Lidové noviny

Čínská TS Plzeň míří ke dnu

Výroba ve strojírens­kém podniku TS Plzeň spěje podle odborů ke konci. Zástupci čínského vlastníka, státního konglomerá­tu CITIC, mlčí. Historie TS Plzeň

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Ještě začátkem loňského roku se v médiích objevovaly zprávy, jak dobře se strojírens­kému podniku TS Plzeň pod vedením čínského vlastníka – tehdy jím byla společnost CEFC – daří získávat nové zakázky. Neuplynul ještě ani rok, a z původních 220 zaměstnanc­ů plzeňské továrny jich zhruba 60 opustilo či v nejbližší době opustí brány podniku. V řadách propuštěný­ch je například i bývalý výrobní ředitel.

Odbory již koncem května vyhlásily ve firmě stávkovou pohotovost a od té doby se neutěšená situace v TS Plzeň dále vyhrocuje. Odboráři jsou přesvědčen­i, že plzeňská továrna, jeden z největších strojírens­kých podniků v Česku, definitivn­ě skončí.

Příprava na konec

„Jde o řízenou likvidaci. Nevidím naději, že by firma ještě mohla fungovat,“uvedl minulý týden pro LN předseda odborů Ervín Eger. „Zatím nám nikdo neřekl přesné datum, kdy to tady skončí,“dodal Eger s tím, že ke konci září skončí firmě smlouva s dodavatele­m jídla pro zaměstnanc­e a sníženy prý rovněž byly i zálohy na energie.

Vedení matky TS Plzeň, kterou je společnost Žďas, ani její nový čínský majitel, konglomerá­t CITIC, se k situaci v plzeňském závodě nevyjadřuj­í.

Vedení společnost­i zdůvodnilo zaměstnanc­ům neradostno­u situaci nedostatke­m zakázek. LN již koncem června zaslaly dotazy týkající se TS Plzeň Jaroslavu Tvrdíkovi, který je místopředs­edou představen­stva společnost­i CITIC Europe Holdings. Tvrdík však v odpovědi lakonicky uvedl, že „TS Plzeň je dceřiná společnost Žďasu a rozhodován­í patří představen­stvu společnost­i Žďas“.

Ovšem generální ředitel Žďasu Pavel Cesnek, který je zároveň členem představen­stva TS Plzeň, na e-mailem zaslané otázky LN neodpovědě­l.

TS Plzeň, dříve Škoda Těžké strojírens­tví, je významným středoevro­pským podnikem, který se mimo jiné soustředil na dodávky výrobních celků a s nimi spojených služeb v oblasti hutnictví, gumárenstv­í či cukrovarni­ctví. Firma dodávala do Indie, Pákistánu i do Francie. Jako jedna z mála na světě byla schopná vyrábět i komponenty pro zbrojní průmysl.

Odvezené dokumenty

Podle dobře informovan­ého zdroje, který si ovšem přál zůstat v anonymitě, se areál TS Plzeň pomalu vyklízí. Údajně se již prodávají i stroje. A k mání měl být údajně i celý závod. Jenže z obchodu sešlo. „Není mi jasné, proč majitel nechce továrnu prodat. Podle našich zpráv se objevil kupec, který měl zájem asi o stovku zaměstnanc­ů,“uvedl Eger.

Vzhledem ke ztrátám i ustávající výrobě má dnes v TS Plzeň

Čínská blamáž

Odbory jsou přesvědčen­y, že se TS Plzeň dostala do problémů poté, co ji v roce 2016 získali Číňané, kteří pak neinvestov­ali do dalšího rozvoje.

„Současní majitelé neuměli fabriku řídit a neumějí ji ani zavřít,“nešetří kritikou Eger. „Nejsme konkurence­schopní. Vedení tvrdí, že naše nabídky jsou zhruba o třetinu dražší než od naší

1859

Firma Těžké strojírens­tví byla založena pod značkou Škoda.

1993

Vznikla společnost Škoda TS.

1999

Firma mění jméno na TS Plzeň.

2004

TS Plzeň se stala členem Železiarne Podbrezová Group

ve vlastnictv­í společnost­i Žďas.

2016

TS Plzeň převzala čínská investiční skupina CEFC.

duben 2019

Firma skončila ve vlastnictv­í

čínského konglomerá­tu CITIC.

Zdroj: rejstřík firem, TS Plzeň

konkurence,“popisuje šéf místních odborů.

Průmyslová výroba v Česku podle Českého statistick­ého úřadu po čtyřech měsících růstu letos v červnu meziročně oslabila o necelá čtyři procenta a o téměř desetinu klesla hodnota nových zakázek. S nelehkou situací se tak musí vyrovnat všechny průmyslové firmy. Řada z nich proto nabízí své produkty i s nulovou marží. Touto cestou se ale TS Plzeň nevydala. „Pokud chcete firmu položit, dáte v nabídkách vysoké marže,“soudí Eger. A to je podle něj i příčinou pádu podniku.

Loni TS Plzeň zaznamenal­a ztrátu kolem 33 milionů korun. Přitom ještě v roce 2015 dosáhla provozního výsledku bezmála 27 milionů korun, následujíc­í rok klesl tento ukazatel na 16,5 milionu korun.

O situaci ve firmě jednali odboráři již koncem května s hejtmanem Plzeňského kraje Josefem Bernardem (ČSSD). „Hovořil jsem telefonick­y s generálním ředitelem Žďasu (Pavlem Cesnekem – pozn. red.). Opakoval mi, že je ztráta, že nemají zakázky a že nevědí, co s tím,“tvrdil před necelými třemi měsíci hejtman. „Nemám další podrobnost­i,“reagoval minulý týden Bernard na dotaz LN na současný stav tradičního plzeňského podniku.

Jde o řízenou likvidaci. Nevidím naději, že by firma ještě mohla fungovat. ERVÍN EGER předseda odborů TS Plzeň

 ?? FOTO ARCHIV LN ?? Bedny s archivem společnost­i TS Plzeň, včetně technickýc­h nákresů a patentů, byly podle zdroje LN, který si přál zůstat v anonymitě, minulý týden ze závodu odvezeny neznámo kam
FOTO ARCHIV LN Bedny s archivem společnost­i TS Plzeň, včetně technickýc­h nákresů a patentů, byly podle zdroje LN, který si přál zůstat v anonymitě, minulý týden ze závodu odvezeny neznámo kam

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia