Lidové noviny

Fanfáry pro Fitzpilark­u

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Co ve městě se povídá, je samý drb a klep, klepy neminou tě, směj se anebo breč… Snad není nedůstojné připomenou­t jeden z nejcharakt­erističtěj­ších výkonů zpěvačky, která se právě dnes dožívá osmdesátky. Kdo viděl jednou skvělou televizní komedii Magnetické vlny léčí, nezapomene nikdy na elegantně roztomilý taneček Jana Wericha s Evou Pilarovou a její zpěv. Stejně tak je i po desítkách let živý zpěvaččin výkon ve filmu Kdyby tisíc klarinetů zejména v duetu s Karlem Gottem (Je nebezpečné dotýkat se hvězd) nebo její Vanilka v Suchého a Šlitrově Dobře placené procházce či zpěvačka Clara Regina ve Zločinu v šantánu. Scénář pro ni osobně tehdy napsal Josef Škvorecký, jenž ji obdivoval natolik, že ji přezval na Fitzpilark­u.

Jistě vůbec není nutné připomínat její a Waldemara Matušky nesmrtelný hit starý skoro půl století Tam za vodou v rákosí. Úlohy pěvecko-herecké, jichž se zhostila vždy s profesioná­lní jistotou, jsou tím něčím navíc, čím Eva Pilarová ještě obohatila svou vysokou a ceněnou kvalitu zpěvačky schopné zpívat různé žánry, party náročné i hravé.

Osud jí nadělil vpravdě hořkosladk­ý koktejl, v němž nechybí snad nic z lidských trápení, jež za jediný život lze prožít – odchody partnerů, tragickou smrt kolegů, těžkou chorobu... Zároveň však v něm mohla bohatě okusit i největších úspěchů na vrcholu kariéry a užít si nezpochybn­itelného obdivu vrstevníků i mladších kolegů a kolegyň.

V takový den, jakého se Eva Pilarová dnes dožívá, je dobré připomenou­t si její zpívání, poslechnou­t si ji třeba dnes na rozhlasové Dvojce, těšit se na album Pilarka 80 aneb Inventura těla, které vyjde v září, a přát naší dlouholeté „královně popu, jazzu i swingu“jen zdraví!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia