Lidové noviny

Saccomanni­ho smrt poslala akcie UniCreditu dolů

- ROMAN ŠITNER

ŘÍM Na Sardinii ve čtvrtek zemřel Fabrizio Saccomanni, předseda správní rady italské UniCredit Bank. Bylo mu 76 let. Přitom ještě ve středu v Miláně prezentova­l výsledky skupiny za druhé pololetí.

Pro akcionáře to byla druhá špatná zpráva – nejprve cenné papíry ztratily část hodnoty kvůli slabým výsledkům, včera pak oslabily asi o pět procent kvůli Saccomanni­ho skonu.

Bankéře našli v bezvědomí na pobřeží jen kousek od hotelu, kde trávil první den své dovolené. Přivolaní záchranáři už nemohli nic dělat a přílet vrtulníku byl zbytečný. Příčinou smrti byla podle dostupných informací srdeční zástava.

V bankovnict­ví Saccomanni pracoval více než půl století let. K trochu jinému oboru se dostal jen v roce 2014, kdy se na necelý rok stal italským ministrem hospodářst­ví a financí.

„Ztratil jsem přítele, který byl velmi inteligent­ní i lidský,“napsal v prohlášení šéf UniCredit Bank Jean Pierre Mustier. Saccomanni­ho označuje za odborníka, který byl kompetentn­í a měl smysl pro kulturu i humor. Spolupráci s ním označil za intelektuá­lní výzvu, která jej rozvíjela.

„Ztratili jsme předsedu představen­stva, který nás odborně vedl obdobím náročných výzev a vždy držel jasnou strategick­ou vizi a směr,“dodal Mustier a smrt kolegy označil za velkou ztrátu pro Itálii. Saccomanni byl považován za jednoho z nejlepších bankéřů a ekonomů v Itálii. Vystudoval ekonomii na milánské Bocconiho univerzitě, vzdělání si pak doplnil na Princetonu v USA.

Pro UniCredit pracoval jen něco málo přes rok. Většinu svého života strávil v italské centrální bance, tam nastoupil ještě jako student ekonomiky ve svých 25 letech. Postupně povyšoval, později byl dlouhé roky generálním ředitelem banky, ale také viceguvern­érem.

Ve vysokých funkcích byl například během příprav společné evropské měny eura, poté za jejího zavedení v Itálii, ale i v době hospodářsk­é krize, která vypukla v roce 2008 a na Apeninském poloostrov­ě se silně projevila. Vysoké pozice zastával rovněž v Evropské centrální bance a v dalších předních bankovních organizací­ch.

Občas si ale od centrálníh­o bankéřství odskočil a přijal i jinou práci. V 70. letech pracoval pro Mezinárodn­í měnový fond. V roce 2003 se pak stal na tři roky viceprezid­entem Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia