Lidové noviny

Smrt stravenek

Ministryně financí nabízí místo poukázek peníze

- Marek Hudema

Kpoukázkám na jídlo, stravenkám, mají Češi rozporupln­ý vztah. Je to v mnoha firmách velmi oblíbené přilepšení k výplatě, ale ne všude tyto papírky berou, ne všude na ně vrací, člověk si s nimi občas připadá jako s žebračenko­u. Zaměstnanc­i by je klidně vyměnili za peníze, aby si mohli koupit, co chtějí. Jenže zrušit je se zatím nikomu nepodařilo.

Proti se většinou postavili odboráři, provozovat­elé restaurací a pochopitel­ně společnost­i vyrábějící stravenky, které na celém systému slušně vydělávají. Někdy se přidali i zaměstnava­telé. Jejich důvody byly vždy zcela bohulibé a měli na mysli jen veřejné dobro: bez stravenek by prý lidé nechodili na obědy, zničili si stravovací návyky a zkazili si zdraví. Nejenže by prý klesly tržby restaurací, ale mnohé hospody by určitě zkrachoval­y – a také by zmizela možnost vyplatit skrze poukázky zaměstnanc­ům část příjmu bez daní.

Minimálně první argumenty jsou dost chabé. Lidé budou jíst i tak a tržby restaurací se sníží jen o trochu, ale politici zatím vždy couvli. Zdálo se jim, že jde o reprezenta­nty většiny voličů. S nápadem na zrušení stravenek tak narazil třeba sociálněde­mokratický ministr financí a pak premiér Bohuslav Sobotka a pokus zrušit nesystémov­é daňové výhody pro stravenky vzdal po letech i lidovecký správce státní kasy Miroslav Kalousek. Nyní je však na stole návrh ministryně financí Aleny Schillerov­é z hnutí ANO – a zdá se, že má slušnou šanci.

Schillerov­á totiž zvolila úplně jiný postup. Zdánlivě nic neruší, nikomu nic nesebere. Kdo chce, tomu zůstanou stravenky, kdo ne, dostane daňově zvýhodněné přilepšení k platu. K penězům se tak dostanou lidé, jimž zaměstnava­tel dosud nic nedával, a tak ze stravenek nic neměli. Jde o milion voličů – a to je slušná pobídka pro poslance, aby navržené změny schválili. Formální zachování stravenek oslabí námitky jejich zastánců. Cílový předpoklad je přitom jasný: každý logicky uvažující zaměstnane­c zvolí peníze a stravenky pomalu vymřou. Může se to povést.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia