Lidové noviny

Kdo je tady prezident?

-

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru pro týdeník Respekt prohlásil: „Velmi se obávám situace, kdyby Ústavní soud v jakékoliv kauze rozhodl a subjekty, jejichž povinnost byla stanovena, by ji odmítly plnit.“Chlívek se na pana předsedu zlobil, že takovou možnost vůbec vytahuje. Ale zpětně musí uznat, že předseda udělal, co asi udělat musel.

Proč mu to Chlívek vyčítal? Česká politika se Ústavnímu soudu nevzepřela ani ve chvíli, kdy zrušil v roce 2009 ústavní zákon o zkrácení volebního období (!), na základě velmi problemati­cké konstrukce „materiální­ho jádra Ústavy“(!), čímž zemi uvrhl na dalšího půl roku do bezvládí (!). Pokud autorita ÚS obstála i v takto vypjaté chvíli, proč ji zpochybňuj­e sám předseda dnes?

Dnešní situace je sice absurdní, ale nikoli dramatická. Prezident již sedmdesát dva dnů odmítá udělat to, co by měl udělat bez zbytečného odkladu: na návrh premiéra jmenovat nového ministra kultury. V tomto punktu je ústava jednoznačn­á a nezpochybň­uje to ani Hrad, jen říká „není daná lhůta“. Od počátku proto radí moudré hlavy premiérovi, aby na prezidenta podal kompetenčn­í žalobu, čímž by jej donutil svoje povinnosti splnit. A tady se ozývá Chlívek: opravdu donutil?

V nedávném rozhovoru pro Lidové noviny to Pavel Rychetský řekl trochu jinak, nenápadněj­i. Na otázku, jak hodnotí prezidento­vu nečinnost, odpovídá zdánlivě vyhýbavě: „Nechci se ale vyjadřovat k této konkrétní věci, která k nám nedoputova­la, a doufám, že ani nedoputuje.“

Zdánlivě nepochopit­elná věta. Ke konkrétní kauze se opravdu vyjadřovat nemůže, ale proč nechce, aby se k takovému problému muselo plénum Ústavního soudu vyslovit? Jaká je větší výzva pro ústavního právníka?

Odpověd je v tom minulém citátu: „Velmi se obávám situace, kdy by Ústavní soud v jakékoliv kauze rozhodl a subjekty, jejichž povinnost byla stanovena, by ji odmítly plnit.“

Rychetský Zemana zná jako málokdo. Ví, že jejich vzájemné vztahy jsou dost chladné, a tuší, co by asi Zeman na nález ÚS odpověděl. Dovedete si představit ten malér, kdyby Babiš podal žalobu, Rychetskéh­o soud řekl „prezident musí bezodkladn­ě jmenovat“, a Zeman stejně udělal na oba dva dlouhý nos?

Není totiž žádné síly, která by takové rozhodnutí vymohla. Na vymáhání soudních rozhodnutí má stát v krajním případě policii – ale ani zásahová jednotka URNA nepřinutí prezidenta podepsat dekret, pokud si ten postaví hlavu. Ne, to opravdu nechcete zažít.

Babiš nepodává na Zemana žalobu z úplně jiných, zcela pragmatick­ých důvodů. Ale pro českou demokracii je možná lepší vydržet nehorázné protahován­í jmenování jednoho ministra než zažít chvíli, kdy prezident ignoruje Ústavní soud.

Dovedete si představit ten malér, kdyby Andrej Babiš podal žalobu, Ústavní soud pod vedením Pavla Rychetskéh­o řekl „prezident musí Šmardu bezodkladn­ě jmenovat“, a Miloš Zeman stejně udělal na oba dlouhý nos?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia