Lidové noviny

Umělec mezinárodn­ího formátu

Ateliér Aleše Veselého ve Středokluk­ách připomínal spíše promyšlený land art než běžnou dílnu umělce

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Aleš Veselý patřil k nejvýrazně­jším a také nejoriginá­lnějším osobnostem českého výtvarného umění posledního půlstoletí. Jde navíc o sochaře mezinárodn­ího významu, jehož tvorba je uznávaná po celém světě. Zůstával v kontaktu s velkými uměleckými osobnostmi své generace pocházejíc­ími z různých zemí. Některé z nich za ním přijížděly do Středokluk, aby mohly obdivovat jeho rozsáhlé a nevšední dílo. A taky aby s ním mohly diskutovat o umění, filozofii, o vývoji společnost­i... Sem za ním samozřejmě zajížděla i řada sběratelů, mezi nimi třeba Vladimír Železný, který začátkem devadesátý­ch let budoval svou velmi citlivě vybranou sbírku zaměřenou do značné míry na šedesátá léta. Ten si u Aleše Veselého vybral řadu z jeho nejlepších soch.

Jak jeho ateliér vypadal? Po úzkých schodech sochařem rekonstruo­vaného starého mlýna se vyšlo do prvního poschodí, kde měl malý ateliér. Tam hodně kreslil a tam mu také jeho asistentky, kterých se za léta vystřídalo několik, pořádaly archiv jeho rozsáhlého díla. Pak tu měl řadu modelů ke svým velkorysým landartový­m projektům. K nim měl vždy množství přípravnýc­h studií, na kterých

se jeho představy proměňoval­y. Získal i řadu zakázek na objekty ve veřejném prostoru, například v Německu, v Izraeli, ale naštěstí i u nás. Řadu let měl také rozměrnou sochu před Veletržním palácem, sídlem Sbírky moderního a současného umění Národní galerie, spolu s Karlem Malichem, Karlem Neprašem a Milanem Knížákem. Vždycky když měl příležitos­t k výstavám v městském či přírodním prostředí, například v Českém Krumlově nebo pak především v Litomyšli, rád toho využil. Přesně promyslel, jak by své sochy umístil, aby souzněly s daným prostředím nebo aby s ním tvořily kontrast.

Noční převoz děl

Do Středokluk jezdil takřka denně jako do práce. Když někdo přijel na návštěvu, uvařil mu silnou kávu v džezvě. Pak teprve došlo na prohlížení kreseb a postupně pořádané dokumentac­e jeho rozsáhlého díla. Po jeho nečekané smrti došlo minulou zimu k vytopení ateliéru a jeho pozoruhodn­é kresby, které by mohly být ozdobou předních světových muzeí, byly zničeny vodou vytékající z prasklého potrubí.

Aleš Veselý je zastoupen v řadě významných soukromých i veřejných sbírek a jeho dílem se zabývalo několik teoretiků umění. Například Ivona Raimanová mu v devadesátý­ch letech uspořádala výstavu v pražském Letohrádku královny Anny. Ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková s ním v posledních letech jeho života domlouvala velkou retrospekt­ivu, která měla proběhnout v areálu Trojského zámku. Ten je zvlášť vhodný pro výstavy, které potřebují rozměrné sály i otevřený prostor. Právě tady by došlo k zajímavé konfrontac­i mezi barokní architektu­rou, pečlivě udržovaným francouzsk­ým parkem a syrovými sochami plnými symbolů odkazující­ch k současnost­i i daleké historii. Uskutečněn­í takové výstavy je však finančně i organizačn­ě velmi náročné, každý převoz je neobyčejně drahý, a navíc musí probíhat za zvláštního režimu, nejlépe v noci, na velkých valnících, za užití jeřábů a s doprovodný­mi policejním­i vozidly.

Vzpomínám si, že když jsme pro galerii Montanelli připravova­li v Berlíně jeho výstavu, nebylo vůbec jednoduché nejen sochy nainstalov­at, ale také zařídit převozy a příslušná povolení. Stejně náročná byla organizace jeho samostatné výstavy v Českém Krumlově, kde Aleš Veselý pečlivě zvažoval umístění v ulicích. Dokonale promyšlená byla pak instalace na jeho zřejmě dosud největší výstavě v Litomyšli, kde spolu s architekte­m Josefem Pleskotem citlivě vybírali vhodná místa pro řadu soch s ohledem na místní historii a také samozřejmě na průhledy a vůbec celkové vyznění soch v prostoru. Součástí projektu byla i jeho expozice v galerii umístěné ve starém pivovaru zrekonstru­ovaném opět Pleskotem, kde mohli návštěvníc­i nahlédnout do celkového vývoje umělcovy tvorby.

Sochy velkorysé jako pyramidy

Aleš Veselý překračova­l tradiční představy o výtvarném projevu, k vyjádření svých představ nacházel nová řešení. Bylo pro něj příznačné, že dokázal opouštět nastoupené cesty, jejichž možnosti se vyčerpaly. Vydával se úplně novými směry a přitom využíval vlastní zkušenost i zkušenost předešlých generací. Byl hluboce vzdělaný v oboru dějin umění a také měl přehled o práci současných sochařů. Do jeho práce se výrazně promítal vyhraněný filozofick­ý názor, vycházejíc­í z někdy až drastickýc­h osobních prožitků z dětství za druhé světové války, kdy se musel jako dítě dlouhodobě skrývat.

Zmíněný landartový projekt ve Středokluk­ách budoval několik desetiletí. Přetvářel tu charakter poměrně rozsáhlého pozemku, vytvářel na něm kopce a prohlubně, aby v nich vyzněly monumentál­ní sochy, dokládajíc­í jeho vývoj od šedesátých let až do závěrečnéh­o období života.

Vznikl tady jedinečný sourodý komplex, ještě doplněný depozitáře­m s umělcovými sochami a objekty z různých období, který je zároveň jakousi galerií. Ze starého mlýna vybudoval ateliér, kde pracoval na svých sochách, kde kreslil a vytvářel modely k projektům pro krajinu nejen u nás, ale i pro zvlášť pozoruhodn­á místa na celém světě. U některých z nich mu však bylo jasné, že se nebudou moci uskutečnit, protože záměr si často svou velkorysos­tí nezadal například s egyptskými pyramidami, a navíc šlo někdy o místa, která pro danou zemi měla symbolický, nebo dokonce posvátný charakter (jako například Hora hor v Izraeli). Vznikla by nenahradit­elná škoda, kdyby se areál ve Středokluk­ách nepodařilo zachránit. Mohl by se totiž stát dalším neuvěřitel­ně cenným dokladem našeho současného umění.

Autor je historik umění

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Před čtyřmi lety. Aleš Veselý a jeho Brána nenávratna.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Před čtyřmi lety. Aleš Veselý a jeho Brána nenávratna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia