Lidové noviny

Neřvu, tedy nejsem

Boj za jakákoli práva se zvrhává v parodii

- Martin Zvěřina

Každý má nějakou identitu, mnoho identit. Je módou sezony za identitu nějak demonstrov­at. A tak kromě, do jisté míry už tradiční, Prague Pride, kde demonstruj­í lidé svou podporu nejasné či „odlišné“sexuální orientaci, se koná i protipodni­k. Ten pořádá Sdružení přátel bílého heterosexu­álního muže a sejdou se na něm pro změnu „myslitelé“, kterým je milý náš národ. Obě akce jsou spoustě lidí lhostejné a možná i trochu odporné. I kdyby Prahou pochodoval­o deset tisíc nahých aktivistů, třeba mně je to jedno, vypovídají jen sami o sobě. Ale rozumím tomu, že někoho to pohoršuje, a nemyslím si, že pohoršený občan má být onálepková­n jako zpátečnick­ý homofob. Parta heterosexu­álních besedníků naštěstí zůstává pro náš národ relevantní asi jako výskyt orla mořského v dolním Poohří.

Mají být lidé, kteří nepatří ani do jednoho tábora, nadšeni tím, jak je takováto občanská aktivita obohatila? Proč? Sebestředn­í lidé se snaží svůj názor vnutit populaci, která většinově mlčí a myslí si své. Veřejným prostorem zní především a dominantně hlasy, jež představuj­í v jistém smyslu extrém. Proti LGBT komunitě ani heterosexu­álním mužům tu nevystupuj­e žádná relevantní politická ani společensk­á síla, a přitom nám obě skupiny (prostředni­ctvím své vlastní hlasité menšiny) vnucují, že jsou perzekvová­ny. Je to asi výjimečně možné, ale tahle společnost je hodně tolerantní. Přesto se jí dostává výčitek, že je vlastně hrozná, necivilizo­vaná a neuvědoměl­á, že dokud neudělá tohle a tohle, zůstane zaostalá. Jak je ale pak možné, že patříme k nejvyspěle­jším státům planety?

Poznamená tento způsob komunikace ty, kteří se nepočítají k žádné z hlasitých menšin? Ty, kteří jakž takž uživí rodinu a pálí je zcela tuctové starosti – se zdravím, s dětmi, rodiči, bydlením a prací? Mnozí se, pokud jim síla a čas dovolí, i angažují, třeba v charitě nebo ve skautu či ochraně přírody. Nakonec podpoří některý z angažovaný­ch řevů nebo si vymyslí další. Je to pohodlnějš­í než naslouchat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia