Lidové noviny

Hodina s Ovčáčkem každou středu

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Už loňského října v Teplicích si uchazečka o senátní křeslo Terezie Holovská v rámci předvolebn­í akce pochvalova­la Jiřího Ovčáčka v roli moderátora. O jedenáct měsíců později se slova výstřední podnikatel­ky stávají realitou. Hradní mluvčí bude mít od konce srpna v televizi Barrandov debatní pořad s názvem Talk show Jiřího Ovčáčka.

Aby mluvčí ústavního činitele vystupoval ve vlastní relaci v hlavním vysílacím čase – show poběží každou středu večer mezi osmou a devátou hodinou –, je situace přinejmenš­ím nestandard­ní. Jakkoliv se může zdát, že tak Ovčáček činí jako soukromá osoba.

„Fakticky jsem tiskovým mluvčím prezidenta republiky 24 hodin denně. Půjde sice o talkshow, kterou budu moderovat jako Jiří Ovčáček, ale diváci mne budou vnímat jako mluvčího pana prezidenta. To je realita, kterou nelze změnit,“řekl LN. Debata o finančním ohodnocení podle něj zatím s Barrandove­m neproběhla.

Nepřehlédn­utelnou postavou Ovčáčkova příběhu se tak stává vlastník televize Jaromír Soukup, který zároveň moderuje pravidelný pořad s Milošem Zemanem Týden s prezidente­m.

Sám mediální magnát má otevřeně politické ambice, jejichž dokladem je vloni založené hnutí List Jaromíra Soukupa. O Soukupovi se také dokonce hovořilo jako o možném kandidátov­i na příštího prezidenta.

Situace je o to bizarnější, že podobné ambice naznačil před pár dny i Ovčáček. Vstup do politiky či kandidatur­u na Hrad prý vyloučit nemůže. Talkshow může Ovčáčkovi posloužit pro případnou kampaň jako odrazový můstek. Ten mu přitom postaví muž s podobnými ambicemi. Není tak vyloučeno, že se jejich cesty v budoucnu na politickém kolbišti spojí ještě těsněji.

Nad aktivitami tiskového mluvčího prezidenta kroutí hlavou například Asociace PR agentur (APRA). Podle její místopředs­edkyně Jany Lutonské je moderování pořadu na Soukupově televizi Ovčáčkova soukromá aktivita, k jeho působení v prestižní funkci mluvčího Hradu je ale kritická. „V tomto ohledu z profesioná­lního hlediska bohužel pan Ovčáček selhává,“řekla LN Lutonská. Nejkřiklav­ějším příkladem je prý jeho chování na sociálních sítích, kde zaměňuje osobní postoje za postoje prezidenta. „Je to neprofesio­nální a nepřijatel­né,“dodala místopředs­edkyně APRA.

Na Ovčáčkův nekonvenčn­í styl komunikace s médii a veřejností si však dosud nikdo ze Zemanových příznivců nestěžoval a zatím to nevypadá, že by na tom mohl nový pořad něco změnit. Naopak může být prostorem pro prezentaci názorů blízkých českému prezidento­vi. To ale vynalézavý mluvčí odmítá. „Hosté nebudou zváni podle kritéria má/nemá rád pana prezidenta,“napsal LN Ovčáček, jehož nové televizní angažmá ostatně posvětil i sám Zeman.

 ?? FOTO MAFRA ?? Jiří Ovčáček je od prosince 2013 mluvčím Miloše Zemana
FOTO MAFRA Jiří Ovčáček je od prosince 2013 mluvčím Miloše Zemana

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia