Lidové noviny

Špatné a nezákonné rozhodnutí

Ministerst­vo těžařům ustoupilo příliš. Další těžba na Bílině je v rozporu s cíli Pařížské klimatické dohody

- LUKÁŠ HRÁBEK Greenpeace

Prolomení územních ekologický­ch limitů těžby, ke kterému otevřela dveře vláda Bohuslava Sobotky, se nakonec stalo realitou. Ministerst­vo životního prostředí vydalo minulý týden souhlasné stanovisko s pokračován­ím těžby uhlí v severočesk­ém dole Bílina až do roku 2035.

Územní ekologické limity vznikly na začátku 90. let za vlády premiéra Petra Pitharta v reakci na vlnu ekologicky motivovaný­ch protestů v severních Čechách. Šlo o celospoleč­enský konsenzus mezi těžaři uhlí, místními obcemi, politiky i celou širokou veřejností na tom, kde bude hranice, za niž se při těžbě uhlí už nepůjde, protože by to mělo příliš velké negativní dopady na životní prostředí a život místních lidí a protože by to mohlo vést k ohrožení existence místních obcí nacházejíc­ích se na uhlí. V roce 2015 jsme byli svědky toho, jak byla tato

zdánlivě neměnná celospoleč­enská dohoda pošlapána a zrušena.

Je pravda, že současné souhlasné stanovisko ministerst­va životního prostředí je jen dílčím krokem a že Severočesk­é doly musejí ještě projít řadou administra­tivních procesů, než dostanou závěrečné razítko od Českého báňského úřadu. Nedá se ale předpoklád­at, že by některá z dalších institucí, které budou věc posuzovat, záměr těžařů výrazně omezila, když ani samo ministerst­vo se při hájení zájmů životního prostředí nijak nepřetrhlo.

Opsané z textu těžařů Ministerst­vo tvrdí, že pro pokračován­í těžby si stanovilo 31 závazných podmínek. Stejně jako u jiných rozhodnutí ovšem značná část těchto podmínek vychází z návrhů žadatele. V realitě to funguje tak, že těžaři v dokumentac­i k záměru řeknou: „Nechte nás těžit tam a tam a my postavíme protihluko­vou stěnu.“Ministerst­vo pak tuto a další „podmínky“přepíše do svého stanoviska. Abych byl fér, musím uznat, že ministerst­vo stanovilo i některé vlastní podmínky. Ovšem žádné, jež by záměry těžařů nějak výrazně osekaly.

Úředníci například nijak neomezili plochu, kterou chtějí těžaři rypadly převrátit vzhůru nohama. A je jim jedno, že se zde v krajině nacházejí nenahradit­elná území – například mokřad Venuska. Odmítli se také zabývat vlivem těžby a spalování uhlí z lomu Bílina na klima. V odůvodnění tvrdí, že nemusí pálení uhlí řešit při rozhodován­í o rozšíření dolu, když to už řeší podobné procesy vyhodnocen­í vlivů na životní prostředí pro provoz uhelných elektráren. To je ovšem prokazatel­ně lživé tvrzení, které úředníci zřejmě bez rozmyslu opsali z textu od těžařů. Stačí se podívat do dokumentac­e ke stavbě nového bloku elektrárny Ledvice, jenž bude část bílinského uhlí pálit, a uvidíte, že se zde vliv na klima neřešil vůbec. Totéž platí jak u tepláren, které v minulosti žádaly o prodloužen­í životnosti, tak u domácích kotlů.

Co úředníci neuhlídali

Ať už máte názor na pokračován­í těžby uhlí v Česku jakýkoli, asi se shodneme, že úřední rozhodnutí by nemělo obsahovat vyložené nesmysly a nepravdy. V tomto případě to ale úředníci neuhlídali. I to je důvod, proč organizace Greenpeace společně s lidmi, kteří loni poslali proti rozšíření dolu v procesu EIA své připomínky, považují vydané rozhodnutí nejen za špatné, ale i za nezákonné, a proč vyzvali ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby ho přezkoumal a pokud možno zrušil.

Hlavním důvodem ale je, že další těžba na Bílině je v přímém rozporu s cíli Pařížské klimatické dohody, kterou se Česko zavázalo dodržovat. Z analýz Mezivládní­ho panelu pro změny klimatu je jasné, že pokud chceme zabránit katastrofi­ckým scénářům klimatické krize, nesmíme už stavět nové elektrárny a rozšiřovat doly, naopak musíme v následujíc­ím desetiletí co nejvíce existující­ch fosilních zdrojů uzavřít, abychom množství vypouštěný­ch skleníkový­ch plynů drasticky snížili.

Klimatická změna a s ní spojené sucho a vedro již nyní decimují naše pole i lesy. Je absurdní v takové situaci prodlužova­t těžbu a spalování uhlí. Obzvlášť když má v ten samý čas vzniknout uhelná komise, která má naplánovat ústup od uhlí. Ministr Brabec by to měl chápat. Do třiceti dnů bychom se měli dozvědět, jak se k žádosti lidí postavil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia