Lidové noviny

Rituální sebevražda

-

Tragédie, která se opakuje jako fraška, to není v dějinách nic nového. Česká strana sociálně demokratic­ká se dnes připravuje na seppuku, což je zvláště trýznivá sebevražda na samurajský způsob. Připomíná přitom však slepici, naháněnou kohoutem, která si mumlá: ještě jednou dvakrát kolem dvorku, aby si nemyslel, že jsem běhna!

Dokonalou a dokonanou sebevraždu předvedla předchůdky­ně dnešní ČSSD v únoru 1948. Podpořila tehdy komunistic­ký puč a byla poté po zásluze vítěznými soudruhy likvidován­a. To byla čistá tragédie. Dnes to vypadá na tragikomic­kou frašku. Chce snad Lidový dům usnadnit soupeřům práci a zmizet v propadlišt­i vlastním pořádkem? Nic jiného by ji totiž po odchodu do opozice v tom močálu bezbřehého, bezmocného

tlachání demokratic­kých stran nečekalo.

Je třeba ocenit, že ČSSD zatím(?) nepadla do pasti války s prezidente­m Zemanem o ministra kultury a že proto neodešla z vlády. Není to totiž její válka, měla by to být především válka premiéra Babiše, který nedokáže, spíše však nechce prosadit svoji suverenitu šéfa vlády a tím i státu proti pažravým mocenským choutkám prezidenta Zemana. Podezírám jej, že kalkuluje s možným Zemanovým vděkem při řešení jeho hospodářsk­ých šlamastyk, například abolicí. Toto politické nemluvně zřejmě neví, jak Miloš Zeman nakládá se svými velezaslou­žilými pomocníky. Pan Andrej by si měl nechat zdát, jak skončil pan Šlouf, když už ho prezident nepotřebov­al.

Ale proč ta slepičí seppuku ČSSD? Několik málo týdnů před schvalován­ím rozpočtu se totiž vytasila s požadavkem dvaceti miliard korun navíc pro svých pět ministerst­ev. To by porazilo vola! Chápu, že zahraničí nějaký ten milion potřebuje. Určitě kultura. Možná i vnitro a zemědělstv­í třeba miliardu. A zbytek do rukou paní „Venezuely“Maláčové, známé lehkoručky při rozdávání státních peněz? Vždyť i Lidový dům musí vědět, že doba hojnosti končí a nastává doba ekonomické střízlivos­ti. Takže její dvacetimil­iardový požadavek lze považovat toliko za vyděračstv­í, záminku pro důstojnějš­í odchod z vlády, než je spor o ministra kultury.

Co by ale ČSSD odchodem z vlády získala? Povalila by asi k lidem nejvlídněj­ší vládu, jaká zde od Listopadu byla. Žádná jiná totiž tolik prospěchu „dolnímu lidu“nepřinesla. Pro neexistenc­i jakéhokoli­v programu Babišova ANO totiž prováděla ukradený program ČSSD. Zničila by po letech konečně suverénní zahraniční politiku svého ministra Petříčka. A fatálně by oslabila sociální citlivost vlády.

Nové voliče by nezískala a ani staří by se jí nevrátili. Její pozici levicového lídra už totiž začínají suplovat Piráti, nepoznamen­aní Zemanovým jedem. Po volbách bude muset začít od základu. Za takových okolností by seppuku nespáchal ani nejhloupěj­ší samuraj. JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia