Lidové noviny

Sparta pokazila závěr

- MILOSLAV NOVÁK VOJTĚCH POVEJŠIL

Do 83. minuty fotbalisté Sparty v úvodním duelu třetího předkola Evropské ligy vedli 2:0. Po zpackaném závěru utkání ale s Trabzonspo­rem jen remizovali. K tomu Plzeň prohrála v Antverpách 0:1.

PRAHA Remíza 2:2 je z pohledu pohárového dvojzápasu pro sparťany malou sportovní tragédií, celé utkání směřovali k výhře 2:0. Ale celkový dojem si pokazili v posledních sedmi minutách.

Střílený centr ze standardky šikovně prodloužil Ekuban. Těžko říct, proč mu střídající Kozák nechal ve vápně dva metry místa. A minutu před koncem vyplul za obranu Sörloth a střílel přes Costu, jemuž ve vápně nikdo nepomohl.

Hodnotit jen 82 minut, Sparta byla na jedničku. Ve svém nejlepším výkonu sezony Trabzonspo­r přehrávala. Jako by jí ani příliš nevadil prázdný stadion, kterým discipliná­rní komise UEFA Letenské potrestala za nevhodné chování diváků v loňském pohárovém utkání v Srbsku proti Subotici. I když trenér Václav Jílek si povzdechl: „Pro mě to bylo strašné, šílené. Ještě horší, než jsem očekával. Hráli jsme mezinárodn­í utkání, ale vůbec to tak nevypadalo.“

Kvalitní hru Sparta podložila také góly. Po čtvrthodin­ě se po Kangově centru z rohu trefil hlavou Costa, jenž využil špatného pokrytí hostů. Po hodině Kanga svůj mimořádný výkon korunoval báječnou střelou z 25 metrů k tyči.

Při odchodu do kabin si sparťané museli vyčítat, že nedali víc branek. Příležitos­tí, nadějných akcí i střel na to měli dost. Například Trávník už v šesté minutě ze záklonu před malým vápnem trefil břevno. Těsně před pauzou zase ukopl Tettehovi ve vyložené šanci míč Hosejní.

A nejvíc Pražany samozřejmě mrzelo, že nevydrželi až do konce.

„Udělali jsme dvě individuál­ní chyby a soupeř nás z nich potrestal. Podali jsme kvalitní výkon, ale z pohledu postupové matematiky to kazí závěr,“litoval Jílek. „Ale to neznamená, že je rozhodnuto.“

Plzeň gólově opět jalová

Lépe se nevedlo ani Plzni v Bruselu, kde se proti Antverpám snažila rehabilito­vat za vyřazení z kvalifikac­e Ligy mistrů.

Český vicemistr potvrdil, že má poslední dobou trable se střílením gólů. Neskóroval ve čtvrtém z posledních pěti soutěžních zápasů a nedá se říct, že by tentokrát Branky: 16. Costa, 68. Kanga - 83. Ekuban, 89. Sörloth. Rozhodčí: Montero De Cerain, Espejo (všichni Šp.). ŽK: Nita, Tetteh, Trávník - Mikel, Ömür, Türkmen, Sosa. Hráno bez diváků. Poločas: 1:0.

Sparta: Nita - Sáček, Štetina, Costa, Hanousek - Trávník (87. Karlsson), Krejčí, Kanga, Hašek, Plavšič (90. Hancko) Tetteh (80. Kozák). Trenér: Jílek.

Trabzonspo­r: Cakir - Pereira, Türkmen, Hosejní, Novák - Sosa, Mikel (46. Sörloth) - Ömür (76. Avdijaj), Parmak, Nwakaeme - Ekuban (90. Erdogan). Trenér: Karaman. měl k zásahu blízko. Naopak domácí se prosadili po půlhodině – a to náramně. Rodrigues využil toho, že ho hosté na hranici vápna vůbec neatakoval­i a překrásně zatočil balon na zadní tyč.

Plzni se evropské utkání zase nepovedlo, trochu se probrala až po změně stran a střídáních, ale na zvrat to bylo málo: moc šancí si totiž český vicemistr nevytvořil. A když už, tak Kayamba pálil mimo nebo Hrošovský přímo do soupeřova brankáře.

Jestli Mladá Boleslav včerejší českou bilanci vylepšila, bylo jasné až po uzávěrce vydání (čtěte na Sport.lidovky.cz).

S přispěním Tomáše Kubánka

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Martin Hašek smutní po promarněné­m vedení. Sparťanské šance na postup kvůli tomu před odvetou poklesly.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Martin Hašek smutní po promarněné­m vedení. Sparťanské šance na postup kvůli tomu před odvetou poklesly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia