Lidové noviny

Mečiarizac­e Hamáčka

-

Vypadá to tak, že comeback někdejšího silného muže Slovenska u nás nejvíce inspiroval sociální demokraty. Při rozhovorec­h s ministryní financí Alenou Schillerov­ou o státním rozpočtu postupují tzv. mečiarovsk­ou taktikou, kterou úspěšně praktikova­l slovenský premiér vůči předsedovi české vlády Václavu Klausovi při vyjednáván­í podmínek rozdělení republiky. Trik Vladimíra Mečiara spočíval v tom, že na začátku jednání stanovil nesplnitel­né požadavky, přitom věděl, že i když nakonec vyjedná jen polovinu, výsledek bude více než uspokojivý. Bez ohledu na to, jak jednání o rozpočtu skončí, by se šéf ČSSD při žádosti o další miliardy pro svůj resort měl nejdříve podívat na to, zda by některé strategick­é záležitost­i nemohl řešit jinak než doposud.

Proto by ministerst­vo vnitra, pod které spadá policie a jiné bezpečnost­ní složky státu a jež dohlíží v mnoha oblastech na řádný výkon státní správy a samosprávy, mělo být následován­íhodným příkladem i pro ostatní. Bohužel v oblasti zadávání veřejných zakázek je tomu na tomto resortu, dlouhodobě vedenému ministry za ČSSD, nyní přímo předsedou Janem Hamáčkem, právě naopak.

Ještě ani neodezněla aféra s údajně diskrimina­čním tendrem na nákup aut pro vnitro za více než dvě miliardy korun a už se rýsuje další, možná ještě křiklavějš­í a systémově

fatálnější. Bavíme se o záležitost­i, která snese srovnání s problémy, jako byla slavná pražská Opencard nebo jakým je současná totálně nepřehledn­á situace ohledně provozovat­ele elektronic­kého mýta.

Konkrétně jde o další rozvoj radiokomun­ikační sítě bezpečnost­ních a záchrannýc­h složek. Tedy o problemati­ku, která běžnému občanovi nic neříká, ale jež je kritická pro řádné fungování státu při zajištění bezpečnost­i, zejména v případě mimořádnýc­h situací, jako jsou živelní katastrofy či nehody. Tuto síť pro stát historicky, již od devadesátý­ch let, zajišťoval­a ve spolupráci se zahraniční­mi partnery firma Pramacom pod názvem Pegas. Později byla tato síť modernizov­ána a rozvíjena, přičemž tyto dodatečné činnosti byly nadále bez výběrového řízení zadávány napřímo opět Pramacomu na základě argumentu o jejím exkluzivní­m postavení.

Jenže už asi pět let se ví, že kvůli obrovskému technologi­ckému vývoji ve světě je nutná změna. Stávající síť je zastaralá, neumožňuje efektivní datové přenosy a je potřeba hledat modernější řešení. A to by mělo být řádně vysoutěžen­o, aby stát za peníze daňových poplatníků dostal opravdu to nejlepší a pokud možno i nejlevnějš­í řešení a aby nedošlo k porušení předpisů o zadávání veřejných zakázek. Ministerst­vo však dělá vše pro to, aby nové řešení opět dodal stávající dodavatel bez soutěže. Hamáčkův resort sice vytasil v podobných případech často používaný argument, že je nutné zajistit kontinuáln­í podporu stávajícíh­o systému, ale ptejme se, zda ve skutečnost­i nejde o první kroky k vytvoření systému zcela nového, avšak se starým dodavatele­m. Ten pak předurčí podobu této sítě na desítky let dopředu. Celé je to navíc zdůvodňová­no tak, že by soutěž ohrozila utajované informace, přestože rozhodujíc­í data jsou veřejně známá a v minulosti prý utajovaná nebyla. A pozor, bavíme se o částce kolem čtyř miliard korun a v dalších fázích spíše o deseti.

Resort vnitra, který měl na přípravu na současnou situaci dlouhé roky, nyní kličkuje a zaklíná se časovou naléhavost­í a bezpečnost­ními riziky, vytváří legendy o utajovanýc­h informacíc­h a věc předkládá vládě bez rozpravy, aby se nikdo nezačal pídit po podstatě, a i nadále odmítá vypsat výběrové řízení. Daňové poplatníky to jistě bude stát spoustu peněz, povede to k vleklým řízením před antimonopo­lním úřadem, Evropskou komisí, nebo dokonce k soudním sporům či arbitrážím. Nevíme, zda ministr Hamáček tohle vše neví, nebo činí vědomě. Ale takto mrhat miliardami ze státního rozpočtu by nemělo být tolerováno.

Ministerst­vo vnitra dělá vše pro to, aby nové řešení opět dodal stávající dodavatel bez soutěže

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia