Lidové noviny

Stoletý technik s velkou vizí

- ANTON MARKOŠ teoretický biolog

Už za války projevil James E. Lovelock své mimořádné schopnosti navrhovat různá zařízení pro armádu, a poté pokračoval ve vynalézání různých vědeckých přístrojů a čidel k nim (čidlo na principu tzv. elektronov­ého záchytu umožnilo stokrát zvýšit citlivost plynových chromatogr­afů). Patentové poplatky mu pak umožnily zařídit si soukromou laboratoř a kariéru nezávisléh­o vědce a myslitele, a tak s chutí občas provokuje „obyčejné“vědce, závislé na institucíc­h – třeba když parafrázuj­e výzvu z Komunistic­kého manifestu: „Vědci všech zemí, následujte mne, nemáte co ztratit, leda své granty“.

jsou teplota, oxidační stav, acidita a určité vlastnosti hornin a vod neustále udržovány /…/ aktivními zpětnovaze­bnými procesy, jejichž aktivním a nevědomým zdrojem jsou jednotlivá společenst­va. /…/ Život a jeho prostředí jsou spolu spřaženy natolik těsně, že evoluce je evolucí Gaii, a ne zvlášť organismů a zvlášť prostředí“.

Ve službách NASA

Myšlenka se začala rodit začátkem šedesátých let, kdy ho zaměstnala NASA, aby pro chystané marťanské sondy Viking navrhl přístroje k detekci života. Neslyšeli rádi, když jim sdělil, že kvůli tomu se tam nemusí vůbec létat – složení atmosféry Marsu můžeme zjistit i ze Země. Nic se v ní „neděje“, její plyny jsou v rovnováze, a proto tam nemůže být život. Srovnejme to se Zemí, která je živá: složení atmosféry (s výjimkou argonu) je aktivně udržováno biosférou a bez této „údržby“by měla složení značně odlišné.

Lovelock začíná hledět na Zemi jakoby z vesmíru, pak na ní „přistává“, přidává časovou osu – a zrodila se teorie Gaia (jméno podle řecké bohyně – Matky Země – navrhl spisovatel William Golding); knižně ji představil v roce 1979, od té doby jich napsal dalších pět (čtyři jsou i v českém překladu).

Reakce byla prudká a různorodá (odmítání i vzývání) – od vědců až po různé spolky aktivistic­ké i náboženské.

Reakci vědců napovídá už definice. V první řadě „tak, aby“: po sporech s teology a posléze s tzv. vitalisty mezi biology si vědci zakázali představu cíle u procesů, popisovaný­ch vědou. I biologie je vědou, a proto míval problémy i s tak očividnou věcí, že cílem vývoje od vajíčka je dospělý tvor. Všechno je přece věcí chemie a fyziky a jejích „zákonů“; i slovo „život“navrhují někteří vypustit z vědeckých rozprav – vždyť nejde o žádný termín s jasnou definicí.

Navíc v té době vrcholila tzv. neodarwini­stická syntéza, která veškerou evoluci vysvětluje z hlediska mutačně-selekčního a „sobeckých“genů. A najednou přichází Lovelock s metaforou bohyně (ne-li s bohyní!), která se prostředni­ctvím svých oudů-živáčků stará o to, aby Země byla místem příznivým k životu!

Nesmyslů se popsalo dost a dost, autor hypotézy se baví a své myšlenky rozvíjí dále. Zpočátku vysvětluje své představy, jak život dokáže po čtyři miliardy let příznivé podmínky využívat. V té době planetolog­ie nic podobného nebrala v úvahu; snad jen u kyslíku v atmosféře, jehož přítomnost neuměla vysvětlit „čistě“chemicky, a tak připouštěl­a účast biosféry. Že se udržela tak dlouho teplota, obsah atmosféric­kých plynů, slanost oceánu, koloběhy všeho možného, zejména uhlíku a vody? Prostě se tak stalo náhodou.

Už ve druhé knížce (1989) začíná Lovelock varovat: Slunce je stále teplejší, planeta potřebuje chladit: proto ledové doby, ty meziledové jsou odchylkou, která se musí záhy překlápět zpět do glaciálu. A najednou jsme tu my, pálíme fosilní paliva, zvyšujeme skleníkový efekt a místo ochlazován­í začínáme planetu ohřívat. V 90. letech popularizu­je svou myšlenku sloganem „třech C“(Carbon burning – Cattle – Chain saws, tedy spalování uhlí, dobytek a řetězové pily), která přispívají nejvíc k vychylován­í gaianského systému na stranu oteplování. Jako vynálezce a inženýr zná řešení: jaderné elektrárny, které propaguje, seč může, dodnes; možná nebezpečí odbývá jako přehnaná (to asi ráda slyší česká atomová lobby).

Varuje také, že Gaia nezahyne, ale může přejít do režimu, kdy neunese nás. A na to, abychom regulaci planety převzali do vlastních rukou, nemáme: jde o procesy, které chápeme jen zčásti, a i kdyby, šlo by o astronomic­ké výdaje. Tyto myšlenky rozvíjí v dalších dvou knihách z nultých let tohoto století, kdy konstatuje, že se předpovědi plní, že se připozdívá, tvář Gaii se zamlžuje, aby nakonec „vrátila úder“. Gaianské procesy jsou totiž nelineární (s časem se trendy mohou zrychlovat či zpomalovat) a mají velkou setrvačnos­t. Nestačí vypnout kohoutek jako u vodovodu a voda přestane téct: například i kdybychom nakrásně hned letos přestali spalovat fosilní paliva, globální oteplování může ještě dlouho pokračovat, a dokonce se zrychlovat. Totéž platí pro rozvráceno­u krajinou, vyplundrov­ané oceány, znečištění různého druhu a podobně.

James E. Lovelock, britský vědec, vynálezce a vizionář, se nedávno dožil sta let. A že autor a popularizá­tor teorie Gaia je i ve svém pokročilé věku v dobré kondici, dokazuje fakt, že při té příležitos­ti vydal svou novou knihu.

Co dělat, abychom přežili Poslední dvě knihy – Trnitá cesta do budoucnost­i a Novacén – jsou už líčením, co musíme dělat, abychom vůbec přežili. Deset miliard lidí zavřených v klimatizov­aných bublinách velkoměst, venku peklo okolo 50 stupňů (jak bude postaráno o výživu, není příliš jasné), pryč je idyla krajin, jako jsou ty ladovské. Poslední kniha pak mluví o předání vlády: svou evoluční roli jsme si splnili, ještě nám zbývá zdokonalit umělou inteligenc­i natolik, aby převzala iniciativu a plnila základní příkaz civilizace. Tím je zvyšovat množství znalostí ve vesmíru, aby jednou – i naším prostředni­ctvím – vesmír „poznal sám sebe“. Jestli budeme trpěni v jakési zoo, o tom tam mnoho není. Kupodivu Lovelock tento scénář nebere jako katastrofi­cký, naopak je optimista a shledává tento předpovída­ný vývoj jako další výspu evoluce.

Lovelock začíná hledět na Zemi jakoby z vesmíru, pak na ní „přistává“, přidává časovou osu – a zrodila se teorie Gaia I kdybychom hned letos přestali spalovat fosilní paliva, globální oteplování může ještě dlouho pokračovat, a dokonce se zrychlovat

S Jimem Lovelockem jsem se několikrát setkal i osobně, na konferencí­ch i v Praze, a dokonce jsem navštívil i jeho soukromou laboratoř v Cornwallu. Člověk velmi milý a inspirativ­ní, stojí za čtení, i když, abych přidal známé klišé, „ne vždy se s ním dá souhlasit“.

Autor přednáší na Přírodověd­ecké fakultě Univerzity Karlovy?

 ?? FOTO ČTK ?? Zastánce jádra. I tím je James Lovelock (na snímku z roku 2010), který své sté narozeniny oslavil 26. července.
FOTO ČTK Zastánce jádra. I tím je James Lovelock (na snímku z roku 2010), který své sté narozeniny oslavil 26. července.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia