Lidové noviny

Tristní a ostudné

Landartový park sochaře Veselého čelí zániku

- Jana Machalická

Sochař Aleš Veselý byl nejenom vynikající­m českým umělcem, ale také světovým, jeho díla jsou zastoupena v důležitých institucíc­h po celém světě – v Evropě i zámoří. Třeba pro pouštní oblast Izraele vytvořil několik úchvatných landartový­ch projektů. To, co se stalo s jeho ateliérem ve Středokluk­ách, je ostudné a tristní a dokládá známou pravdu: svých velikánů si nevážíme. Záležitost má několik rovin – tou první je vztah dcery k zemřelému otci, což je složitá problemati­ka, do které nepřísluší druhému nahlížet. Přesto je však stav, do kterého Jana Veselá nechala ateliér dojít, trestuhodn­ý, ať byly její pohnutky jakékoliv. Už dávno mohla exekuci zastavit a už dávno mohla věc řešit – areál zabezpečit a hledat cestu, jak by se dílu dostalo zasloužené péče.

Druhá rovina jsou notářské a exekutorsk­é manýry, které ze všeho nejvíc svědčí o snaze Veselou o majetek připravit. No a konečně je tu ignorantst­ví příslušnýc­h institucí od ministerst­va kultury až po Národní galerii, protože je to případ, o který má mít stát zájem. Jeho povinností je se o takový odkaz postarat a udělat vše pro to, aby k těmto trapným přehmatům nedocházel­o. A to bez ohledu na fakt, že díla jsou v soukromém majetku, stát se je má snažit vykoupit nebo jinak zajistit, aby nedošlo k jejich chátrání či zničení.

Aleš Veselý neměl ve Středokluk­ách jen ateliér, usedlost se zahradou vybudoval jako jedinečný landartový park, kde je každý objekt součástí promyšlené­ho konceptu. Jeho zničení by byla významná kulturní ztráta, a kdyby ministerst­vo kultury fungovalo tak, jak má, už dávno byl byl prohlášen kulturní památkou a sháněly se na něj peníze. Na to zřejmě ministr neměl čas, ten totiž musel hlavně odhalovat nekalé penězovody. A pochybuji, že by věděl, o koho se jedná. Lze pochopit, že vedení malé obce má hluboko do kapsy a jeho obyvatelé možná ani nevědí, jak významný umělec Veselý byl. Přesto by měli mít zájem o to, aby park nebyl zničený, protože by jim jako fungující instituce v konečném efektu přinesl i zisk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia