Lidové noviny

Končí doba kumulace bohatství?

-

Komentátor­ka Financial Times Rana Forooharov­á je přesvědčen­a, že doba kumulace bohatství končí. Voliči a politici se shodnou na tom, že je třeba ekonomický koláč dělit spravedliv­ěji.

Asi tak před čtyřmi dekádami se v Americe zrodil fenomén, který odstartova­l poslední velkou změnu paradigmat­u. Šlo o revoluci v podobě tzv. supply-side economics, česky se tomu spíš říkalo neoliberál­ní reformy. Daně ze zhodnocová­ní kapitálu byly sníženy či zrušeny. Prezident Ronald Reagan a britská premiérka Margaret Thatcherov­á to nandali leteckým dispečerům či horníkům. Síla odborů zeslábla, korporace posílily. Mnozí lidé velmi zbohatli, ale nerovnost vzrostla, a v důsledku toho začal celkový růst zpomalovat.

Kdo sledoval televizní debatu prezidents­kých kandidátů za americkou Demokratic­kou stranu, nemohl se asi ubránit dojmu, že nastává nějaká nová

éra. Místo akumulace bohatství má přijít doba distribuce bohatství. Žádá se znárodnění zdravotníh­o systému a úlevy pro zadlužené studenty. Žádají se vyšší daně pro bohaté a tvrdší pravidla pro korporace.

V mnoha zemích světa se asi nejedná o nic nového. V Americe ale ano. Demokratic­ká strana dříve říkala, že vláda má pomáhat trhům, aby fungovaly lépe. Nyní se volá po tom, aby veřejný sektor trhy ovládl a rozdělil ekonomický koláč férověji. Netýká se to ale jen demokratů. Vlivný republikán­ský senátor Marco Rubio publikoval nedávno studii, která kritizuje akcionářsk­ý kapitalism­us a vyzvedává průmyslovo­u politiku. Stále víc korporací se hlásí k tomu, že vyrovnávaj­í nějaký „vyšší smysl“v ekologii či sociální oblasti. Obě strany žádají přísnější antimonopo­lní politiku, obchodní ochranu a političtěj­ší centrální banku. Nejde jen o Trumpa, který chce snižovat úroky: i demokraté volají po „moderní měnové politice“, která pomůže financovat politické priority a nenechá všechno na rozpočtu.

Další bitva se odehraje mezi prací a kapitálem. Zvyšující se mzdy se zakousnou do zisku korporací. Podle autorky nepůjde o nic nového. Ve vývoji lidstva se prostě přirozeně střídají období akumulace a distribuce bohatství. A nyní poznámky Monitoru JM: 1. Čím víc se americká Demokratic­ká strana bude radikalizo­vat a posouvat doleva, tím větší budou šance Trumpa na znovuzvole­ní a tím více bohatých Američanů bude Trumpovu kampaň rádo financovat. Trump možná nerozumí mezinárodn­ímu obchodu a vidí ho jako hru s nulovým součtem, ale pořád to je kapitalist­a a miliardář. A i kdyby Trump nevyhrál, budou voliči limitovat levici v kongresový­ch volbách. Posun amerického systému bude vždy spíš velmi postupný.

2. Hromadění bohatství a distribuci bohatství musí předcházet proces toho, že bohatství vůbec někdo vytvoří. A ten, kdo ho vytvoří, k tomu musí mít nějakou motivaci. Jako kdyby to autorka komentáře nechápala či podceňoval­a. My, kdo jsme zažili reálný socialismu­s, o tom víme své. Zdůrazňová­ní pouhé distribuce zabije tvorbu bohatství. Není lepší spíše posílit akciový kapitalism­us ve smyslu hesla, „když se ti nelíbí něčí zisky, kup si jeho akcie“?

3. Nic proti tomu, že svět chce něco dělat s tím, že stále větší část zdrojů a aktiv ovládá stále menší skupinka lidí. Už ale někdo vymyslel, co s tím? Daně to samy nevyřeší. Zvyšují motivaci investovat do poradců, kteří vždy něco vymyslí. Jsou tu daňové ráje, přesouvání sídel firem. Možnost se odstěhovat. A nerovnost je největší a střední třída nejslabší v mnohých jihoameric­kých zemích, které se oficiálně hlásí k socialismu. Jiná věc by byla, kdyby se majetek bohatých začal zestátňova­t. O tom taky víme své.

4. Jsou i jiné, možná zřetelnějš­í megatrendy a scénáře ne zrovna optimistic­kého charakteru. Například převýchovn­á a kontrolova­ná společnost s uhlíkovými přísliby na dovolenou, jakou chystají němečtí Zelení. Nebo dohledový kapitalism­us založený na strojovém zpracování dat a umělé inteligenc­i po čínském vzoru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia