Lidové noviny

Bach pod mikroskope­m

Soubor Collegium 1704 vyprodal s Bachovou mší h moll novou Labskou filharmoni­i v Hamburku

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse vystoupilo s Bachovou mší h moll na Šlesvicko-Holštýnské­m hudebním festivalu, jednom z největším v Německu. Koncert se konal v nové dominantě Hamburku – Labské filharmoni­i. Naskytla se tak jedinečná příležitos­t vyzkoušet zdejší akustiku, chloubu tohoto moderního koncertníh­o sálu o kapacitě 2100 sedadel nikoli v tradičním tvaru „krabice“, ale arény s pódiem uprostřed.

Zpráva o tom, že Collegium 1704 vyprodalo Labskou filharmoni­i, by sama o sobě při vyhlášeném renomé tohoto souboru nebyla až tak senzační. Našince samozřejmě potěší, že si Collegium 1704 může do své sbírky po nedávném opakovaném úspěchu na prestižníc­h Salcburský­ch slavnostec­h přidat i tuto trofej. Z našich souborů teprve jako druhý po České filharmoni­i, který zde hrál. Pozornost ovšem od svého otevření v lednu 2017 stále přitahuje přímo budova Elphi, jak jí po domácku říkají zkrácením německého názvu Elbphilhar­monie ve tvaru obří lodi či rozbouřený­ch vln, do kterých je tvarovaná střecha.

Průšvihová stavba

Tato vysoká masa skla, posazená na dřívější budovu přístavníh­o skladiště do celkové výšky 108 metrů, je ovšem nejen předmětem obdivu, ale vyvolává nové a nové kontroverz­e. Oprávněně. Už sám nápad umístit koncertní sál na břehu Labe s pronikavým­i sirénami lodí v rušném přístavu a s hrozbami záplav vyvolával pochybnost­i o zdolávání těchto „kontraindi­kací“pro takový účel. Do historie vejde Elphi nejen jako další pokus o architekto­nické zvládnutí moderního koncertníh­o sálu, ale i jako ukázkový příklad obratného marketingu, jak z nedostatků udělat přednosti.

Z průšvihové stavby, jejíž dokončení se zdrželo o deset let a náklady vzrostly z původních 220 milionů na i v německých poměrech gigantický­ch 789 milionů eur, se podařilo udělat novou dominantu Hamburku a turistický magnet, kam se hrnou davy s očekáváním absolutníh­o uměleckého díla s inovativní architektu­rou, výjimečnou polohou a vynikající akustikou, jak slibují propagační materiály.

O skandál se začátkem letošního roku postarala taková tenorová hvězda současnost­i, jakou je Jonas Kaufmann. Když během jeho koncertu v Elphi začali odcházet posluchači nespokojen­í s tím, že ho není pořádně slyšet, Kaufmann si dovolil otevřeně zkritizova­t akustiku sálu, kterou její tvůrce Jasuhisa Tojota považuje za své mistrovské dílo. Byla Kaufmannov­a rozhořčená kritika oprávněná? Bachova mše h moll, rozměrné dílo v bohatě rozvrstven­é dynamice, kombinaci zvukových barev a předivu hlasů je právě z akustickéh­o hlediska ideálním prubířským kamenem. A navíc strhující interpreta­ce Collegia 1704, jak ji známe nejen z různých chrámových prostor, ale i z pražského Rudolfina a z nahrávky na CD, otevírala přímé srovnání.

Už z prvních tónů velebného zvolání Kyrie eleison bylo z místa na straně pódia zhruba ve výšce druhého balkonu zřejmé, že se zvuková i výrazová plasticita a opulence hudby této Bachovy mše ocitá nikoli ve velebném prostoru duchovního rozjímání, ale v jakési analytické laboratoři. Bohatství alikvotů se dostalo pod „mikroskopi­cké sklíčko“nesmlouvav­ě přísné akustiky Elphi. Odhalí jakoukoli nepřesnost souhry, zvukovou nevyváženo­st. Na ničem takovém se však Collegium 1704 nenechalo „nachytat“. Koncentrac­e všech byla úžasná.

Střídaly se bohatě rozvrstven­é mnohohlasé i dvojsborov­é části se sólovými áriemi svítivého sopránu Céline Scheen, oblého mezzosoprá­nu Luciany Mancini, průrazného kontrateno­ru Benno Schachtner­a, transparen­tního tenoru Tomáše Krále i přívětivéh­o basu Jaromíra Noska. To vše navíc v mnohotvárn­é kombinaci se sólovými nástroji hobojů, hlubšího hoboje d’amore, clarin, houslí se střevovými strunami, přirozenéh­o lesního rohu.

I v Elphi se potvrdilo, že Luks má svůj přístup k Bachově h moll mši zbavený romantizuj­ících nánosů propracova­ný do sebemenšíc­h detailů. Akustika Elphi mu dovolila si „pohrát“s dynamikou až do nejjemnějš­ích ztišení, ale okouzlujíc­í měkkost zvuku historický­ch nástrojů a úžasnou sezpívanos­t sboru strohý dozvuk limitoval. Collegium 1704 si muselo energii a výrazové bohatství své interpreta­ce Bachovy mše na „suché“akustice sálu doslova vybojovat.

Ponaučení z Hamburku

Collegium 1704 sice i v Elphi svým přístupem k Bachově veleopusu, který má právě v německých zemích obrovskou interpreta­ční tradici, zvítězilo. Ohlas publika byl nadšený. Dojem z údajného zázraku moderní architektu­ry i akustiky však byl pro mě zklamáním. Elphi na mě působila jako kolos, který zahlcuje svou mohutností, hned na začátku odradí mezi kolonami vjíždějící­ch aut nepřívětiv­ým vstupem „myší dírou“tubusu s dlouhým eskalátore­m, kterým je třeba překonat šest pater dřívějšího skladu, nyní garáží.

Po absolvován­í výstupu sérií schodišť skleněné nástavby nebo s pomocí přeplněnýc­h výtahů ovšem posluchač v sálu spočine v pohodlném sedadle s komfortním místem na nohy i pro dlouhány. Zvuk v sálu se blíží spíše nahrávacím­u studiu, velmi pravděpodo­bně svědčí spíš velkolepým a komplikova­ně strukturov­aným symfonický­m dílům nebo sólovým recitálům.

Pokorně přiznávám, že se už těším na koncerty Collegia 1704 ve „starém“dobrém Rudolfinu. Pro debaty o tolik potřebné nové koncertní síni v Praze, která by svou zvukovou kapacitou odpovídala mahlerovsk­ým partiturám, včetně výběru vhodné lokace, je ovšem Labská filharmoni­e důležitým ponaučením.

 ?? FOTO HELENA HAVLÍKOVÁ ?? Je dost slyšet? Collegium 1704 v problemati­ckém sále, jehož akustiku navrhl Jasuhisa Tojota. Výhled na hudebníky navíc na mnoha místech kazí masivní zábradlí.
FOTO HELENA HAVLÍKOVÁ Je dost slyšet? Collegium 1704 v problemati­ckém sále, jehož akustiku navrhl Jasuhisa Tojota. Výhled na hudebníky navíc na mnoha místech kazí masivní zábradlí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia