Lidové noviny

Učitel pomohl i leteckým esům

- TOMÁŠ JAKL

Odboj valašského učitele Cyrila Macha proti nacistům tvoří dramatický oblouk, hodný světových romanopisc­ů. Bez stovek odbojářů, jako byl on, by vojenské úspěchy českoslove­nské exilové armády nebyly vůbec možné.

Cyril Mach se narodil 17. února 1888 ve Starých Smrkovicíc­h u Nového Bydžova. První světovou válku prožil jako voják rakousko-uherské armády. V roce 1916 byl raněn do nohy. Od roku 1920 působil jako učitel na Valašsku. Byl ředitelem na základní škole v Zákopčí (Hutisko-Solanec). Učitelském­u povolání, při kterém užíval moderní

byla například i pozdější letecká esa Karel Mrázek či František Fajtl.

Podílel se také na ukrývání zbraní a sabotážníh­o materiálu. Poté, co se o něj na podzim 1939 začalo zajímat gestapo, dosáhl přeložení do Prahy, kde se stal ředitelem na obecné a měšťanské škole na Vyšehradě.

Také na novém působišti pokračoval v odbojových aktivitách. Jeho působení v odboji tragicky vyvrcholil­o v době Pražského povstání.

Volání pražského českého rozhlasu o pomoc 5. května jej zastihlo na návštěvě u matky ve Volanicích ve východních Čechách. Okamžitě se – pravděpodo­bně na kole – vydal do Prahy. Přenocoval v Českém Brodě a 6. května odpoledne se zařadil mezi obránce rozhlasu. Již večer téhož dne zahynul při německém náletu na budovu rozhlasu.

Vytouženéh­o návratu svobody se tak již nedočkal. Paradoxem je, že padl za oběť německému letectvu, kterému ze své odbojové činnosti způsobil svou převaděčsk­ou činností za války největší škody.

Tělo Cyrila Macha, znetvořené explozí, bylo pohřbeno do společného hrobu obránců rozhlasu. Až v květnu 1947 byl usnesením okresního soudu civilního pro Prahu-jih, na žádost Antonie Machové jako poručnice dvou nezletilýc­h synů, prohlášen úředně za mrtvého. Čestný hrob Cyrila Macha na Vlašském Slavíně obsahuje prsť ze společného hrobu obránců rozhlasu.

 ?? FOTO VHÚ ?? „Snímek z výletu.“Ve skutečnost­i skupina letců, vedená Karlem Mrázkem, na cestě do Polska na přelomu května a června 1939. Průvodce Cyril Mach uprostřed.
FOTO VHÚ „Snímek z výletu.“Ve skutečnost­i skupina letců, vedená Karlem Mrázkem, na cestě do Polska na přelomu května a června 1939. Průvodce Cyril Mach uprostřed.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia