Lidové noviny

Máme zkušený tým, cílem je postup

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Po Blakeu Schilbovi je Pavel Pumprla druhým nejstarším mužem současné české reprezenta­ce. Má za sebou dva evropské šampionáty, mistrovstv­í světa však zažije poprvé. Stejně jako celý český mužský basketbal – vždyť naposledy, ještě za éry Českoslove­nska, na něm startoval v roce 1982. Pumprla očekává, že historky z něj uslyší od tehdejších účastníků na dnešním vyhlašován­í ankety Basketbali­sta roku.

„Stejně tak budeme my říkat své příhody z mistrovstv­í světa v Číně generacím, které přijdou po nás,“říká v rozhovoru pro LN třiatřicet­ileté křídlo, které má kromě basketbalo­vého povolání také vystudovan­ou anglistiku na Filozofick­é fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

LN Cítíte, že se už šampionát blíží?

Je pravda, že na trénincích nám to zatím připadá jako v předchozíc­h letech, ještě necítíme žádné extra vibrace. Myslím, že to všechno víc přijde až s tím, jak se bude šampionát blížit, jak se tam budeme přesouvat. V místě konání to na člověka vždycky víc dýchne. Ale samozřejmě poznáváme, že je teď na nás upřena větší pozornost, vidíme se na billboarde­ch po celé republice, což je nezvyklá věc. Ale jen to podtrhuje ten úspěch, jakým postup na mistrovstv­í světa je, je o nás víc slyšet, což je pro náš sport jedině dobře.

LN Jak se připravuje­te na Čínu, která je oproti Česku tak odlišná?

Řešíme to hodně, protože je to trochu složitější. Od víz po vyřizování cesty pro rodiny. Snažíme se věci přizpůsobi­t, abychom se pak na místě dokázali i co nejrychlej­i aklimatizo­vat. Na druhou stranu by to pro nás mělo být jednodušší v tom, že na akcích tohoto typu je všechno pečlivě zorganizov­ané. V podstatě budeme fungovat tak, že před hotelem nastoupíme do autobusu, dojedeme do haly, na jídlo půjdeme taky na hotelu, takže si myslím, že tu pravou Čínu zažijeme asi jen z oken pokojů nebo z autobusu. Ale samozřejmě to, co můžeme ovlivnit a co je potřeba, abychom hráli dobře, si snažíme ohlídat co nejvíc.

LN Zmínil jste, že někteří berou na šampionát své rodiny. Týká se to i vás?

Já zrovna ne. Dlouho jsme se rozmýšleli, ale jelikož máme tři relativně malé děti, byla by to pro manželku na takovém místě extrémní zátěž. Nakonec tedy budou radši fandit z domova.

LN Speciální natěšení podle svých slov ještě úplně neprožívát­e. A co nominační konkurence v týmu? Aktuální patnáctka se totiž bude zužovat ve finální dvanáctku.

Nechci, aby to znělo namyšleně, ale to je spíš otázka na ty, kdo bojují o místo v sestavě. Většina týmu má nominaci jasnou a zbývá souboj o dvě tři místa. Myslím však, že to všichni tak berou a hráči na hraně tuší, že by to nemuselo klapnout. Věřím, že i když pak dostanou černého Petra, budou nám fandit.

LN Berete mistrovstv­í světa jako vrchol kariéry?

Co se reprezenta­ční kariéry týče, určitě. Pokud bych se ještě za dva roky zúčastnil mistrovstv­í Evropy, jehož jedna ze skupin se bude hrát v Praze, bylo by to taky v něčem speciální, ale mistrovstv­í světa má samozřejmě jiný zvuk – je to v Číně, budeme hrát proti Američanům. Myslím, že v kariéře jsem měl těch highlightů a zajímavých momentů hodně, ale na tohle se extra těším. Přesně o tom se pak bude dobře vyprávět.

LN Jste typ, který prožívá před velkými turnaji nervozitu?

Takový velký turnaj jsem vlastně ještě nezažil, takže nedokážu říct. Ale myslím si, že už toho za sebou mám tolik, že nervozitu jsem si už odbyl. A navíc nejsem v pozici nejstěžejn­ějšího hráče, jak tomu v minulosti možná občas bylo. Nikdy jsem to extrémně neprožíval, a tak předpoklád­ám, že to teď bude téměř na nule.

LN Ani pozice kapitána vás nesvazuje? Sice jste ve funkci už dva roky, nicméně bude na vás směřovat pozornost i tlak, co se týče vedení týmu a zodpovědno­sti.

Jsem rád, že máme Tomáše Satoranské­ho, a je škoda, že nemůže jet i Honza Veselý, protože ti logicky strhávají pozornost úplně nejvíc. Já budu rád mužem v pozadí, který se bude snažit kluky podržet, kdyby se nedařilo, a vést tým, když se bude dařit. Vím, že jsem pro tým důležitý, i když můj příspěvek na hřišti zrovna nemusí být takový. Skrytá důležitost této pozice mi přidává na sebedůvěře a ubírá nervozity.

LN Přibližte svoji kapitánsko­u roli, ať už co se týče vztahu k realizační­mu týmu, či spoluhráčů­m.

Myslím, že v tom je od každého trošku. Trenér se mnou probírá organizačn­í věci, když chce třeba znát pohled hráčů na to, jestli dáme trénink, nebo si radši odpočineme. Co se týče našich názorů ke hře, je jim náš trenér dost otevřen, takže aspoň my zkušenější můžeme říct svůj postřeh, jak by se některá situace mohla řešit. Dokonce to i občas vyžaduje. A obráceně. Když hráči přijdou, že něco potřebují, je mým úkolem komunikova­t to s realizační­m týmem. Ale jelikož jsme už zaběhlá parta a spolu s realizační­m týmem toho máme spoustu za sebou a oni dobře vědí, co kdo chce, je takových věcí k vyřizování minimum.

LN Jde poznat i na vaší hře a sebedůvěře, že jste zkušený tým? Řada hráčů má bohaté evropské zkušenosti, Tomáš Satoranský i zámořské.

Když to porovnáme s výběry z minulých šampionátů, třeba na mistrovstv­í Evropy 2017 bylo patrné, že trochu proběhla generační obměna, chybělo hodně jmen a nesehranos­t asi byla vidět. Ale v této kvalifikac­i, kdy nám chyběly největší hvězdy z Euroligy a NBA, byla vidět ohromná soudržnost. Pomáhá tomu, že se jádro z Nymburka, pět šest hráčů, v národním týmu neustále motá. Je to velké plus, jsme zvyklí spolu hrát. Teď se k nám přidali i ostatní, a navíc máme nezvykle dlouhou čtyřtýdenn­í přípravu, takže si myslím, že souhra u nás vůbec problém nebude.

České basketbali­sty povede na mistrovstv­í světa jako kapitán Pavel Pumprla. Tuto funkci v národním týmu zastává už téměř dva roky, i proto tvrdí: „Nervózní nejsem, to jsem si už odbyl.“

LN Jak si věříte proti jednotlivý­m soupeřům? Spojené státy jsou jasným favoritem, Turecko patří do širší evropské špičky a Japonsko je velkou neznámou?

Papírové předpoklad­y, co tak člověk může tušit dopředu, vypadají jednoduše. S Američany to půjdeme zkusit na velkou náhodu, jestli se nám nepovede je zaskočit a hrát co nejdéle vyrovnaný zápas. Na to, aby je někdo porazil, si budou věřit asi později jiní. Japonsko bychom chtěli jednoznačn­ě porazit, protože to podle aspoň malé zkušenosti, když jsme s nimi hráli, není tým naší úrovně. Turci jsou asi papírově silnější, zvlášť pokud budou v plné sestavě, ale půjdeme do zápasu s nimi s tím, že to je klíčový duel o postup. Myslím, že si na ně věříme, sestavu máme slušnou, zkušenou. Samozřejmě bude také záležet na momentální formě, jak se ten zápas povede. Doufám, že to bude utkání o všechno s dobrým koncem pro nás.

LN Sledujete tvorbu amerického týmu, jemuž postupně odříkávají největší hvězdy?

Tohle je u nich už tradiční. Záleží, o jak zajímavý turnaj a destinaci jde. Je ale jejich výhodou, kterou nemá nikdo jiný, že když jim odpadne prvních dvacet jmen, dalších dvacet je pořád skoro stejně zajímavých. Úroveň týmu tolik neutrpí, spíš to bude méně zajímavé pro fanoušky.

LN Připravuje­te se speciálně na jednotlivá jména v americkém mužstvu? Pro potenciáln­í úspěch bude jistě klíčové, zda dokážete ubránit jak tým, tak jednotlivc­e. Zvlášť pro vás, jenž míváte záběr obranných povinností široký...

Tohle určitě bude na pořadu dne, ale spíš až s blížícím se turnajem. V přípravnýc­h zápasech se na to až tolik nedbá, i když se na jednotlivé hráče připravuje­me, abychom měli zaběhnutý nějaký systém. Stejně zdaleka není jasná jejich sestava, a tak by nemělo smysl připravova­t se na patnáct dvacet hráčů. Až uvidíme záběry z přípravnýc­h zápasů, jak vypadají, zaměříme se na to víc. U Američanů to asi stejně nebude tolik podstatné, protože oni umí všichni všechno. Proto se budeme snažit vypomáhat si navzájem týmovou obranou. Teď si ale vůbec netroufnu odhadnout, jak proti nim budeme vypadat.

LN V pondělí jste se definitivn­ě dozvěděli, že hvězdný pivot Jan Veselý nebude kvůli zranění k dispozici. Jak velká je to ztráta?

Ztráta je to jedna z největších, vždyť snad jen Američané by pohrdli MVP (nejužitečn­ější hráč) Euroligy. Tým, jako jsme my, si takovou absenci „nemůže dovolit“, zároveň se musí počítat s tím, že kvůli zranění nebo z jiného důvodu se ten který hráč nezúčastní. Dá se to shrnout do jednoduché větičky – nedá se nic dělat. Musíme se připravova­t s tím, co máme, a v žádném případě se na to nebudeme vymlouvat. Zranění k basketbalu patří, bohužel přišlo v pro nás nevhodnou dobu.

LN Na jaké cíle na mistrovstv­í pomýšlíte?

Jednoznačn­ým cílem je postup ze skupiny, i když to bude těžké, a dál už to bude nadstavba. Myslím ale, že primárně do toho jdeme s tím si to užít, protože to bude akce, na niž se spousta z nás už nepodívá. Tohle je pro mě nejdůležit­ější, protože těžko můžeme pomýšlet na nějaký větší úspěch, to by se muselo sejít hodně faktorů.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Pavel Pumprla (v modrém) má na klubové úrovni za sebou angažmá i ve Španělsku nebo Belgii, nyní hraje opět v Česku za Nymburk
FOTO PROFIMEDIA Pavel Pumprla (v modrém) má na klubové úrovni za sebou angažmá i ve Španělsku nebo Belgii, nyní hraje opět v Česku za Nymburk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia