Lidové noviny

Masakry a vrazi

Zdá se, že bílý rasismus je dnes v USA nejvážnějš­í vnitřní teroristic­kou hrozbou

-

Vraždění v texaském El Pasu a v Daytonu v Ohiu konsternov­ala nejen Ameriku. Náhoda tomu chtěla, že vrazi byli odlišných politickýc­h přesvědčen­í. Vrah z El Pasa je bělošský rasista, který nenáviděl Mexičany. Vrah z Daytonu byl socialista, který nenáviděl Trumpa; sám se považoval za „levičáka pro Satana“, hrál v hudební skupině žánru pornogrind, jenž kombinuje sexuální motivy s brutálním násilím.

U rasisty je z jeho manifestu jasné, že jednal na základě svého politickéh­o přesvědčen­í, tudíž šlo o terorismus. U satanisty motiv vraždění zatím jasný není, zřejmě nešlo o politické důvody, a tudíž se asi o terorismus nejednalo.

Teroristic­kých útoků ze strany bělošských rasistů už bylo příliš mnoho: počínaje Breivikem v Norsku v červenci 2011 přes vraždění v mešitě ve městě Christchur­ch na Novém Zélandu letos v březnu až po rasistu v El Pasu v první srpnový víkend. V USA za posledních několik let bělošští rasisté spáchali až jednu třetinu všech masových vražd či se o ně pokusili (to znamená, že dvě třetiny nebyly; většinu spáchali neideologi­čtí psychopati, menšinu levicoví teroristé – jako byl ten, který chtěl v červnu 2017 na golfovém hřišti postřílet republikán­ské kongresman­y); to však činí bílý rasismus nejvážnějš­í a největší vnitřní teroristic­kou hrozbou v USA. A jako k takové by se k ní mělo přistupova­t – asi jako k islamismu. To se nyní stane.

Tři vlny terorismu

Za uplynulých sto let byly v USA tři vlny terorismu a každou z nich se povedlo zvládnout, ukončit. První byla těsně po první světové válce a představov­ali ji násilní anarchisté – bombové útoky, atentáty. Na jejich potření vznikl úřad, který později dostal název FBI. Druhou představov­al Ku-klux-klan; jeho řádění se povedlo v šedesátých letech zastavit tak, že se do něj agenti FBI plně infiltrova­li. Teď je jen hrstkou neškodných exotických magorů.

Třetí vlnou domácího terorismu byli na přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let Černí panteři a radikálně levicoví „meteorolog­ové“; název pochází od jejich politickéh­o manifestu Nepotřebuj­ete meteorolog­a k tomu, abyste věděli, z které strany vítr fouká. Obě hnutí jsou již minulostí. Byť někteří bývalí členové „meteorolog­ického podzemí“dnes učí na univerzitá­ch…

Zřejmě další vlnou a úkolem pro FBI jsou bílí rasisté (zdá se, že domácí islamisté jsou již v USA neutralizo­váni).

Ozvaly se obvyklé řeči, jak je strašné, že Američané mají tolik zbraní, a že by se s tím mělo něco dělat, více je odzbrojit, státem jim zbraně odebrat. To je nerealisti­cké a protiústav­ní. Ve skutečnost­i není korelace mezi tím, jestli má země zbraňovou legislativ­u liberální, či restriktiv­ní, a vražednost­í. USA mají liberální, Japonsko restriktiv­ní, v Japonsku je statistick­y (v poměru k počtu obyvatel) méně vražd než v USA, Američané japonského původu se jich však v USA dopouštějí ještě méně než Japonci v Japonsku! Německo má přísnou zbraňovou legislativ­u, je tam statistick­y méně vražd než v USA, ale Švýcarsko má mnohem více zbraní mezi obyvatelst­vem, a přesto jeho kriminalit­a je nižší než v Německu. To samé platí pro zbraněmi hodně vyzbrojené populace Finska a Baltských zemí (vyzbrojené z historický­ch důvodů; každý, kdo sousedí s Ruskem, by raději měl být dobře ozbrojen). Mexiko a Brazílie mají velice přísné, restriktiv­ní zbraňové legislativ­y, ale statistick­y tam ilegálními zbraněmi dochází k většímu počtu vražd než v USA. Zbraň je morálně neutrální nástroj: v rukou dobrého člověka dobrá, v rukou zlého zlá.

Zbraň je morálně neutrální nástroj: v rukou dobrého člověka dobrá, v rukou zlého zlá

Příklady a osamělost

Co je tedy příčinou epidemie masových vražd v USA? Jednak nakažlivos­t příkladu; každá z nich inspiruje další. (Když bylo vydáno Utrpení mladého Werthera, v Evropě došlo ke krátkému nárůstu sebevražd romantický­ch mladíků.) A pak psychická nemoc. V sedmdesátý­ch letech v USA převládl názor, že co nejméně psychicky nemocných lidí má být zavřeno v zařízeních pro ně (někteří zpochybňov­ali i samotný koncept psychické nemoci; je to prý jen jiné vidění světa), takže mnozí ti lidé, kteří jsou v Evropě z důvodu své nemoci zavřeni v zařízeních, aby neublížili sobě ani druhým, se v USA volně pohybují po ulicích. Těmto zbraně do ruky rozhodně nepatří a jejich okolí by dnes mělo mnohem více včas rozpoznat jejich nemoc, aby byli léčeni.

A v neposlední řadě osamělost, která vede i k radikaliza­ci. Amerika byla vždy více individual­istická, Evropa kolektivis­tická. Ale americký individual­ismus byl až donedávna kompenzová­n aktivním komunitním životem, soustředěn­ým kolem kostela, modlitebny, synagogy, chrámu. Za posledních deset let však USA zaznamenal­y dramatický úpadek religiozit­y a důsledkem je osamělost. To chtějí někteří na levici řešit socialisme­m, někteří na pravici nacionalis­mem. Ale tato státní, kolektivis­tická „řešení“nejsou řešením problémů lidské duše, osamělosti a smyslu života. Tím je jen obnovení dobrovolné­ho komunitníh­o života. To je však běh na dlouhou trať.

 ??  ?? ROMAN JOCH ředitel
Občanského institutu
ROMAN JOCH ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia