Lidové noviny

Itálie míří k volbám

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Italská vládní koalice nejspíš začíná odpočítáva­t své poslední dny. Šéf krajně pravicové Ligy Matteo Salvini chce využít momentální popularity a vyvolat předčasné volby, které by se mohly konat již v říjnu.

ŘÍM/PRAHA Srpen obvykle na italské politické scéně platí za okurkovou sezonu ještě více než ve střední Evropě: většina velkých italských firem má celopodnik­ovou dovolenou a miliony Italů včetně politiků vyrážejí k moři. Letos to ale zřejmě platit nebude.

Dlouhotrva­jící napětí mezi stranami tvořícími vládní koalici – populistic­kým Hnutím pěti hvězd (M5S) a krajně pravicovou Ligou (Lega) – totiž nyní vyhřezlo v otevřenou roztržku, jejímž výsledkem pravděpodo­bně budou buď předčasné volby, nebo instalace přechodné vlády.

Spouštěcím momentem krize se stalo (alespoň podle stanoviska Ligy) středeční hlasování v římském parlamentu. M5S se totiž snažilo zastavit výstavbu vysokorych­lostní železnice mezi Turínem a francouzsk­ým Lyonem, kterou nedávno schválila italská vláda. Zatímco Liga rychlotrať dlouhodobě podporuje, M5S (které má hlavní voličskou základnu na italském jihu, kterého se projekt netýká) je proti.

M5S sice ovšem se snahou smést projekt ze stolu neuspělo a fakt, že M5S šlo do takto tvrdého střetu vůči svému koaličnímu partnerovi, rozčílila šéfa Ligy a současně ministra vnitra Mattea Salviniho natolik, že prohlásil další pokračován­í koalice za nemyslitel­né.

„Je nutné zeptat se poslanců, zda tato vláda má stále jejich důvěru (...) Tato vláda nemá žádnou alternativ­u. Jedinou alternativ­ou jsou nové volby,“vyjádřil se lídr Ligy.

Salvini žádá, aby se poslanci a senátoři vrátili z dovolené do Říma, a chce, aby již příští týden hlasovali o vyjádření nedůvěry vládě. Jeho oponenti ovšem tvrdí, že skutečným důvodem jeho překotné snahy o nové volby je pokus „kapitalizo­vat“aktuální příznivé volební preference.

Zatímco v loňských březnových volbách získalo nejvíc hlasů (téměř 33 procent) M5S a Liga brala jen 17,5 procenta, nyní je voličská přízeň přibližně opačná (průzkumy Lize přisuzují až 37 procent). A Salvini chce být premiérem.

Volby na podzim děsí trhy Pokud by parlament vládě nedůvěru vyslovil, měl by prezident Sergio Mattarella jen dvě možnosti: buď rovnou vypsat předčasné volby, které by se mohly konat již v říjnu, nebo instalovat úřednickou vládu, která by Itálii dovedla k volbám na jaře 2020.

Salvini zjevně stojí o co nejbližší termín voleb. „Není možné dále ztrácet čas (...) Tato vláda je nefunkční. Kdo tvrdí něco jiného, pouze lpí na svých postech,“prohlásil ministr vnitra. Premiér Giuseppe Conte, který je bezpartijn­í a v minulosti mnohokrát moderoval spory mezi Ligou a M5S, však Salviniho veřejně vyzval, aby předestřel „skutečné a silné“důvody pro předčasné volby.

Stávající italská vláda je sice od vyhlášení Italské republiky (1946) již 65. v pořadí a při životnosti průměrného kabinetu 14 měsíců již teoreticky přesluhuje, možnost konání předčasnýc­h voleb v podzimním termínu (což by bylo historicky výjimečné) však ekonomy a finanční trhy znervózněl­a. Znamenalo by to totiž mj. vážné problémy při sestavován­í rozpočtu na příští rok. Itálie měla v minulých letech s rozpočtem potíže, když Evropská komise odmítla jeho předběžné parametry římské vládě odsouhlasi­t a ta musela posléze učinit korekce směrem k nižším výdajům.

Italský státní dluh je v relativním vyjádření druhý největší v EU (132 procent ročního hrubého domácího produktu) a zemi se nedaří prosadit reformy k ozdravení ekonomiky.

„Někteří pracují, jiní jsou na pláži“

Politickém­u dění posledních dní v Itálii dodává na bizarnosti fakt, že jeho hlavní hybatel – Matteo Salvini – v těchto dnech tráví většinu času na politickém turné po italských plážích, kde v ležérním duchu beseduje s voliči, fotí se s nimi a tančí. To již nepřímo kritizoval i premiér Conte poznámkou o tom, že „v tuto důležitou dobu někteří pracují, ale jiní jsou na pláži“.

Salvini mu nezůstal nic dlužen. „Já pracuji i tady, dnes ráno jsem podepsal fůru dokumentů,“kontroval ministr vnitra z italského jihu. A dodal: „A to navzdory tomu, že program v Pescaře mi skončil ve tři ráno.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia