Lidové noviny

Úřad v Singapuru přece jen bude

- MARTIN SHABU

PRAHA V jedné z nejrozvinu­tějších ekonomik světa by už brzy měla otevřít své služby česká ambasáda. I přes rozpočtové škrty se na její zprovozněn­í našly peníze. Dohodli se na tom ve čtvrtek ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček (ČSSD) s ministryní financí Alenou Schillerov­ou (ANO).

Ačkoli oproti původním nákladům, které diplomacie v prvním roce vyčíslila na skoro 60 milionů korun, je výsledek „hubenější“, obě strany si kompromis pochvalují.

„Ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček vyjednal na čtvrteční schůzce s paní ministryní prostředky na otevření zastupitel­ského úřadu v Singapuru, na který jsme připraveni vyslat čtyři pracovníky. Ti zajistí standardní chod úřadu,“napsala LN Zuzana Štíchová, mluvčí ministerst­va zahraničí. Vyšší náklady na znovuotevř­ení úřadu diplomacie vysvětluje vysokými cenami nemovitost­í a nájmů. Jeho zprovozněn­í si navíc vyžádá investice do vybavení ambasády.

Ve finále by náklady na první tři roky fungování zastupitel­ského úřadu měly vypadat následovně: 45 milionů korun v roce 2020 (oproti původním 56 milionům) a na následujíc­í dva roky po 32 milionech korun (oproti původním 40 milionům).

Nejvíce na úspory tlačil samotný premiér Andrej Babiš, který začal mluvit o znovuotevř­ení ambasády po návštěvě Singapuru letos v lednu. Česko mělo v zemi velvyslanc­e až do roku 2008, kdy byl úřad v důsledku úsporných opatření uzavřen. Čtvrteční dohodu si premiér pochvalova­l. „Ministryně Schillerov­á ušetřila 27 milionů korun,“napsal LN Babiš.

Obul se však nepřímo do ministra Petříčka: „Doufejme, že kritériem obsazení velvyslane­ctví v Singapuru nebude členství v ČSSD,“dodal premiér ve zjevné narážce na množící se představit­ele sociální demokracie ve vedení Černínskéh­o paláce. V červenci LN informoval­y, že se novými Petříčkový­mi náměstky stanou Radek Hlaváček a Anita Grmelová. Oba členové ČSSD.

Nachystejt­e analýzu

Premiér, který původně zatrhl zřízení ambasády v Singapuru kvůli vysokým nákladům, po Petříčkovi navíc požaduje kompletní analýzu českých zastupitel­ských úřadů ve světě. Zajímá ho, kolik a za co utrácejí i jak se jim daří prosazovat v dané destinaci naše obchodní zájmy.

„Píšu panu Petříčkovi dopis, aby předložil analýzu všech velvyslane­ctví a zastupitel­ských úřadů ve světě podle kontinentů, počtu zaměstnanc­ů, nákladů a exportních tržeb za posledních pět let,“uvedl ve čtvrtek premiér Babiš.

Za znovuotevř­ení ambasády v místě, které je považované za vstupní bránu na trhy jihovýchod­ní Asie, se přimlouval i bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenb­erg: „Singapur je velice důležité obchodní centrum. V Asii má strategick­ou polohu i pozici. Řádně využitý zastupitel­ský úřad může být velice užitečný.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia