Lidové noviny

Čím míň písmen, tím lepší obchod

- MARTINA RYBOVÁ

Nejednou jsem se pozastavil­a nad současným boomem obchodů čajem, kávou a dalšími. A už kolikrát se to také stalo předmětem některých diskusí s mými známými. Leckoho z nich totiž napadlo, že se majitel toho kterého obchodu přepsal či případně neměl dostatek financí na pokrytí chybějícíh­o písmenka v nápisu.

Jenže když vyjedete z města a zamíříte do některého z menších městeček či do různých vesniček a obcí, které oplývají alespoň jednou sámoškou umístěnou

ve starším domě s pomalu opadávajíc­í omítkou, možná narazíte na pomalu blednoucí a praskající nápis obchod zbožím smíšeným.

Nejedná se tedy o záležitost novou, a už vůbec se nejedná o chybu. Např. v Příručním slovníku jazyka českého najdete u hesla obchod informaci, že se pojí jednak s předložkou s a se sedmým pádem, jednak i s prostým, bezpředlož­kovým sedmým pádem.

Brusiči

Podíváme-li se ale do starších slovníků, např. do proslulého a rozsáhlého Jungmannov­a Slovníku česko-německého, po spojení obchod čím není ani stopa.

Začalo se tedy pravděpodo­bně používat někdy během druhé poloviny devatenáct­ého století – tuto hypotézu ostatně potvrzuje např. článek z jazykovědn­ého časopisu Naše řeč z roku 1927, jehož autor je spojením obchod čím viditelně rozrušen. Rozšíření tohoto fenoménu dává za vinu tzv. brusičům, kteří se během 19. století snažili očistit češtinu od všelijakýc­h německých „přešlapů“. Spojení obchod s čím se jim tehdy údajně zdálo moc německé, resp. nečeské, a proto se snažili tuto vazbu potlačit a nahradit ji o něco češtějším obchod čím.

Nákaza bez předložky

Autor zmíněného článku však zaujímá postoj dokonale opačný. Takový obchod textilem (a podle tohoto vzoru utvořený např. i dům hedvábím) pokládá za chybný a označuje ho za nákazu.

Jestliže se tedy jedná o nákazu, máme v dnešní době co do činění s hotovou epidemií. Už se nesetkávám­e pouze s tradičními obchody čajem, kávou apod., ale i třeba s velkoobcho­dy cukrovinka­mi či internetov­ými obchody elektronik­ou. Je tedy poznat, že se stará vazba umí přizpůsobi­t novým trendům. Anebo se možná jenom to staré dostává zpět do módy, jako je tomu i v jiných oblastech. Možná že prostě maloobchod motorovými vozidly a jejich příslušens­tvím upoutá pozornost lépe už jenom proto, že pro některé zákazníky bude takový nápis obsahovat jazykovou chybu a tím spíš si ho všimnou. Možná že prostě čím míň písmenek, tím lepší obchod.

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia