Lidové noviny

Co si můžeme dovolit

Návrhy ministra Hamáčka může premiér zpochybnit politicky, nikoli však ekonomicky

-

Pan vicepremié­r Hamáček si písemně postěžoval předsedovi vlády Babišovi, že návrh rozpočtu na příští rok z dílny ministerst­va financí neodpovídá programové­mu prohlášení vlády. Že nepřípustn­ým způsobem snižuje prostředky na spoustu bohulibých účelů: od bezpečnost­i občanů a digitaliza­ce státní správy až po sociální služby, příspěvky pěstounům a boj se suchem a migrací.

Naprostá většina dopisu je čistá politika. Ne snad ve smyslu neprodukti­vního politikaře­ní, nýbrž ve smyslu vcelku korektní debaty o preferencí­ch českých voličů: chceme o milion nižší veřejný dluh, nebo například o milion více peněz na ochranu dětí? Chceme o milion vyšší zdanění cigaret, nebo o milion horší vybavení hasičů?

Z pohledu ekonoma je tato debata o preferencí­ch tabu: pokud Hamáček žádá zvýšení daňové zátěže, aby bylo více peněz například na ochranu lesů před kůrovcem, nelze to pokládat ani za ekonomicky správné, ani za ekonomicky špatné. Je prostě třeba odhadnout, co všechno bude důsledkem většího výskytu kůrovce versus co všechno bude důsledkem navrženého vyššího zdanění. A je pak na voličích, respektive jejich zástupcích, aby se rozhodli, která alternativ­a se jim jeví jako lákavější. Jak praví pan otec v Babičce: „Proti gustu žádný dišputát.“

To ale neznamená, že je ekonomie při debatě o plánovaném rozpočtu zcela neužitečná. Měla by sehrát roli pomocníka, který může upozornit například na některé otázky kolem rozpočtový­ch deficitů. Proberme dvě takové otázky.

Dvě otázky na téma deficity

Otázka první: ospravedlň­ují deficit investice? Předpoklád­ejme, že by česká politická reprezenta­ce uměla vybrat dostatečně přínosné veřejné investice (těch by se teď díky nízkým úrokům našlo nejspíš mnoho) a že by je uměla následně efektivně uskutečnit: mohlo by jít třeba o panem Hamáčkem zmíněnou digitaliza­ci české státní správy.

Budoucí generace by díky takovým investicím byly produktivn­ější a dokázaly by si na zaplacení těchto investic vydělat. V takovém případě by znakem moudrého hospodařen­í s veřejnými penězi byl nikoli nízký deficit celkového rozpočtu, nýbrž nízký deficit rozpočtu očištěného o investice a vedle toho klidně i výrazný deficit celkového rozpočtu odpovídají­cí oněm dobře vybraným a následně dobře realizovan­ým investicím; jinak řečeno, veškeré investiční výdaje by mohly být bez obav financován­y z dluhu. Ten by se totiž sice zvýšil, ale pro naše potomky by byl snadno splatiteln­ý.

To je však skutečně jen ideál. Faktické „kvalitě“plánování a provádění investic přece jen asi zatím odpovídá tendence dosavadníc­h vlád hradit dluhem jen část investic a zbytek pokrýt běžnými příjmy. Premiérův strach zvýšit kvůli digitaliza­ci státní správy deficit – a tím i dluh – je tedy vlastně docela rozumný. Bohužel.

Otázka druhá: je teď možné deficit státního rozpočtu zvýšit? Na stížnosti ČSSD, že její ministerst­va dostanou příští rok málo peněz, reagoval premiér Babiš poznámkou, že tato politická strana má v genech slavnou špidlovsko­u rozhazovač­nou úvahu „zdroje jsou“bez ohledu na to, že teď zdroje nejsou, protože ekonomika zpomalila a musí se šetřit, aby nerostlo naše veřejné zadlužení.

Tady se pan premiér plete. Růst veřejného zadlužení hrozí pouze v případě, že nastávají veřejné deficity. Jistě, zdá se, že státní rozpočet v posledních letech má tendenci skutečně spíše směrem k deficitům, což moc neladí se zatím pořád ještě vcelku slušným stavem ekonomiky. Jenomže zbytek veřejného sektoru, tedy především kraje a obce, hospodaří naopak s přebytky. A tak například Česká národní banka pro příští dva roky předpovídá pro veřejné finance mírné přebytky. Takhle veřejné zadlužení rozhodně nevzroste.

Veřejné zadlužení nevzroste dokonce ani při deficitech, pokud nepřesahuj­í určitou výši

Dobré vyhlídky

A navíc: ač se to může zdát trochu neintuitiv­ní, veřejné zadlužení nevzroste dokonce ani při deficitech, pokud nepřesahuj­í určitou výši. Chceme-li totiž posoudit závažnost zadlužení, pak namísto samotného veřejného dluhu v miliardách korun je třeba se dívat na poměr tohoto dluhu k velikosti ekonomiky, tedy k HDP. Růst tohoto poměru v čase – noční to můra premiéra Babiše – nastane v případě, že HDP poroste pomaleji než dluh. Dluh poroste skrze úročení a skrze případné deficity veřejných rozpočtů.

Nu a přinejmenš­ím pro nejbližší roky se věci jeví konkrétně tak, že růst HDP bude vyšší než tempo úročení veřejného dluhu. Tento rozdíl bude tak velký, že míra zadlužení se bude nejspíš snižovat i v případě, že rozpočtové deficity dosáhnou řádově 60 miliard korun.

Pokud si navíc připomenem­e, že Česko patří dnes k zemím EU s nejnižším zadlužením, závěr je jasný. Návrhy pana Hamáčka lze možná zpochybnit politicky, tedy že si česká veřejnost utracení dalších miliard korun daným způsobem nepřeje a že nejdřív je třeba ušetřit jinde. Rozhodně je ale nelze odmítnout s odkazem na to, že si je česká ekonomika nemůže dovolit.

 ??  ?? MICHAL
SKOŘEPA ekonom České spořitelny
MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia