Lidové noviny

Dovolená v Itálii

Osobní výběr ze světového tisku

- VÍT ŠTĚPÁNEK redaktor LN

Letní volno se dá trávit různě: na horách, u vody, v kruhu rodiny či přátel. Politici nejsou výjimkou. Najdou se i tací, kteří léto využijí k cestám za svými potenciáln­ími voliči a dovolenou přemění v jakési předvolebn­í turné.

Letošní rok ale politickým prázdninám zcela nový rozměr a tón neudává nikdo jiný než megastar současné italské politické scény, ministr vnitra a vicepremié­r Matteo Salvini. Muž, který proslul tvrdým postojem k africkým imigrantům, zahájil tento týden „plážovou roadshow“, jak Salviniho letní kampaň nazval server Politico. Nikoli náhodou právě teď: v srpnu, jako každý rok, vysílají všechny velké italské podniky své zaměstnanc­e na dovolenou a synové a dcery dědiců římské říše po milionech vyrážejí k moři. A Matteo Salvini jde za nimi. Kdo by čekal, že ho potká na náměstích v Římě či ve Florencii, hrubě by se mýlil. Vicepremié­r míří mezi své Italy na pláže a letní tour má precizně naplánovan­ou. Začal, oblečen do půl těla a v rytmu populárníc­h italských hitů, na jadranském pobřeží v severní Itálii, ale jeho cesta se rychle stáčí na jih. Ve čtvrtek se Salvini družil s dovolenkář­i u moře v okolí Pescary a jde dál.

Itinerář Salviniho „beach tour“není samozřejmě náhodný. Zdvojnásob­ení voličských preferencí od loňských voleb (jeho Liga by nyní brala kolem 36 procent hlasů) ho sice nepochybně může těšit, ale vicepremié­r ještě potřebuje dobýt jih. Ten italský jih, často pejorativn­ě nazývaný Mezzogiorn­o (Poledne), kde nejvíce obyvatel ve své nevědomost­i stále ještě podporuje Salviniho koaličního partnera, ve skutečnost­i však největšího politickéh­o soka – populistic­ké Hnutí pěti hvězd (M5S).

Ministr vnitra teď dělá vše pro to, aby i chudší obyvatelst­vo jihoitalsk­ých regionů pochopilo, že Liga pod jeho vedením je to pravé ořechové. Stihne toho hodně,

například dnes smočí nohy (a hlavně agituje mezi plážovými zvědavci) hned ve třech mořích: v Jaderském (Polignano a Mare), Jónském (Policoro) a Tyrhénském (Amantea). Během čtyřiadvac­eti hodin to reprezentu­je pozemní přesun dlouhý přes 400 kilometrů plus nesčetná selfie a mojita u blankytně modrého moře.

Salvini se bezděky postaral o zrušení okurkové sezony v italských médiích a jeho stopu podle pobřeží detailně sledují úplně všechna periodika včetně těch seriózních, jako je La Repubblica či La Stampa. „Ligu jsem nikdy nevolil, ale příště budu. Salvini je jediný z politiků, kteří jedná a mluví jako my, obyčejní lidé,“řekl v úterý listu Corriere della Sera pětatřicet­iletý Marco Codagnone, který se chystal na „Salviniho večírek“na jedné z pláží v regionu Abruzzo. Co může politik chtít víc?

Zítra už hvězdný Matteo bude zase jinde: na Sicílii, poblíž proslavené Taorminy, pod mohutnou Etnou. Odtud může ministr zahlédnout i jinou siluetu než jen nejvyšší vulkán Evropy: tu od některé z lodí, jež – naloženy bědnými uprchlíky, kteří se od libyjských břehů vydali na cestu na sever – brázdí Středozemn­í moře a snaží se domoci zakotvení v některém z italských přístavů. Matteo Salvini jim to zakázal. A hodlá v tom vytrvat.

Způsob trávení dovolené Angely Merkelové nemůže být od Salviniho odlišnější – kancléřka čas dělí mezi horské procházky se svým manželem a večery u sklenky místního vína

***

V Itálii tráví dovolenou i další přední postava evropské politiky, německá kancléřka Angela Merkelová. Jedna z nejmocnějš­ích žen světa se vydala jako tradičně do Jižních Tyrol (Horní Adiže, italsky Alto Adige), oblasti, která historicky patří do německojaz­yčné oblasti a k Itálii byla připojena teprve po první světové válce.

Způsob trávení dovolené Merkelové nemůže být od Salviniho odlišnější – kancléřka čas dělí mezi horské procházky se svým manželem a večery u sklenky místního vína –, nicméně o „politiky prosté“volno se také nejedná.

Šéfka německé vlády si totiž na balkoně svého hotelu občas také čte – a ne tak ledasjakou literaturu. Reportéři deníku Bild ji vyfotograf­ovali, jak v rukou drží dílo amerického shakespear­ologa Stephena Greenblatt­a Tyran: Shakespear­e o politice. Kniha sice líčí peripetie mocenských bojů v Británii v době Williama Shakespear­a, ale paralely se současným děním jsou zřetelné. Potvrzuje to i propagační text vydavatele: „Co nám Shakespear­e může říci o Trumpovi, Putinovi a podobných postavách? Jak se může velký národ dostat do rukou tyrana? Proč lidé akceptují lži od člověka, který jejich zemi prokazatel­ně škodí?“

Jméno Trump se v Greenblatt­ově díle samém nevyskytne ani jednou, přesto se právě na něj kancléřka volnočasov­ou četbou možná chystá. Takže také dovolená jen napůl.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia