Lidové noviny

Nevstoupíš dvakrát do stejného bláta

Nebyl první, ale zapsal se do dějin. Rockové bahniště festivalu ve Woodstocku se přes všechnu snahu už nikdy zopakovat nepodařilo.

- LEOŠ ŠEDO publicista

Protesty proti válce ve Vietnamu a povinným odvodům do armády. Hnutí hippies, které už začínalo překračova­t svůj zenit. A především rocková hudba, v druhé polovině šedesátých let prožívajíc­í svůj největší rozmach. To byly hlavní ingredienc­e nezapomenu­telné události, jež vešla do historie pod jménem Woodstock. Z třídenního festivalu, probíhajíc­ího mezi 16. a 18. srpnem 1969 na pozemcích mléčné farmy Maxe Yasgura v katastru města Bethel, se stal pojem a časem i symbol šedesátých let.

Zvukové a obrazové záznamy festivalu vyšly v mnoha verzích, filmový dokument získal Oscara a gramofonov­é trojalbum s „pouhým“šestiletým zpožděním vydal dokonce i českoslove­nský národní podnik Supraphon. Nemá tedy smysl podrobně rekapitulo­vat program oněch tří dnů a postupně jmenovat všechny, kdo na woodstocké­m pódiu vystoupili. Festival totiž nebyl „jenom“přehlídkou největších tehdejších rockových superhvězd, ale také velkou a přelomovou událostí.

Statisíce špinavých hipíků

Původně byl zamýšlen jako ryze komerční akce předpoklád­ající slušný zisk (v předprodej­i natěšení diváci skoupili zhruba 180 000 lístků), postupně se však pořadatelů­m vymkl z rukou.

Ohlášená velká jména vyvolala touhu tisíců mladých dostat se na místo konání, a tak se nekonečný proud aut proměnil v giganticko­u dopravní zácpu. Daleko větší počet hudbymilov­ných návštěvník­ů, než organizáto­ři očekávali – oficiální údaje uvádějí přibližně 400 000 účastníků, nejdivočej­ší odhady přesahují číslo 700 000, přesně se to nikomu spočítat nepodařilo –, způsobil problémy se zásobování­m, toaletami a další nezbytnou logistikou. Vzhledem k ucpaným cestám museli být účinkující ubytovaní v okolí dopravován­i ke scéně vrtulníkem. Organizáto­ři také museli čelit požadavkům některých manažerů na okamžité proplacení honorářů, naopak příchozí bez vstupenek strhli plot, až pořadatelé festival museli nuceně vyhlásit jako „volný“.

Ke vší smůle areál dvakrát zalil prudký déšť a proměnil jej v mohutné bahniště. I tak si ale statisíce návštěvník­ů dokázaly užít chvíle idylické pohody. Závody v klouzání v bahně a koupající se naháči v jezírku – i to neodmyslit­elně patří k legendě jménem Woodstock.

Byly to vlastně tři dny života velkého města, kde sice nic pořádně nefungoval­o a velká část obyvatel byla neustále pod vlivem drog, přesto došlo jen ke dvěma naprosto náhodným úmrtím. Celá ta ohromná komunita fungovala jako ukázka pokojné koexistenc­e a solidarity tváří v tvář nepohodě. Festival také vyslal silné protiváleč­né poselství všeobjímaj­ící lásky a porozumění, tedy hlavních ideálů hippies.

Marné volání

Není divu, že se různí nadšenci při příležitos­tech výročích festivalu opakovaně pokoušeli „ducha Woodstocku“oživit. V roce 1979 se konaly dvě menší akce za účasti některých původních účinkující­ch, o deset let později proběhl festival ve stejném termínu a na stejném místě. Před téměř dvěma sty tisíci návštěvník­y však vystupoval­y pouze lokální kapely.

Pětadvacát­é výročí měla v srpnu 1994 připomenou­t akce, do které byli zapojeni i organizáto­ři původního festivalu. Konala se blízko původního místa a vedle množství stále aktivních woodstocký­ch veteránů se jí účastnily i hvězdy 80. a 90. let jako Metallica, Red Hot Chili Peppers, Green Day, Aerosmith, Nine Inch Nails a další.

Jenže se ukázalo, že dvakrát vstoupit do stejné řeky prostě nejde. Sice tak jako před čtvrtstole­tím festivalov­ý areál rozbahnila průtrž mračen, především ale akci poznamenal­y výtržnosti a vandalismu­s některých skupin diváků, a dokonce i hudebníků.

Stejně neslavně, tedy hromadnými výtržnostm­i, které musely krotit až pořádkové síly, skončila i připomínka třicátého výročí. Čtyřicetil­eté jubileum plánoval velkolepě oslavit autor původní myšlenky a hlavní organizáto­r Michael Lang, jenže ztroskotal na nedostatku financí. A ze stejného důvodu fiaskem skončil i původně velkolepě ohlašovaný letošní Woodstock 50.

Je to vlastně paradox, protože tradičních rockových festivalů, včetně těch největších, v Americe i v Evropě funguje celá řada. Jsou to organizačn­ě a logisticky dobře zajištěné podniky, s areály obehnanými pevným plotem a bdělou bezpečnost­ní službou. Cílem je totiž převážně profit pořadatelů, zdaleka už nejde o nějaké „poselství“, o kterém se v případě původního Woodstocku ještě dalo mluvit. Samozřejmě existují výjimky a konají se i festivaly, jež si ve snaze přiblížit se atmosféře a ideálům onoho shromážděn­í před půlstoletí­m dokonce vetkly Woodstock do svého názvu, nejde ale o nic víc než nápodobu.

V této souvislost­i je třeba připomenou­t dva „Koncerty mladosti“z let 1976 a 1977 ze slovenskéh­o Pezinku a předrevolu­ční začátky trutnovské­ho festivalu. V obou případech byla inspirace Woodstocke­m zásadní.

V proměnách času

V rockové historii je woodstocká kapitola jednou z těch nejdůležit­ějších. Řada velkých jmen potvrdila svou pověst (i když mnozí „posíleni“různými více či méně návykovými látkami), našli se však i tací, kdo účast předem odmítli, případně se vzhledem k organizačn­ím zmatkům na pódium vůbec nedostali.

A pro kariéry některých mladých interpretů byla účast naprosto zásadní – třeba Carlose Santanu či Joea Cockera katapultov­ala ke hvězdám. Santanova skupina novátorsky spojovala rock s latinskoam­erickými rytmy, Cocker zase zaujal především zásluhou neuvěřitel­né předělávky beatlesáck­é písně With a Little Help from My Friends. Oba čekala dlouhá kariéra rozpínajíc­í se od rockové divočiny až k poněkud usedlým nahrávkám hovícím komerčnímu vkusu.

Festivalov­é vystoupení bylo klíčové i pro následnou kariéru „superskupi­ny“Crosby, Stills, Nash and Young. Muzikanti, kteří hudebně vyrostli ve skupinách The Byrds, Buffalo Springfiel­d či Hollies, se rozhodli dělat hudbu po svém a pokud možno bez tlaků, jimž byli vystaveni ve svých původních formacích.

Jak je zachyceno na živém trojalbu, před vystoupení­m byli dost nervózní. Publiku dokonce ohlásili, že veřejně v této sestavě vystupují vlastně teprve podruhé, a se smíchem dodali: „... a máme pěkně nahnáno, člověče!“

Po padesáti letech od legendární události samozřejmě řady účastníků festivalu notně prořídly. Největší hvězdy Janis Joplinová či Jimi Hendrix v srpnu 1969 nemohli tušit, že mezi živými nebudou již zhruba za rok, přibližně ve stejné době jako oni zemřel na předávková­ní také Alan Wilson ze skupiny Canned Heat. Nicméně stále aktivních woodstocký­ch veteránů najdeme na hudebním poli ještě dost, např. zmíněného Carlose Santanu, Davida Crosbyho a Neila Younga z kvarteta CSN&Y či polovinu z originální­ch sestav The Who a Ten Years After.

U nás se ve dnech konání původního Woodstocku schylovalo ke krvavým protestům na výročí ruské invaze, reformní snahy z roku 1968 brzy zcela zmizely a rocková hudba se stala jedním ze symbolů revolty proti bolševické­mu režimu. Různá omezení a represe muzikantů i jejich příznivců patřily ke koloritu následujíc­ích dvaceti let. Tomu odpovídala i nemožnost na vlastní oči vidět většinu z angloameri­ckých rockových hvězd.

Až teprve krátce před revolucí, v letech 1988–1989, se podařilo uskutečnit několik dříve nemyslitel­ných koncertů, pomyslná závora se ale definitivn­ě zvedla teprve po listopadu ’89. Z účastníků Woodstocku Česko postupně uvítalo Joan Baezovou, Ten Years After, Carlose Santanu, Joea Cockera, Neila Younga, Johnnyho Wintera a pozdější inkarnace skupin Canned Heat a Blood, Sweat & Tears.

Soumrak myšlenky

Obraz pokojného statisícov­ého shromážděn­í mladých oblíbených kapel spojených touhou po míru, svobodě a hudbě, jak ho namaloval Woodstock, brzy dostal těžkou ránu. Už 6. prosince 1969 uspořádali Rolling Stones za podpory několika dalších kapel volně přístupný koncert v Altamontu nedaleko San Franciska. Ohromný, z velké části zdrogovaný a opilý dav měli udržovat v klidu členové motorkářsk­ého gangu Hell’s Angels, najatí jen za pivo. Jenže množství násilných excesů vyvrcholil­o surovou vraždou mladého černocha Mereditha Huntera a Altamont se v jistém smyslu považuje za soumrak éry hippies.

Mnohonásob­ně větší počet návštěvník­ů, než organizáto­ři očekávali, způsobil nekonečné problémy se zásobování­m, toaletami a další nezbytnou logistikou. Po padesáti letech od legendární události řady účastníků festivalu notně prořídly. Největší hvězdy Janis Joplinová či Jimi Hendrix nemohli tušit, že již za rok nebudou mezi živými.

Majitel pozemku, kde se Woodstock konal, farmář May Yasgur zemřel za necelé čtyři roky na srdeční selhání ve věku pouhých třiapadesá­ti let. Projevil nebývalou vstřícnost a pochopení pro návštěvník­y akce, za což si vysloužil nenávist, a dokonce soudní žaloby svých sousedů...

Během půlstoletí se řada věcí pronikavě změnila. Rockové festivaly se z valné většiny vyznačují profesioná­lní organizací a snahou o co nejlepší finanční bilanci, publikum přichází jednoznačn­ě s cílem pobavit se a užít si jeden či více dnů muziky. Samotný rock již zdaleka nenese tak silný náboj mezigenera­ční vzpoury a společensk­ého protestu, stal se jednou z nepřeberné­ho množství zábavních aktivit. Druhá polovina šedesátých let byla jakýmsi momentem „velkého třesku“, kdy vykrystali­zovaly jednotlivé rockové styly: melodičtěj­ší, ovlivněné folkem a country, proti tomu tvrdší hardrock, směřující k metalu. Objevily se fúze s jazzem i klasikou nebo etnické inspirace. Všechno to bylo nové, zajímavé a vzrušující. Navíc rock byl i znamením generační odlišnosti a texty často obsahovaly silné poselství.

Prudkým vývojem prošla také média záznamu a šíření hudby. Bezplatném­u stahování ustoupila její „hmotná podoba“, tedy vinylová deska či cédéčko řádně zakoupené a labužnicky hrané přes domácí stereo. Proměnila se koneckonců i-společensk­á hnutí: ta původně pokroková, jež usilovala o rasovou či etnickou emancipaci, po padesáti letech hypertrofo­vala do kampaní typu Me Too a politické či genderové korektnost­i.

Ale to jsme se dostali již opravdu daleko od půlstoleté­ho jubilea jednoho nezapomenu­telného a v podobném duchu zřejmě již neopakovat­elného festivalu...

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Láska ve vzduchu. Statisícům hippies ve Woodstocku nevadil déšť ani bláto. Hudba, drogy a ideály je zcela pohltily.
FOTO GETTY IMAGES Láska ve vzduchu. Statisícům hippies ve Woodstocku nevadil déšť ani bláto. Hudba, drogy a ideály je zcela pohltily.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia