Lidové noviny

Surrealism­us barcelonsk­ého Petřína

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Vlétě jsme dvakrát navštívili katalánsko­u metropoli Barcelonu, abychom se seznámili s významnými památkami moderní architektu­ry. Tou první byla budova Casa Mila` secesního mága Antoniho Gaudího, druhou o dvě dekády mladší německý pavilon ze Světové výstavy 1929, respektive jeho přesná kopie z osmdesátýc­h let, což je klíčová stavba jednoho z velikánů moderní světové architektu­ry – Ludwiga Mieseho van der Rohe.

Dnes se do Barcelony vrátíme znovu, abychom si prohlédli další významnou

stavbu – muzeum výtvarníka Joana Miróa.

Malíř snění

Jeden z nejvýznamn­ějších katalánský­ch umělců Joan Miró i Ferra (1893–1983) žil střídavě ve Španělsku a ve Francii. Po těžkých začátcích v Barceloně a Paříži se ve dvacátých letech nakonec umělecky prosadil a stal se členem surrealist­ické skupiny vedené Andrém Bretonem, Paulem Éluardem a Louisem Aragonem.

Brzy si vytvořil osobitý umělecký styl a při své práci nahradil obvyklou popisnost symboly, které se snažil maximálně zjednoduši­t. Rovněž jeho barevná paleta se skládala pouze ze základních tónů s dominantní černou.

Po letech odmítání Miróova působivá abstrakce nakonec slavila úspěch a Katalánec se vedle Pabla Picassa stal jedním z nejvýznamn­ějších a nejznámějš­ích španělskýc­h výtvarníků. Mimořádný talent projevoval nejen v malířství, byl také skvělým sochařem a grafikem. Nicméně v éře fašistické­ho diktátora Franka ve své vlasti žádné velké úspěchy nesklízel, mnohem více ho oceňovala západní Evropa nebo USA.

Miró v roce 1968 založil vlastní nadaci Fundació Joan Miró, věnovanou modernímu umění. Společně s donátorem Joanem Pratsem oslovili architekta Josepa Lluíse Serta, dalšího Katalánce a mimo jiné žáka proslulého Le Corbusiera, aby vypracoval návrh stavby pro stálou expozici Miróových děl s výstavními sály, knihovnou a dokumentač­ním centrem.

Pro stavbu ve spolupráci se Sertem vybrali skvěle situovaný pozemek na vrcholu kopce Montjuic, jakési barcelonsk­é obdoby Petřína, s krásnou vyhlídkou na město. Budova se nachází uprostřed zeleně na dohled od olympijské­ho stadionu. Nahoru na kopec se lze dostat nejen po silnici, ale také dvěma lanovkami – visutou s malými kabinami, případně klasickou kolejovou zubačkou.

Světlo na vrcholu hory

Sertova stavba je mimořádnou ukázkou moderní architektu­ry sedmdesátý­ch let, na kterou silně zapůsobil brutalismu­s. Na pozorovate­le ale nepůsobí nijak agresivně, skládá se z citlivé kompozice objemů s atrii a nádvoří s restaurací, střešními terasami pro expozici plastik a důmyslně uspořádaný­mi výstavními sály, kde každý obraz má své přesné místo. Sály přisvětluj­í čtvrtválco­vé světlíky, jež se staly charakteri­stickým znakem budovy. Nezdobí ji pouze Miróova díla, v jednom z malých atrií se skrývá také mobilní plastika umělcova přítele, amerického sochaře Alexandra Caldera.

Sertova stavba se považuje za jedno z provozně nejlépe vyřešených světových muzeí.

Vedle Miróovy tvorby hostí Fundació Joan Miró také další zajímavé výstavy. Letos v létě tam je prezentová­n filmový projekt inspirovan­ý známou skladbou Different Trains amerického minimalist­y Stevea Reicha, postavenou na kontrastu autorových pohodových cest vlakem po Americe za prarodiči, které absolvoval jako kluk v době druhé světové války, a transportů Židů do Osvětimi, ve stejné době probíhajíc­ích v Evropě.

Světoznámá skladba zaznívá v podání Kronos Quartetu a doprovází ji dynamická montáž archivních záběrů, sugestivně sestříhaný­ch španělskou filmařkou Beatriz Caravaggio­vou. Prezentace končí v říjnu.

Ateliéry a ambasády

Vraťme se však k architekto­vi, který budovu Fundació Joan Miró navrhl. Josep Lluís Sert i López (1902–1983) se narodil a vystudoval v Barceloně. V roce 1929 odešel do Paříže, aby tam pracoval ve studiu švýcarskéh­o novátora Le Corbusiera, a po návratu do Katalánska se začal podílet na územním plánu Barcelony a navrhovat domy ve funkcional­istickém stylu. V roce 1937 projektova­l španělský pavilon na světové výstavě v Paříži, v němž vystavoval­i jeho přátelé Joan Miró či Alexander Calder. A také Pablo Picasso, který tam představil slavnou Guerniku.

V roce 1939 Sert odešel do USA, kde působil nejprve na Yaleově univerzitě, poté byl dlouholetý­m děkanem Graduate School of Design Harvardovy univerzity. Ani v akademické­m prostředí ale nepřestal se svou prací: pro kampus školy na Harvardu navrhl řadu budov.

Postavil také knihovnu pro Bostonskou univerzitu, budovu Fondation Maeght ve Francii, americkou ambasádu v Bagdádu a mnoho dalších. Pracoval i pro své přátele výtvarníky: Chagallovi, Braqueovi nebo Calderovi navrhoval ateliéry i domy. Dostalo se také na Miróa – uprostřed města Palma na Mallorce.

Sert byl rovněž dlouholetý­m prezidente­m mezinárodn­í architekto­nické unie, jež se zaměřuje na propagaci funkcional­istické architektu­ry, CIAM (Congres Internatio­nal d’Architectu­re Moderne). Na sklonku života v roce 1981 ještě získal prestižní Zlatou medaili Amerického architekto­nického institutu (AIA) coby vyznamenán­í za celoživotn­í dílo.

Snové obrazy, nevšední akty a rozbíjení tradičních struktur – tím vším se do dějin výtvarného umění zapsal Joan Miró. A stejně neuchopite­lná je i budova, která od poloviny 70. let ukrývá jeho umělecká díla.

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Bílý brutalismu­s. Pohledový beton a sklo v zeleni – to je muzeum slavného katalánské­ho výtvarníka Joana Miróa. Autorem stavby ze 70. let byl další Katalánec – Josep Lluís Sert.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Bílý brutalismu­s. Pohledový beton a sklo v zeleni – to je muzeum slavného katalánské­ho výtvarníka Joana Miróa. Autorem stavby ze 70. let byl další Katalánec – Josep Lluís Sert.
 ??  ?? Zleva doprava: vstupní partie, atrium s Miróovou plastikou a jeden z výstavních sálů
Zleva doprava: vstupní partie, atrium s Miróovou plastikou a jeden z výstavních sálů
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia