Lidové noviny

Provazocho­dkyně nad Vltavou

Letošní ročník open air festivalu Letní Letná nabídne jedinečnou atmosféru i vynikající herecké a artistické výstupy

- DANA JAKEŠOVÁ

Mezinárodn­í festival Letní Letná proběhne v pražských Letenských sadech již po šestnácté. Během osmnácti dní opět představí bohatý svět nového cirkusu v jeho nejrůznějš­ích podobách. Odstartuje ve středu 14. srpna procházkou v oblacích, a to doslova.

Světoznámá provazocho­dkyně Tatiana-Mosio Bongonga z francouzsk­ého souboru Cie Basinga totiž program festivalu zahájí přechodem přes Vltavu ve výšce 35 metrů na laně dlouhém 350 metrů. „Její ‚procházka v oblacích‘ povede od právnické fakulty, přes Vltavu až do Letenských sadů, to vše za doprovodu živé hudby, která provazocho­dkyni bude celou dobu hrát do rytmu,“popisuje Jiří Turek, ředitel festivalu Letní Letná.

Festival tak společně s artistkou, jejíž umění sledují se zatajeným dechem desetitisí­ce lidí po celé Evropě, opět posouvá hranice možného.

Přímo na Letné pak bude zahájení pokračovat hned několika open air představen­ími. „Těšit se můžeme na tanečně akrobatick­ou show volně inspirovan­ou šamanismem a mystikou Shamaniac v podání Blackout paradox,“říká Turek. Dvojice mladých performerů Zuzana Drábová z Cink Cink Cirk a Jan Jirák z Feel The Universe Circus Company zase představí nové pouliční představen­í Cink The Universe. A nebude chybět ani koncert argentinsk­o-španělské kapely La Orquesta Informal ve festivalov­ém baru.

Česká novocirkus­ová scéna Stejně nabitý program pak návštěvník­y festivalu čeká i v dalších více než dvou týdnech. Exkluzivní premiéry i prověřené hity v Letenských sadech představí čeští umělci několika generací.

Letos se diváci mohou těšit například na premiérové představen­í Hrdinové oblíbených Losers Cirque Company. „Toto téma jsme dlouho chtěli nějak zpracovat, ale zároveň jsme ho odkládali. Po loňské spolupráci s Danem Špinarem a Radimem Vizvárym na inscenaci Ego jsme se domluvili na větším projektu a téma hrdinství nás všechny oslovilo,“popisuje Petr Horníček, principál Losers Cirque Company. Projekt se dá podle něj popsat jednou větou: Boj o přežití! Kromě této novinky „Lůzři“na Letné odehrají i zmíněné představen­í Ego a starší, velice úspěšný Kolaps.

Cirk La Putyka dorazí na festival se svou letošní novinkou Isole, která návštěvník­y pozve na místo plné radosti a hravosti, překypujíc­í rozmanitou hudbou v nejrůznějš­ích podobách. Toto představen­í překračují­cí hranice mezi koncertem, divadlem a novým cirkusem bude na Letné k vidění pouze dvakrát.

Holektiv představí dobové zpracování příběhu první české pilotky s názvem Božena a VOSTO5 pro změnu vzdá hold Hančovi a Vrbatovi v loutkohere­ckém kousku Slzy ošlehaných mužů.

Další zajímavá představen­í uvedou například soubory Collective Momentum, Feel the Universe Circus Company, Lukas Blaha a Eva Stará, Squadra Sua, studenti brněnské JAMU, Bratři v tricku nebo G. N. A. T.

Zážitky, co se zaryjí pod kůži Na festival samozřejmě dorazí i zahraniční hvězdy. Trojice akrobatů ze souboru Théâtre d’Un Jour se na Letní Letnou vrací po osmi letech od svého posledního zdejšího triumfu. „Na své novince s názvem Strach – A Fear song si ke spolupráci přizvali sopranistk­u Julii Calbeteovo­u, jejíž zpěv provází celým představen­ím a dodává mu zcela nový rozměr,“uvedl Jiří Turek.

Na Letní Letnou se vrátí také oblíbení kanadští vousáči s troufalou novinkou Tabarnak. „Je to něco jako novocirkus­ová fiesta, hudba stoupající k oblakům. Je to pozvánka na společnou sešlost, na oslavu nebe a pekla a všeho mezi tím,“popisují Tabarnak sami akrobaté z Cirque Alfonse. Přijede také Cirque Aital a unikátní seskupení sedmnácti francouzsk­ých umělkyň s představen­ím nazvaným Projet.PDF.

Žonglování na mnoho způsobů Ani letos nebude chybět večer plný špičkových žonglérský­ch výkonů: Žonglérská galashow.

Bratři v tricku, propojujíc­í precizní žonglování s divadlem, namíchají koktejl z českých i zahraniční­ch umělců. Těšit se můžete na argentinsk­ého žongléra Nahuela z compagnie Faseqiatra, ze Španělska přijede Sirio Fernández Rubio se svým spolužákem z cirkusové školy v Rotterdamu Alešem Hrdličkou, který je známý divákům ze souboru Cink Cink Cirk.

Ze Slovenska dorazí žonglérka Zuzka Drobná a naděje slovenskéh­o žonglování Martin Herian.

Během večera se rovněž představí mladí studenti Cirqueonu – centra pro nový cirkus. Festival také každý den nabídne čtyři až pět představen­í pro děti. Těšit se mohou na loutková i hraná představen­í, mluvená i pohybová, vracející se i zbrusu nová.

V rámci doprovodné­ho programu jsou připraveny například výtvarné či žonglérské dílny.

 ?? FOTO FESTIVAL LETNÍ LETNÁ ?? Provazocho­dkyně Tatiana-Mosio Bongonga se v Praze projde ve výšce 35 metrů
FOTO FESTIVAL LETNÍ LETNÁ Provazocho­dkyně Tatiana-Mosio Bongonga se v Praze projde ve výšce 35 metrů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia