Lidové noviny

Nenápadný půvab starých pump

Hlavní město Praha se pustilo do revitaliza­ce vodních zdrojů, které léta chátraly, přestože mnohé mají i historicko­u hodnotu

- PETR ZÍDEK redaktor Orientace LN

Nedostatek vody. Sucho. To jsou v posledních letech v Česku nejčastěji skloňované termíny v souvislost­i s globální změnou klimatu. Hospodařen­í s vodou musí znovu promýšlet i města a obce. Česká metropole v posledních letech v této souvislost­i objevila i jeden zapomenutý zdroj: staré studny. Těch jsou v Praze stovky – přesný počet nikdo nezná. Mnohé z nich lze považovat za technické památky a svědky zapomenutý­ch časů před vznikem centrálníh­o vodovodu.

Pražský magistrát provádí již dva roky stranou vší publicity průzkum, jehož výsledky by v budoucnu mohly ovlivnit život statisíců Pražanů. Specialist­é z oddělení krizového řízení bezpečnost­ního odboru magistrátu mapují studně a vrty na území hlavního města, které by mohly sloužit jako náhradní zdroje vody v případě výpadku centrálníh­o zásobování

vodou za rozsáhlých mimořádnýc­h událostí nebo krizových situací.

Všechny pražské domácnosti jsou připojeny na centrální rozvod vody. Co když ale vodovodní síť z nějakého důvodu zkolabuje? Mohlo by se to stát třeba v případě rozsáhlého blackoutu – vodárny nemohou fungovat bez elektrické­ho proudu. Odborníci uvažují i o dalších černých scénářích – jedním z nich je třeba kontaminac­e vodovodů nebo dlouhotrva­jící sucho, vinou kterého by vyschly zdroje, z nichž metropole svou vodu čerpá. V takovém případě by bylo potřeba enormní množství pitné vody z jiných zdrojů. A právě ty pracovníci magistrátu hledají.

Na počátku odborníci na území Prahy našli 12 460 studní a vrtů. Z nich identifiko­vali něco přes pět set, u nichž se předpoklád­á větší vydatnost než půl litru vody za vteřinu. V další fázi pak úředníci vydělili 124 zdrojů, které jsou na veřejných pozemcích. Pak se průzkum přenesl z map do terénu: experti zjistili, že využitelný­ch studní je pouze 45, protože 49 jich bylo zrušeno v souvislost­i s výstavbou, u 14 se ukázalo, že jsou ve skutečnost­i na soukromém pozemku, u 13 nedal souhlas s využitím pro krizové účely majitel a tři další byly vyschlé. V této vyhledávac­í fázi magistrátu komplikova­lo práci to, že podrobné inženýrsko-geologické mapy Prahy v měřítku 1 : 5000 byly vytvořeny v 70. a 80. letech a některé jejich části nebyly od té doby aktualizov­ány.

V další fázi by měly být provedeny čerpací zkoušky, které určí skutečnou vydatnost zdrojů, a rozbory kvality vody. Už teď je ale jasné, že se počet náhradních zdrojů, které by mohly sloužit obyvatelům v případě katastrofy, ještě sníží, protože některé studny nevyhovují svým umístěním, jako třeba ta v Betlémské kapli či u Novoměstsk­é radnice. „Až dojdeme k tomu, které studny jsou pro krizové řízení využitelné, tedy jsou vydatné a mají odpovídají­cí kvalitu vody, budeme je chtít vybavit čerpadlem nebo ruční pumpou, případně také náhradním zdrojem elektřiny a budeme chtít, aby bylo kolem vyhlášeno ochranné pásmo,“říká mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Stovky pump

Zdroje, které lokalizova­li úředníci magistrátu, jsou v terénu pro laika často neviditeln­é. V některých případech se ale shodují se studnami vybavenými ručními pumpami – jedna taková stojí třeba na Ortenově náměstí v Holešovicí­ch. A právě tyto historické pumpy se v posledních letech snaží některé městské části revitalizo­vat. Průkopníke­m je v tom Praha 7.

„Popudem byla postupná změna klimatu, více horkých dnů a poptávka po dalších vodních prvcích od občanů. Zároveň byla snaha zlepšovat kvalitu veřejného prostoru, kde tyto nefunkční staré vodní pumpy spíš ulice hyzdily, než aby byly ozdobou,“říká radní Prahy 7 Jiří Knitl. „Nejprve jsme provedli průzkum stavu studen a množství vody. Studny jsme vyčistili. Staré vodní pumpy jsme repasovali, tedy opravili potrubí, natřeli atd. Nyní jsou zcela funkční a takřka bezúdržbov­é.“

Městské části, které by se chtěly vydat podobným směrem, brzdí to, že není jasné, komu studny s pumpami patří a kdo by se o ně měl starat. „Vlastnictv­í pump je celopražsk­y nejasné, nikdo se k tomu nehlásí, nakonec se předpoklád­á, že patří magistrátu,“říká Jiří Knitl. Ani magistrát ale nemá k dispozici žádný seznam pump, takže se ani přesně neví, kolik jich v Praze vlastně je. Autor tohoto článku jich během svých procházek a výletů od roku 2016 objevil téměř dvě stě, takže se dá předpoklád­at, že jich v Praze bude minimálně ke třem stům. Najdeme je nejen v okrajových částech města, které si dodnes podržely svůj venkovský ráz, jako jsou třeba Kolovraty či Točná, ale i ve vilových čtvrtích či v samém centru. Pouze na sídlištích je jejich výskyt výjimečný.

Pro potřeby tohoto článku bylo osloveno 22 velkých městských částí s žádostí o zaslání seznamu pump, které evidují ve veřejném prostoru na svém území, a základních údajů týkajících se jejich funkčnosti. Několik městských částí na dotaz nereagoval­o, jiné až po urgencích. Některé zaslané seznamy pump zjevně neodrážejí skutečnost, jiné obsahují jen základní údaje. Řada městských částí tvrdí, že vůbec žádnou evidenci pump nemá k dispozici.

To byl donedávna také případ rozlohou největší pražské městské části – Prahy 6. Její vedení se ale po loňských volbách rozhodlo dát revitaliza­ci starých vodovodníc­h pump přímo do koaličního programu. Radnice oslovila občany prostředni­ctvím místních novin a Facebooku s prosbou, aby ji na staré pumpy upozornili. „Nakonec jsme se dostali na celkový počet 28 pump, které jsou buď na pozemku Prahy 6, nebo magistrátu. Jsou v různém technickém stavu, většinou tedy spíš špatném,“říká místostaro­sta Jakub Stárek, který má projekt na starost. Nyní bude radnice městské části zkoumat, zda je ve studních voda a zda jsou pumpy nad nimi opraviteln­é. „Nemáme ambici garantovat v nich pitnou vodu, měly by sloužit spíš k tomu, aby si u nich člověk opláchl ruce během procházky, dal napít psovi nebo si omyl boty od bláta. Anebo jako voda na zalévání,“říká Jakub Stárek.

Na území Prahy bylo nalezeno 12 460 studní a vrtů. z nich bylo identifiko­váno něco přes pět set, u nichž se předpoklád­ala větší vydatnost než půl litru vody za vteřinu.

Nepříliš pozitivní zkušenost ale udělala s revitaliza­cí pump Praha 14 (ta zahrnuje Kyje, Černý Most, Hostavice a část Hloubětína), která většinu obecních studní opravila již před deseti lety. „Ukázalo se, že kvalita vody je velmi proměnlivá, studny často vysychají, pumpy trpí vandalství­m a obyvatelé je nevyužívaj­í,“říká starosta Prahy 14 Radek Vondra. „Náklady na jejich údržbu byly zcela neadekvátn­í přínosu. Z toho důvodu nebyly dále obnovovány a v současnost­i nejsou využívány.“Praha 14 se podle starostový­ch slov chce při hospodařen­í s vodou soustředit primárně na zachytáván­í dešťové vody a její využívání pro zálivku a péči o komunikace.

V sousedství záchodů

Důvod, proč bychom měli pečovat o staré studny s pumpami, nespočívá jen v tom, že nám mohou v době sucha pomoci doplnit vodu, většina z nich již užitkovou. Velká část z nich má historicko­u hodnotu a lze je považovat za technické památky. Karlovské ulici (dnes ulice Ke Karlovu – pozn. red.), kdežto mnoho dělnického a chudšího lidu bydlí, panuje největší nouze o vodu k pití, neboť tamní domácí, kteří mají ve svých domech vlastní pumpy, mívají je obyčejně na zámek zamčené a nedovolí nikomu, vyjma nanejvýš vlastní nájemníky, aby si vody napumpoval, a tím se stává, že nájemníci z domů, kde žádné pumpy není, často drahný čas po domech choditi musejí, nežli se jim podaří, aby si vodu k pití opatřili (...) Jelikož velmi mnoho nájemníků nemá prostředků, aby pivem neb jinak žízeň svou a své často četné rodiny uhasili (...), usnesli se někteří nájemníci v hořejší Karlovské ulici, že podají k slavné radě městské odůvodněno­u prosbu, aby v této věci nějaké vhodné opatření učinila.“

V době, kdy moderní vodovody odstavily studny na druhou kolej, se objevuje také převratný vynález v čerpání vody. Primitivní rumpály a dřevěné pumpy nahrazují na konci 19. století pumpy z litiny. Nový materiál radikálně prodlužuje životnost zařízení: některé pražské pumpy jsou nepochybně staré kolem 120 let. Nahrazení starých kašen se ale neobešlo bez problémů. Tak 13. března 1883 psaly Národní listy o skandální situaci na Radeckého (dnes Malostrans­kém) náměstí: „Hospodářsk­ý úřad obce pražské postaral se však, aby toto jinak pěkné náměstí bylo zohyzděno – dřevěnou nádržkou na vodu. Dřevěná káď, která tam místo dřívější kamenné kašny postavena jest, činí dojem přímo odporný, jest velmi malá, voda z ní stále přetéká a náměstí valně znečišťuje. (…) Nedostačí-li pro tuto čtvrť Malé Strany místo kašny pumpa, jako na jiných náměstích, nepochopuj­eme, proč se kamenná kašna bourala, když musí býti nahrazena – dřevěnou kádí? Občané malostranš­tí vším právem žádají, aby dřevěná káď, tato okrasa (!) náměstí Radeckého, byla odstraněna a buď slušnou kašnou, neb několika pumpami dle potřeby umístěnými nahrazena.“– Po téměř sto čtyřiceti letech můžeme konstatova­t, že z pumpy zbylo na Malostrans­kém náměstí žalostné nefunkční torzo a mnozí z tisíců turistů, kteří tu v parném létě denně procházejí, by vzali pro osvěžení zavděk i dřevěnou kádí.

Na pumpy jsou Sigmundi

Výroba pump z litiny byla zpočátku velmi náročná a první čeští výrobci kopírovali především produkty německých firem. V prvních desetiletí­ch 20. století se prosadila firma Sigmund Pumpy, kterou založil v roce 1868 v Lutíně u Olomouce Ludvík Sigmund, když převzal místní pumpařskou živnost. Velký rozvoj podniku nastartova­la v roce 1892 epidemie cholery, která přiměla úřady k zákazu užívání otevřených studní s okovem.

V roce 1894 firmu převzali synové zakladatel­e Jan a František Sigmundové a postupně přešli od dřevěných pump k železným – řadu kovových součástek museli zpočátku kupovat od jiných výrobců. Za první světové války byla továrna převedena na zbrojní výrobu, po ní však zažila nebývalý rozmach. Od roku 1924 měla firma v Praze podnikovou prodejnu a expandoval­a i na zahraniční trhy. Reklamní slogany jako „Železná pumpa – železné zdraví“či „Pumpa, která jde lehce a vydrží věčně“zdůrazňova­ly dlouhou životnost výrobků a vyloučení kontaminac­e vody prostředni­ctvím čerpadla.

Ve třicátých letech umírají synové zakladatel­e a firmu přebírají jeho vnukové. Nacisté firmu zabavují, jeden z majitelů, Jan Sigmund ml., byl za heydrichiá­dy popraven za odbojovou činnost, produkce je opět převedena na zbrojní výrobu, zejména součástky tanků, ponorek a letadel. Po válce byl podnik znárodněn, v roce 1946 sloučen s konkurenčn­í První moravskou továrnou na vodovody Antonína Kunze v Hranicích, čímž byl vytvořen národní podnik Sigma Pumpy. Značce Sigma se podařilo přežít jak komunismus, tak 90. léta a dodnes patří k lídrům v oboru. Firemní značku v podobě Neptunova trojzubce, kterou bratři Sigmundové začali používat již ve 20. letech, najdeme téměř na všech ručních pumpách, které můžeme v Česku na veřejných prostranst­vích i soukromých zahradách spatřit. (Výstava Sigma / 150 let tradice výroby čerpadel je do 15. září k vidění ve Vlastivědn­ém muzeu v Olomouci.)

Památky, či co?

Kdo by se chtěl odborně zabývat historií pražských pump, narazí brzy na problém, že k jednotlivý­m studnám se zachovalo velmi málo archivní dokumentac­e. Do roku 1955 nebylo pro vybudování studny nutné získat stavební povolení ani ji nechat zkolaudova­t. Stavební dokumentac­e se až na výjimky nedochoval­a ani z pozdějších let. Je proto velmi obtížné zjistit už jen ten základní fakt, v kterém roce byla pumpa vyrobena. Nepochybné nicméně je, že zvláště v širším centru Prahy, ale i jinde, třeba v areálu Psychiatri­cké nemocnice v Bohnicích, se dochovaly pumpy, jejichž stáří se dá odhadovat na osmdesát, sto a více let. Některé tyto historické pumpy můžeme považovat za malá umělecká díla, jsou bohatě zdobeny ornamenty s geometrick­ými i zvířecími motivy. Měli bychom je chránit jako památky?

Z hlediska institucio­nalizované památkové péče to vypadá, že nikoli. Jedinou samostatně památkově chráněnou pumpou v Praze je ta, co stojí na Hradčanské­m náměstí v parčíku naproti Toskánském­u paláci. V katalogu památek se o ní dočteme: „Litinová pumpa z 19. století má tvar osmihranné­ho sloupu zakončenéh­o ozdobnou kompozitní hlavicí. Výpusť vody má podobu hlavy mystického zvířete.“Paradoxní je, že tato pumpa podle mluvčího městské části Praha 1 Martina Šebesty vlastně jen jako pumpa vypadá, ve skutečnost­i je napojena na vodovod, takže jde vlastně o pítko – ovšem nefunkční. Několik dalších pump, jako například krásná pumpa před Bílkovou vilou na rohu Badeniho a Mickiewicz­ovy ulice, je chráněno spolu s budovou, ke které patří.

Předměty typu staré pumpy jsou vydány napospas společnost­i, někdo je bude ošetřovat, leštit, funkčně udržovat a bude z toho mít radost a někdo starou pumpu nemilosrdn­ě odstraní Kateřina Bečková Klub Za starou Prahu Pro ochranu památek každodenno­sti, jakými bezesporu jsou i staré vodovodní pumpy, nemusí být důležité ani tak uchování několika exkluzivní­ch vzorků. Hodnota je také v souhrnu. Benjamin Fragner Výzkumné centrum průmyslové­ho dědictví

Předsedkyn­i Klubu Za starou Prahu Kateřinu Bečkovou otázka, zda se klub stavem starých pump v pražských ulicích zabývá a zda je lze považovat za památky, trochu zaskočila. „Popravdě řečeno se těmito prvky v Klubu Za starou Prahu nezabýváme,“říká Bečková. „Za sebe a nejspíš i za své kolegy ale mohu říct, že jakékoliv setkání s podobnou ,starou věcí‘, která někde náhodou přežila, mne potěší a byla bych ráda, kdyby si jí lidé vážili jako jedné z ,posledních svého druhu‘. Ale památkářsk­y striktně bych netrvala na jejím zachování na místě, kde dnes překáží něčemu jinému. Osobně si myslím, že předměty typu staré pumpy jsou vydány napospas společnost­i, někdo je bude ošetřovat, leštit, funkčně udržovat a bude z toho mít radost a někdo starou pumpu nemilosrdn­ě odstraní. Jak takový proces ,historické selekce‘ v případě pump regulovat, nevím ani netuším. Čím víc se lidem takové věci nařizují a vnucují, tím hůř pro ně.“

Jiný pohled prezentuje Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslové­ho dědictví Fakulty architektu­ry ČVUT. „Staré vodní pumpy se mohou sice zdát na první pohled okrajovým tématem, ale svým způsobem právě ilustrují limity památkové péče: tak třeba co s nimi, jestliže jich bývalo tak mnoho, byť nyní s časem nepozorova­ně mizí: obyčejné, ale i zdobné, některé designem a řemeslným zpracování­m výjimečné, vesměs spjaté s místy ve městě, kde byly potřebné... Jenže dnes většinou uplatňovan­é výběrové, až selektivní hledisko představuj­e podstatné úskalí. Pro ochranu památek každodenno­sti, jakými bezesporu jsou i staré vodovodní pumpy, totiž nemusí být důležité ani tak uchování a prezentová­ní několika osamocenýc­h, jedinečnýc­h, exkluzivní­ch ukázkových vzorků. Hodnota je také v souhrnu a smysl je v tom, čím byly a třeba i mohou být pro městské prostředí.“

Z tohoto pohledu jsou staré vodní pumpy nejen nadčasovým­i technickým­i zařízeními a památkami na dobu přechodu od řemeslné k průmyslové výrobě, ale především němými svědky doby před vznikem vodovodů. Na mapě města vytvářejí uzly neviditeln­é sítě, která byla dávno převrstven­a a zasuta, kterou lze ale s celkem malými prostředky obnovit alespoň v symbolické rovině.

 ??  ?? Nefunkční pumpa na bývalé návsi v Michli, na rohu ulice Ohradní a Michelské Reklamní letáky lutínského podniku Sigma, od jehož založežení uplynulo v loňském roce 150 let Jediná samostatně památkově chráněná studna stojí v Praze na Hradčanské­m náměstí
Nefunkční pumpa na bývalé návsi v Michli, na rohu ulice Ohradní a Michelské Reklamní letáky lutínského podniku Sigma, od jehož založežení uplynulo v loňském roce 150 let Jediná samostatně památkově chráněná studna stojí v Praze na Hradčanské­m náměstí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia