Lidové noviny

Boj o klobásu

V Německu zvažují vyšší zdanění masa

- Marek Hudema

Cena masa a jeho zdanění se staly v Německu žhavou letní otázkou. Politici přitom argumentuj­í záchranou zeměkoule, obavou ze ztráty kvality života Němců i blahem německých krav a prasat. Ve skutečnost­i jde ale o životní styl a roli státu při jeho prosazován­í.

V názoru na zvýšení daně z masa jsou teď rozděleni i politici uvnitř stran, včetně těch vládních. Vše začalo tím, že poslanec za zelené Friedrich Ostendorff deníku Die Welt řekl, že je pro „zrušení snížené sazby DPH na maso a věnování ušetřených peněz na zlepšení životních podmínek chovných zvířat“. Podmínky těchto zvířat jsou podle představit­elů organizace Greenpeace v Německu horší než jinde v Evropě.

K tomu další politici přidali argument, že takto vyvolané zdražení masa by snížilo jeho spotřebu a pomohlo planetě. Emise souvisejíc­í s chovem masných zvířat se totiž podílejí na produkci skleníkový­ch plynů víc než auta.

Odpůrci zvýšení daně argumentuj­í tím, že by se lidé neměli zatěžovat vyššími daněmi a bojí se nepříznivé reakce voličů. Zvýšení DPH z masa z nynějších sedmi na 19 procent, jako je to běžné u většiny ostatního zboží, by prý snížilo „kvalitu života“obyvatel. Jak řekla jedna z poslankyň, zdražením tradiční „nedělní pečínky a grilované klobásy“.

Začíná se diskutovat o životním stylu a přitom jako by zmizela zásadní otázka: má stát motivovat občany daněmi k jeho změně, zda jíst klobásky, nebo třeba mrkev? Z pohledu liberála má stát takové právo jen v případě, že chce změnit chování občanů mající následky i pro ostatní. Proto zdaňuje legální drogy, po kterých lidé tropí hlouposti, nebo věci přespříliš škodící zdraví, pokud se léčba platí z veřejného pojištění.

Z toho plyne, že DPH na maso v Německu, a možná i jinde, by se měla zvýšit. Stát totiž v Německu prostředni­ctvím nižší daně tlačí občany ke konzumaci masa místo třeba ovocných džusů s vyšší daňovou sazbou. A pro to není žádný důvod prospěšný všem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia