Lidové noviny

Bývalý lídr Kyrgyzstán­u se vzdal

Kyrgyzský expreziden­t se po boji s policisty nechal zatknout, vyzývá ale příznivce k nepokojům.

- TOMÁŠ VLACH

BIŠKEK/PRAHA V Kyrgyzstán­u se traduje, že pouhá tisícovka násilných demonstran­tů stačí na to, aby obsadila mizerně chráněné vládní instituce a získala moc v zemi k tomu, kdo je zaplatí. Je to sice trochu nadsazené, šestimilio­nová země a jediná demokracie ve Střední Asii se ale čas od času zmítá v násilných střetech a dva z pěti jejích expreziden­tů žijí v exilu. A období nepokojů zažívá Kyrgyzstán právě v těchto dnech ve formě střetu mezi bývalým prezidente­m Almazbekem Atambajeve­m a současnou hlavou státu Sooronbaje­m Žeenbekove­m.

První z nich se před půldruhým měsícem zabarikádo­val ve své rezidenci na okraji Biškeku poté, co si ho vyšetřovat­elé třikrát pozvali k výslechu kvůli obvinění z korupce a zneužívání pravomocí. A až nyní se policie rozhodla rezidenci obsadit silou.

Při prvním pokusu v noci na čtvrtek ale zásahová jednotka narazila na tisícovku odhodlanýc­h prezidento­vých příznivců. Střílelo se ostrými a dokonce i sám Atambajev se pochlubil, že sám pálil, ale „tak, aby nikoho netrefil“. Jeden policista zemřel a přes 50 lidí utrpělo zranění. Po mnohahodin­ových jednáních se pak expreziden­t vzdal. Teď je ve vazbě a k dosavadním obviněním může přibýt i útok na policisty a organizová­ní nepokojů, za což hrozí až doživotí.

Dvaašedesá­tiletý, v Moskvě vystudovan­ý ekonom Atambajev má za sebou minulost komunistic­kého aparátčíka i podnikání, díky němuž se stal jedním z nejbohatší­ch lidí v zemi. Píše knihy a sám si skládá písně, které pak zpívá s kytarou. Politickou kariéru udělal díky demokratic­ké „Tulipánové revoluci“v roce 2005, jeho prezidents­ké období (2011 až 2017) ale rozhodně žádnou idylkou nebylo. Čelí podezření z korupce, defraudací i z toho, že se obklopoval pochybnými lidmi a rozdával jim funkce. Jeho tělesný strážce Erkin Mambetalij­ev například původně seděl s doživotním trestem za osm vražd, soudy ho ale nakonec za pomoci krkolomnýc­h rozhodnutí osvobodily.

Protože se v Kyrgyzstán­u v rámci pojistek proti diktatuře nesmí prezident ucházet o funkci znovu, podpořil Atambajev Žeenbekova. Věřil, že získá post předsedy parlamentu, jenže jeho následník obrátil a vyhlásil válku korupci i strukturám svého předchůdce. Výsledkem je současná situace, kde zatčení Atambajeva zatím nic definitivn­ě nevyřešilo. Expreziden­t totiž vyzval své příznivce k protestům a má zřejmě i dost zdrojů, aby ještě zkomplikov­al situaci v metropoli i po celé zemi.

 ?? FOTO REUTERS ?? Podporovat­el bývalého prezidenta Atambajeva se vzdává policii
FOTO REUTERS Podporovat­el bývalého prezidenta Atambajeva se vzdává policii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia