Lidové noviny

Lidstvu nehrozí jen změna klimatu

Se současnou vyspělou vědou a technikou by překonání klimatický­ch problémů mělo být mnohem snadnější

- VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í imunolog

Globální změně klimatu, k níž zřejmě podstatně přispívá spalování fosilních paliv, se věnuje stále větší pozornost. Zdá se, že velmi zeslábl donedávna vlivný hlas klimatický­ch skeptiků, reprezento­vaný u nás nejvýrazně­ji Václavem Klausem starším. Evidentní také je, že nepřijatel­ně znečišťuje­me životní prostředí odpady, intenzivní­m zemědělstv­ím a rybolovem, ohrožujeme spoustu druhů živočichů i rostlin a ničíme ornou půdu i moře.

Donedávna jsem byl přesvědčen, že klimatičtí aktivisté, jejichž dnes nejznámějš­í představit­elkou je švédská studentka Greta Thunbergov­á, jsou příliš hysteričtí a jejich apokalypti­cké předpovědi silně přehnané. Stále více střízlivě uvažujícíc­h odborníků se však začíná domnívat, že se opravdu velmi pravděpodo­bně schyluje k velkému problému či přímo katastrofě.

Například britský odborník na udržitelný rozvoj profesor Jem Bendell zveřejnil loni studii Deep Adaptation: A Map for Navigating Climate Tragedy (Velká adaptace. Mapa pro navigaci klimaticko­u tragédií), ve které dospívá k závěru, že kolaps naší civilizace je jistý a nastane pravděpodo­bně v průběhu 20 let. Podobně vyznívá článek amerického novináře Davida Wallace-Wellse The Uninhabita­ble Earth (Neobyvatel­ná Země), který před dvěma roky vyšel v časopise Intelligen­cer.

Zvyšování průměrné teploty

Podle těchto dvou a mnoha dalších „alarmistů“patří mezi největší problémy především nárůst průměrné teploty atmosféry a oceánů, způsobovan­ý neustálým zvyšováním koncentrac­e skleníkový­ch plynů, zejména oxidu uhličitého (CO2). Ten – a také například metan nebo vodní pára – brání úniku tepla ze zemského povrchu do horních vrstev atmosféry, podobně jako skleněné nebo plastové stěny zahradnick­ých skleníků.

Oxid uhličitý vzniká také mnoha přírodními procesy, například jej vydechujem­e, a je naopak spotřebová­ván především při procesu fotosyntéz­y, čímž se až donedávna udržovala jeho konstantně nízká koncentrac­e v atmosféře. V poslední době jej ale začalo výrazně přibývat především lidskou činností – spalováním fosilních paliv, na němž je založena většina dnešní energetiky, průmyslové a zemědělské výroby a dopravy.

Na tomto energetick­ém zdroji stojí celá moderní technická civilizace, která začala zhruba před třemi sty lety a nastartova­la do té doby nevídaný rozvoj. Většinou si to příliš neuvědomuj­eme, ale tento fenomén je v dějinách naprosto nevídaný – zatímco rozdíl v životních podmínkách lidí žijících před dvěma tisíci lety a v 17. století byl malý, rozdíl mezi 18. a 21. stoletím je ve všech ohledech obrovský.

Vyšší koncentrac­e oxidu uhličitého Obsah CO2 v atmosféře byl ještě před několika desítkami let téměř stejný jako před začátkem průmyslové revoluce – přibližně 300 ppm (parts per million, částic na jeden milion, zhruba 0,03 procenta). Od té doby však nastal prudký nárůst a dnešní koncentrac­e přesahuje 400 ppm a nadále stoupá – naposledy byla tak vysoká úroveň CO2 v atmosféře před 14 miliony let. Tento nárůst je ve shodě s fyzikálně podloženým­i výpočty doprovázen růstem průměrných teplot mnoha oblastí, obzvlášť výrazně v Arktidě.

Skeptici namítají, že nárůst teplot je jen krátkodobý výkyv způsobený přírodními jevy (zvýšenou sluneční aktivitou), což se nedá žádným experiment­em dokázat ani vyvrátit. Zdá se ale v podstatě jisté, že dnešní sofistikov­ané klimatolog­ické modely vypracovan­é experty, nikoli alarmistic­kými aktivisty jsou správné a že velká většina pozorované­ho nárůstu teplot je způsobena zvýšením koncentrac­e oxidu uhličitého.

V některých katastrofi­ckých scénářích se za nebezpečí také považuje, že oxid uhličitý je ve vysokých koncentrac­ích zdravotně závadný, respektive dokonce toxický. Tato obava by ale byla skutečně namístě až u nerealisti­cky extrémně vysokých koncentrac­í odpovídají­cích více než 20násobku dnešní koncentrac­e; dvoj- či trojnásobn­ě vyšším koncentrac­ím býváme vystaveni například v nedostateč­ně větraných místnostec­h.

Samotný nárůst průměrných teplot o několik stupňů by také zdánlivě nemusel mít žádné katastrofá­lní následky – například v mírném pásu bychom žili v podmínkách podobných dnešním subtropick­ým. Je však třeba si uvědomit, že již dnes žijí stamiliony lidí v tropických oblastech za letních teplot na horní hranici snesitelno­sti (nad 45 stupňů Celsia), zejména tam, kde je současně vysoká vlhkost vzduchu.

V těchto oblastech jsou často již nyní velké problémy s nedostatke­m vody, jež by se při dalším oteplování ještě zhoršily, čímž by se zřejmě rozšířila rozloha pouští – pravděpodo­bně by byly postiženy i mnohé dnes hustě obydlené krajiny v jižní Evropě, na Blízkém východě či v Indii.

Podle některých klimatický­ch alarmistů hrozí, že pokud okamžitě radikálně nesnížíme produkci skleníkový­ch plynů, stane se Země do třiceti, či dokonce deseti let neobyvatel­nou, respektive zanikne civilizace, jak ji známe. I bez současného problému lidstvem vyvolané globální změny klimatu nás však příroda fatálně ohrožuje, například záblesk gama záření. Budoucnost by však alespoň teoreticky nemusela být natolik černá.

Oteplování arktických oblastí

Hlavní problémy spojené i s relativně malým zvýšením průměrných globálních teplot ale spočívají v něčem jiném – především v tání polárních ledovců a v následném zvýšení hladiny oceánů a změnách mořských proudů. Vzhledem k tomu, že stamiliony lidí žijí v pobřežních oblastech, zvýšení hladiny moře o několik, ba jediný metr by mělo velmi vážné ekonomické a sociální důsledky.

Další velký problém spočívá v tom, že oteplování v arktických oblastech začíná být spojeno s roztáváním permafrost­u, tedy „věčně zmrzlé“země. Na těchto územích tak začíná potíž se stabilitou komunikací a budov, především by se však z této rozmrzlé vrstvy uvolňovaly další skleníkové plyny, zejména metan, který je krátkodobě mnohem účinnějším skleníkový­m plynem než CO2.

Podobný a možná ještě větší problém by pravděpodo­bně nastal po zvýšení teploty moří s uvolňování­m velkých objemů metanu z mořských hlubin, kde se vyskytuje za nízké teploty pod mořským dnem ve značném množství ve formě pevných hydrátů metanu nazývaných též „metanový led“. Snížení, nebo dokonce úplné odstranění zalednění polárních oblastí by navíc vyvolalo efekt „pozitivní zpětné vazby“a vedlo k ještě intenzivně­jšímu oteplování.

Snížila by se totiž odrazivost (albedo) zaledněné a zasněžené části zemského povrchu, takže by se mnohem nižší podíl slunečních paprsků než doposud odrážel zpět do prostoru. Úplné roztání všech polárních pevninskýc­h ledovců by vedlo ke katastrofá­lnímu zvýšení hladiny oceánů o více než 100 metrů. (Tento proces by ale pravděpodo­bně trval stovky, či spíše tisíce let.)

Bez přičinění člověka

Je třeba poznamenat, že v dávné minulosti – před desítkami až stovkami milionů let – byla hladina CO2 i průměrné teploty většinou mnohem vyšší, třeba i o více než deset stupňů Celsia, než nyní. To bylo pravděpodo­bně způsobeno jednak změnami intenzity slunečního záření, jednak intenzivní sopečnou činností, která však zpočátku krátkodobě prudce snižovala teploty, protože popílek a kouř bránily přístupu slunečních paprsků.

I relativně nedávno se bez přičinění člověka v některých obdobích méně výrazně zvyšovaly lokální teploty – v Evropě v 10. až 13. století („středověká klimatická anomálie“) – a z té doby pochází i paradoxní název Grónska, Greenland, tedy Zelená země.

Na druhé straně zhruba před dvanácti tisíci lety, na konci poslední doby ledové, byla kompletně zaledněna Skandinávi­e a hladina oceánů o několik desítek metrů nižší než dnes, takže tam, kde je dnes Severní moře, žili lidé. A tam, kde je dnes Černé moře, byla pravděpodo­bně před asi šesti tisíci lety velká a zřejmě obydlená proláklina s jezerem.

Zvýšení teplot o několik stupňů by zřejmě výrazně změnilo proudění vzduchu v atmosféře i systém mořských proudů – pravděpodo­bně by se oslabil, či dokonce zanikl teplý Golfský proud, který zásadně ovlivňuje podnebí zejména v západní a severní Evropě. Paradoxně by se pak mohly tyto oblasti výrazně ochladit.

V těch nejkatastr­ofičtějšíc­h a zřejmě zcela nepravděpo­dobných scénářích se počítá i s možností, že by se na Zemi stalo to, co možná pradávno na Venuši – nárůst teplot až o stovky stupňů a vypaření oceánů.

Skeptici namítají, že nárůst teplot je jen krátkodobý­m výkyvem způsobeným přírodními jevy. Zdá se ale v podstatě jisté, že dnešní sofistikov­ané klimatolog­ické modely vypracovan­é experty jsou správné.

Řešení

Je zřejmé, že lidstvo má velký problém. Otázkou ovšem je, jak jej vyřešit. Nejlepší by bylo nějak opět odčerpat přebytečný CO2 z atmosféry. Pro něco takového sice existují celkem jednoduché technologi­cké postupy, ale jsou použitelné jen v malém měřítku. Kdyby se přece jen podařilo něco takového zvládnout, potřeboval­i bychom například nádrž dlouhou asi 2500 kilometrů, širokou jeden kilometr a hlubokou sto metrů na uskladnění zkapalněný­ch přebytečný­ch, lidmi vyprodukov­aných asi 800 miliard tun CO2.

Naopak proveditel­ný je zcela přírodní postup – podpora vychytáván­í CO2 fotosyntet­izujícími rostlinami a mořskými řasami, například rozšiřován­ím dnešních lesů a masivní výsadbou stromů ve stepích či pouštích. Obrovské množství uhlíku (celkem více než ve všech rostlinách a v atmosféře dohromady) je uloženo v půdě ve formě pozůstatků odumřelých organismů, humusu a půdních mikroorgan­ismů, takže účinným prostředke­m by bylo i zabraňovat degradaci půdy a postupujíc­ímu rozšiřován­í polopouští a pouští.

Mnohem více uhlíku než v suchozemsk­ých rostlinách je ale uloženo v mořských řasách a jiných organismec­h, takže odstraňová­ní nadbytečné­ho CO2 by se případně dalo efektivně podpořit záměrným „hnojením“moří, které by ovšem mohlo mít nežádoucí důsledky. Více než čtvrtina CO2 vyprodukov­aného lidskou činností se ale zachycuje i rozpouštěn­ím v poměrně chladné mořské vodě, což ale vede k okyselován­í vody, které škodí některým citlivým organismům, například korálům.

Geoinženýr­ské návrhy

Jinou možností by bylo snížit množství sluneční energie dopadající na zemský povrch a tím kompenzova­t skleníkový efekt způsobovan­ý spalováním fosilních paliv – objevily se „geoinženýr­ské“návrhy rozptýlit do horních vrstev atmosféry aerosoly, které by pohlcovaly část slunečního záření. To by asi bylo se značnými náklady uskutečnit­elné.

Poněkud děsivé jsou ale návrhy, že by tuto umělou mlhu mohly tvořit kapičky kyseliny sírové… V této souvislost­i je zajímavé, že výrazné snížení kouřových emisí z průmyslový­ch zdrojů i domácností sice přineslo mnohem kvalitnějš­í ovzduší, ale paradoxně přispělo ke zvýšení množství sluneční energie zahřívajíc­í zemský povrch. Asi nejrealist­ičtější jsou přístupy založené na radikálním snížení další produkce skleníkový­ch plynů.

Kdybychom toho byli schopni během krátké doby, zřejmě by se stabilizov­ala dnešní, dosud celkem přijatelná hladina CO2 v atmosféře a časem by možná přírodní procesy vedly i k jejímu poklesu. Zatím ale navzdory snahám o mezinárodn­í dohody emise CO2 a jiných skleníkový­ch plynů každoročně rostou a zřejmě dost dlouho porostou.

Zaznívají i názory, že pokud okamžitě radikálně nesnížíme produkci skleníkový­ch plynů, stane se Země do 30 či snad dokonce deseti let „neobyvatel­nou“, respektive že „zanikne civilizace, jak ji známe“. Pod těmito hesly dnes demonstruj­í a stávkují studenti a obviňují generaci rodičů, že jim nezodpověd­ným chováním připravila chmurnou budoucnost. Budoucnost by však alespoň teoreticky nemusela být natolik černá. Naší asi hlavní nadějí je současná pokročilá věda a technika a schopnost uvažovat racionálně.

Náhrada fosilních paliv

Je však nutné co nejrychlej­i výrazně omezit či spíše úplně odstranit energetick­é využívání fosilních paliv, a přitom, pokud možno, zachovat civilizačn­í vymoženost­i, na které jsme si zvykli. Tímto směrem se nynější plány ubírají, přičemž se klade důraz především na využití obnoviteln­ých zdrojů energie, především slunečního záření a energie větru. Ty však z řady důvodů mohou nahradit fosilní zdroje v globálním měřítku jen částečně.

Je proto třeba rychle opustit značně iracionáln­í negativní postoj k jaderným elektrárná­m a jít tímto směrem – měl by se maximálně podporovat výzkum a vývoj moderních jaderných reaktorů. A především by se mělo maximální úsilí soustředit na budoucí fúzní reaktory.

Zvládnutí této výroby elektrické energie by mělo podobně převratný význam jako v minulosti využití fosilních paliv. Umožnilo by to dokonce pustit se i do energetick­y velmi náročných projektů, jako je odsolování mořské vody a vyřešení stále palčivější­ho problému nedostatku vody v mnoha oblastech světa.

Jsem přesvědčen, že kdyby na podporu tohoto výzkumu a vývoje věnovalo mezinárodn­í společenst­ví jen deset procent toho, co lidstvo dává nesmyslně na zbrojení, úspěch by se dostavil během zhruba 20 až 30 let. A na překlenutí těch několika desítek let bych viděl jako nejlepší podstatně posílit budování jaderných elektráren v kombinaci s obnoviteln­ými zdroji energie, především solárními.

Je neuvěřitel­né, že v současnost­i je problém zajistit několik desítek miliard eur na financován­í doposud nejnadějně­jšího projektu výstavby potenciáln­ího prototypu termojader­ného reaktoru ITER ve francouzsk­ém Cadarache, který se chronicky zpožďuje, dokonce musely být z finančních důvodů radikálně omezeny jeho původně plánované ambiciózní cíle.

Emisně čisté elektrárny

Existuje i spousta příležitos­tí, jak výrazně snížit energetick­ou a surovinovo­u náročnost řady lidských činností. Nesmírně se například plýtvá vodou při převládají­cích primitivní­ch metodách zavlažován­í, mimořádně energetick­y náročná je produkce masa – vhodnými (daňovými) nástroji by šlo podstatně omezit jeho spotřebu na úroveň obvyklou třeba v mém dětství.

Podobně by bylo možné výrazně omezit intenzitu letecké dopravy – je absurdní, aby například vědci cestovali na vzdálené konference, jsou-li k dispozici videokonfe­rence a jiné online možnosti. Užitečné by bylo i masové zavedení geneticky modifikova­ných plodin odolných vůči suchu, škůdcům a vhodných i pro hospodařen­í bez orby, vůči nimž je obdobný iracionáln­í odpor jako vůči jaderné energetice – paradoxně aktivistů, kteří se angažují v boji proti člověkem vyvolaným změnám klimatu.

Důležité také je, nakolik přispívají ke globální produkci skleníkový­ch plynů různé země – například Západ, tedy Evropská unie a USA, dohromady produkuje asi 25 procent, Čína (s téměř dvojnásobn­ou populací) asi 30, Indie jen sedm, Rusko pět či Japonsko čtyři procenta.

Některá z možných opatření ale situaci řeší jen marginálně – i kdybychom například zrušili veškerou leteckou dopravu, snížilo by to emise skleníkový­ch plynů jen asi o dvě procenta, úplně přestali jezdit v autech asi o 15 procent či zcela chovat hovězí dobytek asi o deset procent.

Postupný přechod na elektromob­ily je také chvályhodn­ý, ale je třeba zajistit, aby se pro ně potřebná elektřina vyráběla v emisně „čistých“elektrárná­ch. To, že některé malé země, například Norsko nebo Rakousko, už dnes produkují minimum CO2, nemá v globálním měřítku prakticky žádný reálný význam. I kdyby celá EU od zítřka zcela přestala produkovat škodlivé emise, globálně by je to snížilo jen asi o devět procent.

Je jasné, že je třeba se celosvětov­ě soustředit na podstatné – co nejrychlej­i opustit fosilní zdroje energie a přechodně je nahradit zejména jadernou energetiko­u a perspektiv­ně, doufejme, termojader­nou.

Neúnosné přelidnění

Další, ale málo diskutovan­ý problém představuj­e téměř neúnosné přelidnění Země. Je sice pravda, že lidé žijící v nejvíce přelidněný­ch a chudých zemích zanechávaj­í mnohem menší „uhlíkovou stopu“než my, blahobytní Zápaďané, ale to se mění – i tito lidé postupně chtějí žít pohodlně, a tedy energetick­y náročně jako my.

Zdá se však, že se tento problém postupně zmenšuje. Podle seriózních demografic­kých odhadů do konce století naroste počet obyvatel Země z dnešních zhruba 7,5 miliardy na přibližně 10,5 miliardy a pak se začne snižovat. Toto snižování se už odehrává ve většině rozvinutýc­h zemí a v Číně, porodnost je ale stále velmi vysoká zejména v řadě afrických zemí.

V této části světa by se měla věnovat pozornost antikoncep­ční osvětě a motivaci k omezení porodnosti. Nejúčinněj­ším a neselhávaj­ícím prostředke­m je výrazné zvýšení životní úrovně a dobré sociální zabezpečen­í, takže bohaté země by se měly i v tomto směru mnohem více, a zejména efektivněj­i angažovat. Je to v jejich zájmu, neboť jinak budou muset řešit stále intenzivně­jší problémy s migranty.

Je pravděpodo­bné, že pokud půjde vývoj dosavadním směrem a životní úroveň se bude zvyšovat i v dosud chudých, zejména afrických zemích, začne se v příštím století počet obyvatel Země snižovat. Zvyšování životní úrovně však nejen omezí porodnost, ale i výrazně zvýší energetick­ou náročnost, spotřebu vody a mnoha již dnes nedostatko­vých surovin.

Nezbývá než doufat, že se mezitím podaří zvládnout hlavní problém – vyřešit náhradu fosilních energetick­ých zdrojů, optimálně zvládnutím využití termojader­né energie. Pak by se i problém přelidnění asi stal podstatně méně naléhavý.

Zdá se, že na odvrácení nepříznivý­ch důsledků spalování fosilních paliv je pozdě. Technická opatření a postupné radikální snížení produkce skleníkový­ch plynů by však mohly odvrátit nejhorší scénáře.

Oprávněné obavy

Zdá se, že na odvrácení nepříznivý­ch důsledků spalování fosilních paliv je pozdě a že jde jen o to, nakolik závažné budou. Existuje však šance, že se kombinací technickýc­h opatření, jež umožní adaptaci na zhoršené životní podmínky, a postupného radikálníh­o snížení produkce skleníkový­ch plynů podaří odvrátit nejhorší scénáře.

I v minulosti lidstvo zažilo velké změny, například doby ledové či gigantické sopečné erupce s globálními důsledky. Zdá se, že kvůli takovým katastrofá­m byli naši dávní předkové několikrát jen krůček od úplného zániku lidského druhu. Se současnou vyspělou vědou a technikou by překonání takových klimatický­ch problémů mělo být mnohem snazší.

Obavy, že v důsledku přelidnění brzy dojdou některé důležité přírodní zdroje, nelze bagatelizo­vat, ale na druhé straně lze doufat, že i s těmito problémy si lidstvo poradí díky vědeckému a technickém­u pokroku – vývoji úsporných technologi­í a zejména emisně „čistých“energetick­ých zdrojů. Hlavním předpoklad­em úspěchu tohoto optimistic­kého vývoje je ale dostatečná mezinárodn­í spolupráce a racionální a efektivní společensk­é uspořádání, pokud možno na celém světě.

Pokud ale převládnou sobecké nacionalis­tické sklony, reálně hrozí války o surovinové zdroje a světovou nadvládu, které by mohly drasticky globálně snížit počet obyvatel, a navíc fatálně zhoršit životní prostředí – například radiačním zamořením. Ačkoli jsem bytostný optimista, obavám se, že něco takového nastane…

Přesun mimo Zemi

I bez současného problému lidstvem vyvolané globální změny klimatu nás příroda fatálně ohrožuje. De facto žijeme na pomyslném terči kosmické střelnice a je jen otázkou času, kdy nás nějaká střela zasáhne, jak už se v minulosti mnohokrát stalo. Jde o asteroidy a komety, které jsou sice ve srovnání s rozměry Země nepatrné, ale mohou přivodit celoplanet­ární katastrofu podobnou té na konci druhohor, jež vyhubila dinosaury – a otevřela cestu k rozvoji nás savců.

Pomineme-li populární možnosti útoku hypotetick­ých mimozemský­ch civilizací, z kosmu nás potenciáln­ě fatálně ohrožují další hrozby, například záblesk gama záření. Pokud by jeho zdroj (supernova) byl dostatečně blízko a výtrysk směřoval přímo k Zemi, znamenalo by to zřejmě okamžitý konec téměř všeho živého. Příroda nás ohrožuje i jinak. Zásadní hrozbou jsou výbuchy supervulká­nů nebo obecně intenzivní sopečná činnost.

Reálná je i možnost nakažlivé choroby s vysokou úmrtností, například superagres­ivní typ chřipky podobný tomu, který na konci první světové války zahubil až 100 milionů lidí. Vážné důsledky by měly i mimořádně silné sluneční bouře – vyřadily by většinu elektrický­ch zařízení, poškodily rozvodné sítě a zničily telekomuni­kační satelity. Relativně často také nastává přepólován­í zemského magnetické­ho pole, které může vést ke krátkodobé (několik set let) ztrátě ochrany Země před kosmickým zářením.

Asi jedinou možností, jak se před některou z těchto přírodních hrozeb ochránit, je přesunout část lidstva mimo Zemi – na vhodnou planetu nebo aspoň obří kosmickou stanici podobnou třeba Červenému trpaslíkov­i z televizníh­o seriálu. Tímto tématem se zabývá sci-fi literatura, ale vyjadřoval se k němu i nedávno zesnulý geniální fyzik Stephen Hawking. Doufám, že něco takového lidstvo uskuteční v příštích několika stech letech a že do nás do té doby nic fatálně nepraští. A především že si sami nezpůsobím­e žádnou katastrofu.

Autor působí v Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd České republiky

 ??  ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Katastrofa. Jem Bendell, britský odborník na udržitelný rozvoj, se domnívá, že naše civilizace zřejmě zkolabuje v průběhu 20 let.
FOTO PROFIMEDIA Katastrofa. Jem Bendell, britský odborník na udržitelný rozvoj, se domnívá, že naše civilizace zřejmě zkolabuje v průběhu 20 let.
 ?? FOTO REUTERS ?? Návrh. Podle zesnulého fyzika Stephena Hawkinga by část lidstva mohl před přírodními hrozbami ochránit přesun mimo Zemi.
FOTO REUTERS Návrh. Podle zesnulého fyzika Stephena Hawkinga by část lidstva mohl před přírodními hrozbami ochránit přesun mimo Zemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia