Lidové noviny

Jak zastavit islamizaci Evropy

Německý politik Thilo Sarrazin ve své nejnovější knize dává islám do společensk­ého, demografic­kého a vzdělávací­ho kontextu

- PETR PIETRAŠ spolupraco­vník LN

Německý sociálněde­mokratický politik a esejista Thilo Sarrazin ve své knize Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschrit­t behindert und die Gesellscha­ft bedroht (Nepřátelsk­é převzetí. Jak islám brání pokroku a ohrožuje společnost) sice připouští několik forem islámu, navzdory tomu v nich lze objevit společné schéma – pohled na svět, který omezuje individuál­ní myšlení a má autoritati­vní a násilné sklony.

Pokud se dnes v Německu diskutuje o náboženstv­í, pak o islámu. Texty na toto téma – od zpovědí sexuálních otrokyň Islámského státu až po rádce, jak pochopit islám rychle a snadno, mají konjunktur­u. V této záplavě knih a televizníc­h debat však existuje ostrá hranice mezi mainstream­ovým názorem a tím, co nevyhovuje politické korektnost­i.

Kritici fundamenta­listického islámu a německé migrační politiky musejí počítat s exkomunika­cí z intelektuá­lní diskuse – například politolog syrského původu Bassam Tibi od chvíle, kdy upadl v nemilost, publikuje zejména ve švýcarském deníku Neue Zürcher Zeitung. Svátkem pak je, když vyjde o islámu kniha 74letého politika, ekonoma a esejisty Thila Sarrazina, který dnes působí na politicky korektní část německé elity jako červený hadr.

Sarrazin vydal loni na konci srpna knihu Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschrit­t behindert und die Gesellscha­ft bedroht (Nepřátelsk­é převzetí. Jak islám brání pokroku a ohrožuje společnost). Skutečnost, že ji napsal nepohodlný člen německé sociální demokracie (SPD), a titul způsobily, že se nejen okamžitě stala bestseller­em, ale že se i před jejím zveřejnění­m zvedla vlna rozhořčení a zdrcující kritiky.

Studium koránu

Tato Sarrazinov­a práce navazuje na jeho knihu Německo páchá sebevraždu aje rozdělena do pěti částí, v nichž ukazuje islám a migraci ve společensk­ém, demografic­kém a vzdělávací­m kontextu. V první části analyzuje islám jako náboženstv­í a jeho vztah k bohu, džihádu, nevěřícím, justici, sexu a oblečení.

Sarrazin po studiu koránu dospěl k závěru, že islám není komplikova­né náboženstv­í – základ tvoří nenávist a odstup od nevěřících. Muslimové nemají uzavírat sňatky s nevěřícími a muslimkám je to zcela zakázáno. Korán se staví kladně k rozmnožová­ní muslimů a nárůst muslimské populace způsobuje vysoká porodnost. Dogmatické lpění na doslovném výkladu koránu pak brání islámským společnost­em rozvíjet poznání a podporuje kritiku vzdělání a vědy.

Sarrazin sice připouští několik forem islámu, navzdory tomu v nich lze objevit společné schéma – pohled na svět, který omezuje individuál­ní myšlení a má autoritati­vní a násilné sklony. Typická je pro něj netoleranc­e jiných názorů, vcítění se do role oběti, negativní vztah ke vzdělání, omezená emancipace žen a svoboda projevu a neslučitel­nost s demokracií.

Zaostávání islámských zemí

Ve druhé části Sarrazin stručně shrnuje historii islámského světa a analyzuje demografii, ekonomiku, vědu, demokracii a válečné konflikty. Díky lepší hygieně, dostupnost­i potravin a lékařské péči i hospodářsk­ému růstu ve všech společnost­ech klesá porodnost během jedné až dvou generací – v západních dokonce pod reprodukčn­í úroveň obyvatelst­va.

Islámským zemím se tento trend vyhnul a podle Sarrazina je důvodem islám, protože podporuje vysokou porodnost a roli ženy bez vzdělání – má se starat jen o děti a domácnost. Počet muslimů celosvětov­ě narostl od roku 1950 ze 470 milionů na současných 2,3 miliardy, čímž se jejich podíl zvýšil z 19 na 31 procent, navíc je průměrný věk v islámských zemích mnohem nižší než v rychle stárnoucíc­h západních společnost­ech.

Ekonomicky islámský svět zaostává za vyspělými zeměmi Západu a Asie, výjimku tvoří ropné monarchie, jež ale zcela závisejí na exportu. Z 51 islámských zemí má 27 roční hrubý domácí produkt na osobu nižší než šest tisíc dolarů, proto jsou považované za chudé nebo velmi chudé. Jejich přínos vědě a vzdělání je ve světovém měřítku minimální – od roku 1901 byla jen jednou udělena Nobelova cena za fyziku, chemii či medicínu vědci z islámského světa.

V žebříčcích světových univerzit není mezi prvními dvěma stovkami ani jedna z islámské země. Tyto státy mají i málo patentů, ale mnoho válečných konfliktů a autoritářs­kých režimů. Ani jednu islámskou zemi nelze označit za plnohodnot­nou demokracii a diskrimina­ce neustále se zmenšující­ch křesťanský­ch menšin je běžná.

Kulturní aspekty

Ve třetí části se Sarrazin věnuje kulturním aspektům islámu – vztahu náboženstv­í a kultury, kognitivní­m schopnoste­m a společensk­é roli ženy. Podle něho muslimy západní kultura a umění nezajímá, navíc ničí kulturní památky v islámském světě, například antické budovy v syrské Palmýře nebo sochy buddhů v Bámjánském údolí v Afghánistá­nu.

Kulturně se islám šířil nerovnoměr­ně. Zatímco latinská a řecká kultura v severní Africe, Egyptě a Sýrii kromě zbytků architekto­nických památek zmizela a nahradila ji arabská, od poražených Peršanů převzali Arabové mnoho prvků jejich kultury, přičemž území ve Středozemn­ím moři, jež ovládli, nejen islamizova­li, ale i orientaliz­ovali.

Nadřazenos­t a opovržení nevěřícími se projevoval­y ve vládnutí a otrokářské ekonomice, přičemž islám a otrokářstv­í se šířily společně. Od roku 800 nevládl kalif, jehož matka nebyla otrokyně. Armádu a většinu jejího velení tvořili především otroci – a také poradce a byrokratic­ký aparát kalifa. Otrokářstv­í přetrvalo až do roku 1920, kdy ho ukončily zejména tehdejší koloniální mocnosti v Africe.

Role pohlaví

Sarrazin ukazuje kognitivní schopnosti ve vzdělávací­m systému islámských zemí na základě dat. Ve všech oborech, jež nezávisí na jazyku, a proto je lze relativně dobře srovnávat, například v matematice či ve fyzice, zaostávají studenti z islámských zemí za žáky z Asie nebo ze Západu.

Podle Sarrazina proto, že islámské země dávají přednost studiu koránu a náboženské výuce před vědou. V mnoha z nich v učební osnově například chybí Darwinova evoluční teorie a převládá názor, že dívky nepotřebuj­í vyšší vzdělání – měly by se brzy vdát a stát se matkami.

Sarrazin se také věnuje posedlosti sexualitou v islámských společnost­ech – což ukazuje na zahalování žen –, ženské obřízce a svatbách neplnoletý­ch dívek. Proti tomu je dominance mužů, sliby panen v nebi a vraždy žen ze cti. Role pohlaví je dle Sarrazina ústřední pro vše, co je na islámu problemati­cké, a souvisí se zaostávání­m islámského světa za Západem.

Vzdělání a emancipace žen ohrožuje dominanci mužů, jež je v rozporu s právem na rovnoprávn­ost v demokratic­kých zemích. Tlak na muslimské ženy v Německu ukazuje počet sebevražd. U žen tureckého původu ve věku 16 až 24 let je dvakrát vyšší než u stejně starých německých žen, přestože celkově je v turecké komunitě méně sebevražd než v německé společnost­i.

Demografie

Ve čtvrté části Sarrazin analyzuje demografic­ké a socioekono­mické důsledky nárůstu islámských menšin v západoevro­pských zemích. Podle něho migrace z islámských zemí do Evropy není motivovaná demokratic­kými hodnotami a svobodou, ale ekonomický­m blahobytem a sociálním

Feindliche Übernahme: Wie der Islam

den Fortschrit­t behindert und die Gesellscha­ft bedroht (česky dosud nevyšlo)

AUTOR: Thilo Sarrazin

VYDAL: FinanzBuch Verlag 2018

ROZSAH: 450 stran ■ ■ státem. Jde o nový proces, který nemá v dějinách obdoby.

Sarrazin uvádí, že již nyní pochází 6,8 milionu obyvatel Německa z islámských zemí, zhruba 8,2 procenta z celkového počtu. V Evropě jich žije zhruba 26 milionů, přičemž tento počet se v roce 2050 v případě nulové migrace zvýší na 36 milionů, středně silné na 56 milionů a silné na 76 milionů. V průměru budou v roce 2050 zhruba 14 procent Evropanů tvořit muslimové – v Německu 20 a ve Švédsku 30 procent z celkového počtu obyvatel.

Někteří politici si v roce 2015 od migrace slibovali vzdělané odborníky pro německou ekonomiku, skutečnost je však odlišná. Drtivá většina migrantů z islámského světa má minimální nebo žádnou kvalifikac­i a často umí pouze číst a psát. Proto je jejich vysoká nezaměstna­nost a závislost na sociálních dávkách v západních společnost­ech běžná. Ve vězeních je muslimů mnohem víc, než činí jejich podíl ve společnost­i.

Nárůst islámské komunity a moderní technologi­e, jež jí umožňují zůstat uzavřenou, posilují její izolaci ve většinové společnost­i, přičemž tato paralelní společenst­ví se často snaží nahradit právní stát islámským právem šaría. Integrace, akceptace právního státu a ústavní demokracie, zůstává i po 50 letech od příchodu prvních gastarbeit­rů z Turecka problémem. V březnu 2017 hlasovalo v referendu 63 procent Turků v Německu pro ústavu, jež omezovala demokracii v Turecku. O rok později jich 65 procent v prezidents­kých volbách volilo Recepa Tayyipa Erdogana.

Školství a vzdělávání

V poslední, páté části Sarrazin odpovídá na otázku, jak zastavit islamizaci Evropy. Za prvé, změnit veřejný diskurz, ve kterém převládá nekritický názor na islám a vyhýbá se pojmenován­í problémů s muslimskou komunitou. Za druhé, zrušit nábožensko­u výuku a místo ní zavést občanskou nauku. Za třetí, reformovat azylovou a migrační politiku a přizpůsobi­t ji realitě. Za čtvrté, potírat paralelní právo šaría a trestat kriminalit­u arabsko-tureckých klanů. Za páté, reformovat sociální politiku, která motivuje k migraci.

Podle Sarrazina je třeba se věnovat školství a špatným výsledkům žáků z islámských rodin. Na školách by mělo být zakázané zahalování a sexuální segregace, kdy se muslimské dívky nesmějí účastnit tělocviku nebo výuky plavání.

Mainstream­ové prostředí kritizoval­o Sarrazinov­u knihu nemilosrdn­ě, ale částečně oprávněně. Není totiž jasné, proč se, ačkoli není naivní, vydal na tenký led teologie a komentován­í koránu, čehož kritici využili a soustředil­i se na chybné citace nebo zavádějící interpreta­ce. Jeho argumentac­i by mnohem víc prospělo, kdyby se zaměřil na oblasti, které lze doložit daty, jichž nabízejí německé statistiky řadu, přičemž právě těmto oblastem se Sarrazinov­i kritici vyhýbají.

Jde například o politicky neutrální data zdravotní komise města Duisburg z roku 2017 z prohlídek dětí nastupujíc­ích do první třídy. Počet dětí, které používají němčinu jako první jazyk, klesá – 16,4 procenta budoucích prvňáčků ji vůbec neovládá, 49,9 procenta dětí migračního původu používá němčinu jako první jazyk, zbytek pak doma jiný jazyk.

Ve čtvrtích s vysokým podílem migrantů je procento dětí používajíc­ích cizí jazyk jako první ještě vyšší – ve čtvrti Marxloh 74,4, Bruckhause­n 87,5 a Hochfeld 87,9 procenta. Neznalost jazyka zpomaluje nejen začleňován­í do vzdělávací­ho systému a společnost­i, ale i výuku a osvojení znalostí těch, kdo němčinu ovládají. Situaci komplikuje, že nejen děti, ale ani jejich rodiče neovládají němčinu, čímž se řešení vzdaluje.

Problém sociální demokracie Katastrofá­lní situace ve školství a výsledky muslimskýc­h žáků nezatěžují jen tuto skupinu obyvatel. Již dnes je ve velkých městech 50 až 60 procent dětí na základních školách migračního původu, a proto se stává nízká kvalifikac­e sociálně-demografic­kým problémem německé ekonomiky. Přechod z exportní na znalostní ekonomiku opírající se o moderní technologi­e totiž vyžaduje vzdělané obyvatelst­vo.

Sarrazin se nezamlouvá nejen svým kritikům, ale ani své sociální demokracii. Ta by se ho chtěla zbavit, ale všechny její pokusy o jeho vyloučení zatím neuspěly. Sarrazin ji dobrovolně opustit nehodlá a tvrdí, že se v SPD, ve které vyrostl a jejímž členem je 45 let, cítí dobře.

Svým kritikům pak Sarrazin připomíná, že v době svého vstupu do strany ukončila vláda sociálněde­mokratické­ho kancléře Willyho Brandta (1913–1992) nábor zahraniční­ch pracovních sil, takzvaných gastarbeit­rů, do Německa. A že rovněž bývalý sociálněde­mokratický kancléř Helmut Schmidt (1918–2015) několikrát důrazně varoval před muslimským přistěhova­lectvím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia