na volný pohyb osob a zboží.“

Tyrolská regionální vláda se pomocí stále silnějších restrikcí snaží omezit provoz kamionů na vytížené dálnici přes Brennerský průsmyk. Dopravci se bouří a tvrdí, že regulace jsou v rozporu s volným pohybem zboží v rámci EU.

Čekání na tunel

Tyrolský hejtman, lidovec Günther Platter, zatím o ústupcích nechce ani slyšet. „Neuhneme ani o milimetr, jsou to nezbytná opatření. Italové a Němci slibují již desítky let, že s provozem něco udělají – zatím je ale výsledkem jen neustálý nárůst dopravy.“

A čísla mu dávají za pravdu. V loňském roce projelo přes Brennerský průsmyk 2,4 milionu kamionů, což je víc než na všech severojižn­ích tranzitníc­h trasách přes Alpy ve Francii a Švýcarsku dohromady. Od roku 2000 jde o více než padesátipr­ocentní nárůst.

Paralelně s tyrolskou tranzitní dálnicí sice probíhá železniční trať, její sklonové poměry ale neumožňují masovou přepravu nákladů. Problém s kamiony by mělo vyřešit až zprovozněn­í železniční­ho tzv. Brennerské­ho úpatního tunelu, který v délce 55 kilometrů podejde Brennerský průsmyk mezi Innsbrucke­m a italskou obcí Fortezza/Franzensfe­ste. První vlaky – včetně těch, které budou převážet kamiony – by tudy měly projet v roce 2025.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia